TAPPAJAT – ELÄTTEKÖ IKUISESTI? (1967)

Kommissar X: In den Klauen des goldenen Drachen/Djävlar - ska ni evigt leva?
Ohjaaja
Gianfranco Parolini
Henkilöt
Tony Kendall, Brad Harris, Barbara Frey
Maa
BRD/Italia/Jugoslavia
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
95 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Lisätieto
English version, alkukuvana traileri elokuvasta OSS-77 – operaatio Lootuskukka
Ikäraja

Saksalaisten ”Komisario X” -dekkariromaanien poliisit Joe Walker ja Tom Rowland löysivät rennon agenttityylin italo-ohjaaja Gianfranco Parolinin käynnistämässä suositussa elokuvasarjassa. Kolmas osa vie Singaporeen tuhoisan laserfiltterin jäljille. Hautaustoimistosta alkava pulp-ilotulitus on suoraa sukua ohjaajan kulttiwesterneille, Sartanalle ja Sabatalle.

***

1960-luvun kansainvälisten agenttiseikkailujen sitkeimpiä sankareita olivat “Komisario X” Joe Walker ja hänen toverinsa, poliisikapteeni Tom Rowland. Tony Kendall (eli Luciano Stella) ja raamikas Brad Harris näyttelivät kaksikkoa seitsemässä italialais-saksalaisessa elokuvassa. Frank Kramerin eli Gianfranco Parolinin Miehemme X: Tapaus Kultatytöt -elokuvasta vuonna 1965 alkanut putki loppui vuoden 1971 Harald Reinlin Tiikerijengiin. Kendall ja Harris esittivät siis sankarihahmojaan yhtä useasti kuin 007-tähdet Sean Connery ja Roger Moore, joiden tie seitsemään Bond-elokuvaan ei ollut yhtä nopea.

Walker ja Rowland olivat alkujaan Jerry Cotton -tyyppisten kioskijännärien henkilöitä, jotka Bert F. Island -nimellä kirjoittanut Paul Alfred Müller loi 1950-luvun lopulla. Müncheniläinen Metheus-yhtiö toi hahmot valkokankaalle Bondin ja Cottonin filmatisointien yhteisessä imussa. Newyorkilainen komisario mutatoitui letkeäksi maailmanpoliisiksi ja hurmuriksi, joka viihtyi etenkin Aasiassa. Elokuvien “agenttius” merkitsee kohokohtien ja asenteen Bond-henkisyyttä. Joe ja Tom ovat enemmän seikkailijoita kuin vakoilujärjestön miehiä. Taustaorganisaatio pysyy etäisenä.

Osarahoitus Länsi-Saksasta kuului italialaisen populaarielokuvan peruskuvioihin. Walker-sarjassa elokuvamaiden yhteistyö oli erityisen tiivistä. Ohjaajat Gianfranco Parolini ja Rudolf Zehetgruber jakoivat vetovastuuta tavalla, josta ei ole täyttä selvyyttä. Italialaisten lähteiden mukaan Parolini ohjasi elokuvat Huomenna suutelen kuolemaa ja Vihreät koirat. Muualla ne on kreditoitu Zehetgruberille. Sarjan antoisimmat työt ovat Parolinin omillaan ohjaamat Miehemme X: Tapaus kultatytöt (videolla Tuntemattoman takaa-ajama) ja Tappajat! Elättekö ikuisesti (videolla Lohikäärmeiden kynsissä). Tekijä löysi näissä elokuvissa tyylinsä, joka kantoi lajista toiseen.

Parolinin maailmassa asiat ovat miltä näyttävät tai jotain ihan muuta. Tappajat! Elättekö ikuisesti alkaa ohjaajalle tyypillisesti illuusion rajalla. Kamppailu hautaustoimistossa paljastuu harjoitukseksi. Toimintaan tempautuvat seppeleet ja ruumisarkut ovat tulevaa Parolinin westernien peruskuvastoa. Varsinainen seikkailu vie Singaporeen. Kultainen lohikäärme -järjestö havittelee lasersäteen tuhovoiman maksimoivaa Iradicon-suodatinta.

Walker-sarja on yksi monista suosituista elokuvasarjoista, joita Parolini käynnisti 1960-luvulla. 3 teräsmiestä -elokuvassa Kendall ja Harris olivat supersankareita, joiden viitat liehuivat jatko-osissa 1980-luvulle asti. Yksinäinen taistelija lanseerasi Sartanan, italowesternien ikonisen vakiohahmon. Seuraava länkkäri Sabata pääsi United Artistsin maailmanlaajuiseen jakeluun, ja jatkoa seurasi jälleen. Elokuvia yhdistää äärimmäinen sarjakuvamaisuus, joka tuo mieleen Aku Ankan taskukirjojen Italiassa laadittujen tarinoiden maaniset käänteet. Huimat keksinnöt ja sumeilematon tappaminen kuuluvat pelin henkeen. Pintaa syvemmälle menevän tyylitajun ansiosta Parolinin kärkityöt ovat kuitenkin hyvällä maulla tehtyä elokuvaa, hyväntuulisia aikansa lapsia.

Komisario X -dekkareita ilmestyi suomeksi Helsingin Painon kustantamina vuonna 1964 ja Williams-kustantamon julkaisuina 1972–1973. Helsinki-Filmi toi teattereihin elokuvat Tapaus kultatytöt, Tappajat! Elättekö ikuisesti ja Huomenna suutelen kuolemaa. 1980-luvulla elokuvasarja palasi Suomeen Europa Visionin vuokravideoina. Videonimet Tuntemattoman takaa-ajama, Siniset pantterit, Lohikäärmeiden kynsissä, Vihreät koirat, Käärmeiden vallassa ja Tiikerijengi mukailevat saksalaisia alkuperäisnimiä. “Keltaiset kissat” puuttuvat listasta, sillä Huomenna suutelen kuolemaa (Kommissar X: Drei gelbe Katze) jäi vaille videojulkaisua.

– Lauri Lehtinen 5.8.2021