COLD CASE HAMMARSKJÖLD (2019)

Ohjaaja
Mads Brügger
Maa
Tanska
Tekstitys
suom. tekstit / svensk text
Kesto
128 min
Teemat
Lisätieto
Vapaa pääsy. Vapaaliput noudettava ennen näytöstä Kino Reginan kassalta. Maks. 5 lippua / asiakas.
Ikäraja

Kun YK:n pääsihteeri Dag Hammarskjöld kuoli lento-onnettomuudessa nykyisen Sambian alueella vuonna 1961, YK:n tutkimuksissa ei pystytty sulkemaan pois tahallisen sabotaasin mahdollisuutta. Hammarskjöldillä oli vihollisia, sillä hän oli koettanut estää länsimaita lisäämästä vaikutusvaltaansa Afrikassa, missä entiset siirtomaat olivat saaneet itsenäisyyden. Lennollaan hän oli matkalla tapaamaan Moïse Tshombea, joka johti kapinoivaa, Kongosta juuri itsenäiseksi julistautunutta Katangan maakuntaa. Kongon konfliktissa oli pelissä valtavat rahat. Katangaa tuki tuolloin suuri belgialainen kaivosyhtiö Union Minière, jolla oli huomattavat taloudelliset intressit Afrikassa. Hammarskjöld toivoi voivansa ratkaista konfliktin suostuttelemalla Katangan liittymään itsenäiseen Kongoon. Mutta oliko kyseessä sabotaasi, ja kuka sen takana oli? Salaliittoteoroissa mukaan on vedetty mm. CIA ja mystinen eteläafrikkalainen tutkimuslaitos.

Ohjaaja Mads Brügger alkaa selvittää Hammarskjöldin tapausta Hammarskjöld-harrastajan, ruotsalaisen ”yksityisetsivän” Göran Björkdahlin kanssa. Tahallisen itseironinen asenne asettaa naurunalaiseksi länsimaiden alentuvan suhtautumisen Afrikan mantereeseen. Elokuvassa käydään läpi kaikki tutkinnan vaiheet alkaen osallisten selvittämisestä ja todistajien jäljittämisestä ja haastatteluista aina maahan hautautuneiden lentokoneen osien etsintään. Miehet pääsevät lopulta Etelä-Afrikassa toimivan valkoista ylivaltaa kannattavan laittoman puolisotilaallisen organisaation jäljille, joka saattoi olla osallisena YK:n pääsihteerin salamurhaan. Samalla paljastuu myös muita, lähes käsittämättömiä rikoksia.

Näytös on osa Euroopan Parlamentin kanssa yhteistyössä järjestettyä LUX Film Days -festivaalia. LUX-palkinto on Euroopan parlamentin vuosittain myöntämä tunnustus, jolla edistetään eurooppalaista elokuvatuotantoa, eurooppalaisia arvoja ja otetaan kantaa sosiaalisiin kysymyksiin. Palkinto myönnetään joulukuussa parhaalle, ajankohtaiselle ja eurooppalaista identiteettiä luotaavalle elokuvalle. Kino Reginassa finalistiehdokkaat esitetään ilmaisnäytöksissä 9. ja 10.11. suomeksi ja ruotsiksi tekstitettyinä. Vapaaliput tulee lunastaa Kino Reginan kassalta, ostorajoitus maks. 5 lippua / asiakas.