HALLOWEEN III – PAHUUDEN YÖ (1982)

Halloween III: Season of the Witch/Halloween III - ondskans natt
Ohjaaja
Tommy Lee Wallace
Henkilöt
Tom Atkins, Stacey Nelkin, Dan O'Herlihy
Maa
Yhdysvallat
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
96 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Ikäraja

Mystiset kuolemat johdattavat tohtorin tappavien lelunaamarien jäljille. Kaiken takana on salaperäinen lelutehtailija, jolla on katalia kepposia mielessä Halloweenia juhlivien lasten päiden menoksi. Halloween-sarjan persoonallinen kolmas elokuva on täysin itsenäinen teos ja saagan ainoa osa ilman pääpahis Michael Myersia. Kuuluisa ”Silver Shamrock” -mainos on efektinikkari Sam Nicholsonin ja Ralph Bakshin käsialaa, joista jälkimmäinen toimi elokuvassa animaatio-ohjaajana.

Huom! Elokuva korvaa Fritz – kova kolli -näytöksen torstaina 20.6. klo 19.40, joka on kopiosaatavuusongelmien takia jouduttu siirtämään. Jo ostetut liput käyvät sellaisinaan korvaaviin näytöksiin. Pahoittelemme muutosta!

***

Maaninen sarjamurhaaja Michael Myers saatiin hengiltä Halloween-sarjan viimeiseksi osaksi tarkoitetussa kakkososassa. Siitä huolimatta John Carpenterin ja tuottajakumppanin Debra Hillin veri veti mukaan kolmanteen osaan, joka näki päivänvalon jo vuonna 1982. Ohjaajana debytoi Tommy Lee Wallace.

Kolmososan tarina alkaa kummallisella murhalla sairaalassa. Tohtori Challis (Tom Atkins) alkaa tutkia tapausta murhatun Halloween-naamareita myyneen miehen tyttären Ellie Grimbridgen kanssa (Stacey Nelkin), koska häntä jäivät vaivaamaan kuolleen miehen viimeiset sanat: ”Ne tappavat meidät kaikki”. Tutkimus vie parin juuri Halloween-yön lähestyessä kalifornialais(-irlantilaiseen) pikkukaupunkiin, jota hallitsee Conal Cochran, Silver Shamrock Novelties -yhtiön omistaja ja kaupungin todellinen patruuna ja valtias. Yhtiö on valmistanut Halloween-naamareita, joita mainostetaan kaikkialla ja jota jokainen lapsi himoitsee. Challis ja Grimbridge tajuavat pian, että asiassa on jotain mätää.

Halloween III eroaa merkittävästi kahdesta edeltäjästään. Se ei ole slasher-elokuva, vaikka sisältää kauhuelementtejä. Elokuva ammentaa kelttiläisestä tarinaperinteestä, noituudesta, eikä siitä puutu science fiction -elementtejä. Suunnitelmana oli rakentaa sarja vaihtuvalle teemalle, joka rakentuisi Halloween-yön ympärille. Kassan laskemisen jälkeen – 2,5 miljoonan dollarin budjetilla tulot olivat 14,4 miljoonaa dollaria – seurannut nelososa kuitenkin palautui alkuperäisen idean pariin, ja Michael Myers teki siinä uuden tulemisen valkokankaalle.

Pääosan esittäjät olivat varsin tyytyväisiä rooliinsa kauhuelokuvan tähtinä ja sankareina, vaikka heidän uransa jatkuikin voimallisesti televisiossa. Conal Cochrania esittänyt irlantilainen Dan O’Herlihy oli jo 150 elokuvan veteraani ja teki jatkossakin menestyksellä töitä sekä televisiossa että elokuvissa.

Elokuvan musiikki syntyi John Carpenterin ja Alan Howarthin yhteistyönä. Elektroninen, syntetisaattoreilla toteutettu musiikki on oleellinen osa Halloween III:n tunnelmaa – kuten se oli ollut jo kahdessa aikaisemmassa osassa. Sinfonisen kokonaisvaikutelmaan sijaan musiikki tarjoaa runsaasti impulsseja, jotka valmistivat tai ennakoivat katsojan tiedostamatonta reaktiota visuaalisesti toteutettuihin kauhuelementteihin. Silver Shamrock -tunnusjingle on kaikille tuttu lastenlaulu London Bridge is Falling Down ja kuuluttajana ostopäätökseen kehottaa ohjaaja Tommy Lee Wallace.

– 2.2.2017 Jari Sedergren, krediittitiedot Antti Suonio