SHADOW OF THE HAWK (1976)

Ohjaaja
George McCowan
Henkilöt
Jan-Michael Vincent, Marilyn Hassett, Chief Dan George
Maa
Kanada
Tekstitys
svensk text
Kesto
93 min
Teemat
Kopiotieto
35 mm
Ikäraja

Valtaväestöön integroitunut intiaanišamaanin jälkeläinen (Jan-Michael Vincent) palaa juurilleen isoisänsä (Chief Dan George) kutsumana. Edessä on kanadalaiseen erämaahan keskittyvä taistelu väkeviä pahoja henkiä vastaan. Pohjoisamerikkalainen folk horror -löytö näyttäytyy David Lynchin Twin Peaksin unohdettuna edeltäjänä.

***

Šamaani Old Hawk (Chief Dan George) ilmaantuu suurkaupunkiin ja suostuttelee valtaväestöön integroituneen pojanpoikansa Miken (Jan-Michael Vincent) lähtemään vanhaan kotikyläänsä. Apua tarvitaan Dsonogua-noidan langettaman kirouksen murtamiseen. Shadow of the Hawk -elokuvan tarina on rakennettu kotimatkan ympärille. Urbaanin valkoisen miehen identiteetin valinnut Mike ja hänen kumppaninsa, toimittaja Maureen (Marilyn Hassett), suhtautuvat epäilevästi isoisän tarinoihin ja alkuperäisväestön maagisiin perinteisiin. Epäluulot karisevat matkalla, jonka varrella riittää unenomaisia ilmestyksiä ja lumottuja esteitä.

Amerikan alkuperäiskansojen elokuvaimago muuttui 1970-luvulla tavalla, jota voisi kutsua stereotyyppien valikon laajentumiseksi. Kyse oli edelleen ”toisista” ja useimmiten sivuhenkilöistä, mutta uusissa kliseissä oli kunnioittava sävy. Intiaanien kuvaaminen hiukan arvoituksellisina auktoriteetteina, jotka ovat perillä luonnonvoimista, ihmiselämästä ja maagisista voimista, vakiintui yhdeksi representaation malliksi. Hollywood-dramaturgiassa valkoisten ja kaupunkilaisten kannattaa aina uskoa intiaanien hämmentäviäkin neuvoja, sillä he tietävät mistä puhuvat.

Columbia Picturesin Kanadassa tuottama Shadow of the Hawk on keulateos intiaanimystiikalla pelaavien 1970- ja 1980-luvun kauhu- ja fantasiaelokuvien joukossa. Keskeisessä roolissa nähdään Pieni suuri mies– ja Lainsuojaton-westernien näyttelijänä Oscar-ehdokkuuden ja muuta tunnustusta kerännyt kanadalainen heimoyhteisön päällikkö Chief Dan George, jonka läsnäolo oli kuin lupaus jonkinasteisesta kulttuurisesta juurevuudesta. Ohjaaja George McCowan tunnetaan ekologisesta Sammakot-kauhuelokuvasta. Starsky & Hutch -poliisisarjan episodit muodostavat ison osan ohjaajan tuotannosta, mikä on innoittanut kriitikoita etsimään hänen tyylistään televisiomaisia piirteitä. 1970-luvulla tv- ja elokuvailmaisu olivat tuotannollisesti ja esteettisesti kauempana toisistaan kuin nykyisin.

Journey Into a Nightmare -työnimellä kehitelty Shadow of the Hawk on omintakeinen ja jännittävä saavutus, mutta tekijätkään eivät ole olleet tyytyväisiä alkuperäisväestön perinteiden kuvaukseen. Keskeinen käsikirjoittaja, myöhemmin ohjaajaksi ryhtynyt Norman Thaddeus Vane, oli asunut Yhdysvaltojen navajo- ja hopi-yhteisöissä tekemässä taustatutkimusta ja sijoittanut vaellusjuonen autiomaahan. Tuottajat päättivät kuitenkin siirtää tarinan ja sen kuvaaman kulttuurin USA:sta Kanadan metsiin. ”Intiaanit on intiaaneja”, studiopomo Stanley Jaffe tokaisi käsikirjoittajalle, joka yritti korostaa heimojen huomattavia eroja. (Stephen Thrower: Nightmare USA, 2007).

Intiaanimystiikka on olennainen elementti David Lynchin ja Mark Frostin Twin Peaks -sarjassa, jossa hyvät ja pahat henkivoimat vaikuttavat pikkukaupungissa Kanadan rajan tuntumassa. Useita elokuvaviittauksia sisältävän kokonaisuuden vakiohahmoihin kuuluu alkuperäisväestön viisautta edustava apulaisseriffi Hawk (Michael Horse), jonka nimi vaikuttaa Shadow of the Hawk -viittaukselta.

– Lauri Lehtinen 13.1.2023