LE SOLEIL DANS L’OEIL (1961)

Ohjaaja
Jacques Bourdon
Henkilöt
Anna Karina, Georges Descrières, Jacques Perrin
Maa
Ranska
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
102 min
Teemat
Kopiotieto
35 mm
Lisätieto
Michèle Perreinin romaanista
Ikäraja

Emma (Karina) suuntaa lomalle Korsikan paahtavan taivaan alle jättäen rakastajansa Pariisiin. Emma nauttii auringosta ja kirjoittaa säntillisesti kotiin. Samaan aikaan hän alkaa ihastua paikalliseen nuorukaiseen. Tunnelma tiivistyy, kun pariisilainen rakastaja ilmestyy paikalle.

***

Vaikka Anna Karina ja Jean-Luc Godard ovat muuten erinomaisen tunnettuja, yksi heidän yhteisistä elokuvistaan, Le Soleil dans l’oeil, tunnetaan huonosti. Godard on tällä kertaa mukana vain näyttelijänä, sillä elokuvan ohjasi Jacques Bourdon, jolla oli takanaan vain yksi oma ohjaus (Les Lionceaux, 1960), mutta pitkä, jo 1940-luvulla alkanut ura monien ohjaajien, esim. Robert Vernayn ja Jacqueline Audryn kumppanina apulaisohjaajan tittelillä. Apulaisohjaajana hän jatkoi 1960-luvulla (mutta vielä kerran 1977) erityisesti André Cayatten elokuvissa.

Elokuvan juonenkuluissa tanskalaissyntyisen Anna Karinan esittämä Emma jättää rakastajansa Pariisiin ja lähtee lomalle Korsikaan, jossa on tarjolla auringonpaistetta ja hiekkarantoja.

Emma lähettää velvollisuudentuntoisesti kaipaavia kirjeitä Pariisiin, mutta ei voi vastustaa paikallisen miehen Frédéricin (Jacques Perrin) vetovoimaa. Heistä tulee koko ajan läheisempiä – ilmassa lentävät romantiikan kipinät. Uudelle suhteelle epäonnisesti Pariisin rakastaja epäilee jotakin tapahtuneen ja saapuu paikalle tarkastamaan tilannetta.

Pääosien esittäjien elämässä tapahtui samaan aikaan yhtä hurjia. Godardista ja Karinasta oli jo vuosia aiemmin tullut pari, mutta raskaus päättyi keskenmenoon. Elokuvaa kuvatessa Karina ryhtyi suhteeseen vastanäyttelijänsä Perrinin kanssa. Godard raivostui Karinan aikeista jättää hänet ja naida Perrin. Godard reagoi välirikkoon äärimmäisen voimakkaasti ja hajotti yhteisen asunnon tavaroineen perinpohjaisesti.

Karina yritti itsemurhaa barbituraateilla. Onneksi Perrin löysi hänet ajoissa ja hälytti ambulanssin. Asiasta selvittiin muutaman päivän sairaalakäynnillä. Vuoden vaihteen jälkeen, siis muutamaa kuukautta myöhemmin, Karina ja Godard olivat tehneet sovinnon ja taas yhdessä, eikä mikään estänyt heitä tekemästä uutta yhteistä elokuvaa.

– Jari Sedergren 2020