BAD BOYS – PAHAT POJAT (1995)

Bad Boys/Elakingar
Ohjaaja
Michael Bay
Henkilöt
Martin Lawrence, Will Smith, Téa Leoni, Tchéky Karyo, Theresa Randle, Joe Pantoliano
Maa
USA
Kesto
119 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Ikäraja

Rautainen 1990-luku elää läpimurrossa, joka nosti räppäri Will Smithin ja esikoisohjaaja Michael Bayn Hollywoodin kärkikaartiin. Keikarimainen Mike ja perheenisä Marcus ovat luonteikkaita huumepoliiseja, joilla on 72 tuntia aikaa löytää Miamissa kaapatut heroiinit. Käsitteeksi muodostunut ”Bayhem”-tyyli pitää kameran liikkeellä ja kuvaston sliipattuna mutta tarinan palveluksessa. Kunnianhimoinen ohjaaja maksoi Hongkong-vaikutteisten toimintaosuuksien kulut omasta pussistaan, kun tuottajat Jerry Bruckheimer ja Don Simpson kieltäytyivät venyttämästä budjettia. Diana Kingin vastustamaton Shy Guy -hitti kohtaa soundtrackilla Tupac Shakurin ja Inner Circlen.

***

Miamilaiset huumepoliisit Mike Lowrey ja Marcus Burnett harjoittavat ammattiaan suorasukaisella ja impulsiivisella otteella. Mike on itsevarma, arrogantti uskalikko ylemmästä keskiluokasta, Marcus taas sähläämiseen taipuvainen perheenisä. Poliisin säilöstä kaapatun heroiinilastin metsästys ja avaintodistajan suojelu johtavat asetelmaan, jossa Marcus joutuu esittämään Mikeä ja Mike pyörittämään arkea toverinsa kotona.

Michael Bayn ensimmäinen kokoillan ohjaus Bad Boys valmistui keskisarjan budjetilla ilman isoja tähtiä ja ponnahti kuin puun takaa Sony-studion vuoden 1995 tuottoisimmaksi elokuvaksi. Intensiivistä toimintaa, tilannekomiikkaa ja Miami Vice -linjan glamouria yhdistävä poliisikaverusten tarina oli Bayn ja näyttelijä Will Smithin läpimurto Hollywoodin kärkikaartiin. Se tarjosi kaivattua nostetta myös tuottajilleen Jerry Bruckheimerille ja Don Simpsonille. Flashdancen ja Top Gunin tausta-aivojen hittiputki oli ehtinyt katketa 1980-luvun lihavien vuosien jälkeen.

DVD-julkaisun kommenttiraidalla Michael Bay muistelee, että Bruckheimer harkitsi Bad Boysin ohjaajaksi ensin vanhempaa brittitekijää (määritelmä vie ajatukset Bruckheimerin ja Simpsonin vakio-ohjaajaan Tony Scottiin), mutta alle kolmekymppinen mainosmies ja rockvideo-ohjaaja Bay onnistui vakuuttamaan Bruckheimerin kyvystään puhutella nuorempaa yleisöä. Bulletproof Hearts -nimisenä käynnistyneen hankkeen tähdiksi aiottiin ensin kiinnittää valkoihoiset tv-kasvot Dana Carvey ja Jon Lovitz, joiden kanssa Bay filmasi muutamia kohtauksia näytteeksi Disney-yhtiön johtoportaalle. Kerrotaan, että Carvey vetäytyi elokuvasta, kun tuottajakaksikon vauhdikkaampi osapuoli Don Simpson kutsui hänet viikonlopuksi Las Vegasiin ja järkytti ihmisarkaa viihdyttäjää holtittomalla elämöinnillään. Disneyn hylkäämä projekti käynnistyi uudelleen Sony-studiolla. Bruckheimerin ja Simpsonin 1980-luvulla tuottaman Beverly Hills kytän historia toisti itseään, kun valkoihoisille kirjoitettu poliisitarina rohjettiin miehittää afroamerikkalaisella talentilla, jota Hollywood tyypillisesti pelkää eurokatsojien vieroksuvan. Nimi Bad Boys juontuu reggaeyhtye Inner Circlen kappaleesta, joka oli kerännyt katu-uskottavuutta Lain nimessä (Cops) -realitysarjan tunnussävelenä.

Bad Boys on eräänlainen 1990-luvun toimintaelokuvan kansainvälisten trendien kohtaamispiste. Pääroistona nähdään Luc Bessonin Tyttö nimeltä Nikitan kouluttajahahmo Tchéky Karyo, dialogi sisältää Quentin Tarantino -henkisiä elokuvaviittauksia ja John Woo -tyylinen hidastettu kahdella aseella ampuminen on löytänyt tiensä taistelukohtauksiin. Elokuvan pulssin muodostaa spontaani ja eloisa replikointi, josta suuri osa syntyi Will Smithin, Martin Lawrencen ja Téa Leonin kuvauspaikalla laukomana improvisaationa, koska tuotannolla ei ollut varaa palkata uutta käsikirjoittajaa muokkaamaan valkoisille miehille kirjoitettua dialogia luontevammaksi. Sankarien railakkaat heitot, kuten Porschea ja penistä vertaileva avauskeskustelu, toimivat ironisena vastavoimana (tai ainakin täydennyksenä) heitä ympäröivälle mainosestetiikalle.

Tiukka budjetti ja aikataulu rajoittivat myös toimintakohtauksia, joiden kuvauksia ohjaaja maksoi lopulta omasta pussistaan saadakseen näyttävämpiä otoksia. Bayn tavaramerkiksi muodostunut kiivasrytminen editointi oli ohjaajan mukaan tapa peitellä lavastuksen halvannäköisyyttä. Bad Boysin luovuuden ja latingin perusta on pienehkön elokuvan halu näyttää isolta. Toisaalta kaikki tämä on vasta alkua: ei voi väittää, että isolla koneistolla räiskivä jatko-osa Bad Boys 2 olisi millään muotoa veltompi esitys.

– Lauri Lehtinen 16.1.2020