PALA VALKOISTA MARMORIA (1998)

Ohjaaja
Matti Ijäs
Henkilöt
Lasse Pöysti, Eeva-Kaarina Volanen, Ritva Ahonen
Maa
Suomi
Kesto
63 min
Teemat
Lisätieto
Martti Joenpolven novellista * käsikirjoitus Auli Mantila ja Juha Lehtola
Ikäraja

Varttunut pariskunta, Ossi (Lasse Pöysti) ja Nelly (Eeva-Kaarina Volanen viimeisessä roolissaan), saapuu syntymäpäiville täysihoitolaan. Seikkailut ja elämässä toteutumatta jääneet mahdollisuudet houkuttelevat kuitenkin enemmän. Ossi lähtee omille teilleen entisen vaimonsa sekä poikansa luo. Tilanteen tajuttuaan myös Nelly aloittaa oman odysseiansa. Mantilan yhdessä Juha Lehtolan kanssa käsikirjoittama elokuva voitti arvostetun Prix Italia -kilpailun draamasarjan vuonna 1999.

***

Matti Ijäksen ohjaama Pala valkoista marmoria sai ensi-iltansa Yle TV1:n Kotikatsomossa joulukuussa 1998. Martti Joenpellon novelliin perustuva käsikirjoitus oli Juha Lehtolan ja Auli Mantilan. Elokuva herätti paljon kansainvälistä kiinnostusta ja sen myötä palkintoja: Prix Italia (1999), erikoispalkinto Bulgariassa Plovdidin kansainvälisillä tv-festivaaleilla (1999) ja pääpalkinnon Banffin kansainvälisillä tv-festivaaleilla Kanadassa (2000).

Tarinassa varttunut pariskunta, Ossi, peltiseppä, viettää syntymäpäiviään puolisonsa, jo dementoituvan Nellyn kanssa täysihoitolassa. Ossi karkaa paikalta elämänsä inventaarioon absurdille matkalle, jossa hän esittää tapaamilleen ihmisille eri rooleja, ilmeisesti omia haaveammattejaan kuten kansanedustajaa, iskelmälaulajaa, kustannustoimittajaa, pappia ja poroisäntää sekä yrittäjää. Ossi kyläilee poikansa ja nuoruuden heilansa luona. Nelly innostuu miehensä esimerkistä ja lähtee hänkin omille teilleen ja saa myötätuntoa mm. poliisilta. Muuten pariskunnan tempaukset saavat ympärillä olevat ihmiset raivon partaalle.

Ilmestymisaikansa televisiokritiikeissä erityinen kiitos annettiin pääosien näyttelijöille Lasse Pöystille ja Eeva-Kaarina Volasella: taidot ja tulkinnat pääsivät loistavasti oikeuksiinsa. Kiitosta on saanut myös elokuvan dialogi iskevyydellään, tavallaan herättää ajatuksia ja myös ”hienoilla heitoillaan”.

”Ihmisen on välillä hyvä olla joku muu kuin itse”, sanoi ohjaaja Matti Ijäs vuonna 2016.

– Jari Sedergren 2022