TAPPAJANUNNA (1979)

Suor omicidi/The Killer Nun
Ohjaaja
Giulio Berruti
Henkilöt
Anita Ekberg, Alida Valli, Joe Dallesandro
Maa
Italia
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
90 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Lisätieto
musiikki: Alessandro Alessandroni * English version
Ikäraja

Psykedeliaa ja kirkkosäveliä yhdistävä Alessandro Alessandronin soundtrack tuo puhtia vanhainkotiin sijoittuvaan murhamysteeriin. Tappajanunna on viehättävästi vinksahtanut sensaatiopaketti, jonka kaartiin kuuluvat Fellinin klassikoista tuttu Anita Ekberg, Andy Warhol -komistus Joe Dallesandro, aktivistitähti Lou Castel ja pahaenteinen auktoriteetti Alida Valli. Perustuu tositapahtumiin tai ei ehkä ihan.

***

Anita Ekberg on vetäytynyt luostariin. Eli hän on lopultakin saanut elämänsä ensimmäisen pääosan italialaisessa elokuvassa, nimeltään Murhaava nunna.

Elokuva on varsin dramaattinen kertomus tositapahtumiin perustuvasta rikosvyyhdestä. Elokuvan ohjaa Giulio Berutti. Anitalle elokuva on todellinen koetinkivi, hänellä olisi nyt tilaisuus osoittaa olevansa näyttelijä eikä pelkkä isorintainen ”Anitona” makean elämän Roomasta.

Italialainen lehdistö on viime vuosina suoltanut varsin kalseata tekstiä Anitasta, joka ei kuitenkaan kanna kaunaa vaan sanoo säteilevänä eräässä haastattelussa:

– Lopultakin minua onnisti. Tässä elokuvassa saan näyttää olevani enemmän kuin pikkuisen pulska seksinukke.

Elokuvassa Anita näyttelee belgialaista nunnaa, jota sairaalloisesti kiinnostivat murhat. Anitan runsaat muodot – jotka paljon puhutun laihdutuskuurin jälkeisinä spagettikuukausina eivät suinkaan ole vähentyneet – kätketään elokuvassa valkeiden monimetristen nunnankaapujen alle.

Tapahtumaketju käynnistyi Belgiassa kymmenkunta vuotta sitten. Laupias belgialainen nunna oli omistanut elämänsä sairaiden lähimmäistensä auttamiseen. Eräänä päivänä hän sai tietää kuolevansa aivokasvaimen johdosta lyhyen ajan kuluessa. Nunna katkeroitui ja suuttui Jumalaansa. Hänen mielestään Herra oli toiminut  väärin häntä kohtaan – olihan hän yrittänyt tehdä niin paljon hyvää elämässään.

Sairauden johdosta nunna menetti lopulta harkintakykynsä. Hän päätti kostaa Jumalalle ja alkoi järjestelmällisesti tappaa potilaitaan, jotta nämä eivät joutuisi hänen Jumalansa hallitsemaan paratiisiin.

Selvää on, että jos Anita selviää hyvin tästä vaativasta ja dramaattisesta roolistaan, ovat Italian elokuvamaailman portit jälleen avoinna hänelle.

– Nyt minulle on lopultakin annettu mahdollisuus näyttää mihin pystyn. Tätä mahdollisuutta ei Fellini koskaan tarjonnut…

– Gunnar Nilsson (Turun Sanomat 13.10.1978)

Tähtinäyttelijöistä huolimatta Berruti tarjoaa yksinkertaisen sexploitaatiomuunnelman Domenico Paolellan kiehtovan anti-klerikaalisesta elokuvasta Pyhän luostarin nunnat (Le Monache di Sant’Arcangelo, 1973), paras monista seksiä-ja-väkivaltaa-luostarissa –elokuvista, jotka itsessään ovat muunnelmia naisvankila-alagenrestä. Ekberg esittää mielisairaalassa miehiä vihaavaa nunnaa, joka teurastaa miespotilaita johdattaessaan samalla epäilykset nunnasisareen, joka sattuu olemaan huumeriippuvainen. Kohua herättävällä iskulauseella: ”Vatikaanin salaisista arkistoista”, mainostettu elokuva luokiteltiin mahdottomaksi hyväksyä Katolisten sensuurijärjestöjen toimesta Italiassa.

– The Aurum Film Encyclopedia: Horror (toim. Phil Hardy 1985, 1993) Antti Suonio 21.6.2000