BROOKLYN (2015)

Brooklyn
Ohjaaja
John Crowley
Henkilöt
Saoirse Ronan, Emory Cohen, Domhnall Gleeson
Maa
Irlanti/GB/Kanada
Tekstitys
ei tekstitystä
Kesto
112 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Lisätieto
alustus Satu Vasantola
Ikäraja

Brooklyniin muuttava irlantilaissiirtolainen rakastuu italialaiseen putkimieheen. Pariskunnan tunteet joutuvat kuitenkin koetukselle, kun Eilis (Ronan) joutuu palaamaan kotimaahansa ja herättää arvostetun paikallisperheen pojan huomion. Loistavien näyttelijäsuoritusten tahdittama elokuva tavoittaa erinomaisesti Colm Tóibínin alkuperäisteoksen hienoeleisen koskettavuuden. Elokuvan alustaa kirjailija ja Helsingin Sanomien toimittaja Satu Vasantola. Huom! Muuttunut esitysaika ja -päivä.

***

John Crowleyn ohjaama Brooklyn valmistui vuonna 2015. Irlantilaisen kirjailijan Colm Tóibínin kiitettyyn romaaniin perustuva elokuva on historiallinen epookkidraama, jonka romanttisuutta – ja sitä Michael Brookin musiikki erityisesti korostaa – ei käy kiistäminen. Elokuva seuraa realistisen romaanin tapahtumia varsin tarkoin, mutta loppu on erilainen: romaani jättää loppuratkaisun avoimeksi.

Brooklynin päähenkilö on nuori irlantilainen nainen Eilis Lacey, joka saapuu työnhakuun Brooklyniin Yhdysvaltoihin vuonna 1951. Eilis tapaa italialaisen putkimiehen Tonyn ja he menevät naimisiin, mutta sitten tapahtuu jotakin, joka pakottaa nuoren naisen valitsemaan kotikaupunkinsa Enniscorthyn ja Brooklyniin jo juurtuneen uuden elämänsä välillä.

Nick Hornbyn sovitus romaanista sai Oscar-ehdokkuuden, niin myös koko elokuva itse “parhaan elokuvan” kategoriassa. Naispääosaa esittänyt Saoirse Ronan sai elokuvan kolmannen ehdokkuuden ja kosolti ehdokkuuksia myös muissa tunnustetuissa elokuvien kansainvälisissä kisoissa. Myös kriitikkivastaanotto oli hyvin myönteinen. Kritiikissä nousi esille itsenäisen naisen rooli aikana jolloin feminismiä ei juuri tunnettu eikä tunnistettu: vertailu nykypäivään ja feministisen toiminnan tunnusmerkistö pohditutti monia katsojia.

Brooklyn on kriitikoiden arvostama elokuva ja pääsi ilmestymisvuonnaan mukaan yli 120:lle kriitikkojen laatimalle „Top 10“-listalle. BBC:n 2000-luvun 100 parhaan elokuvan listalta se löytyy sijalta 48.

– Jari Sedergren 2019