LOUD SILENTS -KINOKONSERTTI: ZORRON MERKKI X CUEJERO (1920)

Mark of Zorro
Ohjaaja
Fred Niblo, Theodore Reed
Henkilöt
Douglas Fairbanks, Marguerite De La Motte, Noah Beery, Robert McKim
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstit
Kesto
85 min
Teemat
Kopiotieto
DCP

Zorron ensiseikkailut valkokankaalla esittelevät supersankarin sadan vuoden takaa. Tahdin naamioidulle miekkataiturille luovat Cuejeron soljuvat latinorytmit.

Mykkäelokuvafestivaali Loud Silents peruuntuu kevään osalta koronaviruksen vuoksi. Festivaalin uudesta ajakohdasta ilmoitetaan myöhemmin. Olemassa olevat liput ja festivaalipassit kelpaavat sellaisenaan uutena ajankohtana, vaikka niissä näkyisi vanha päivämäärä. Muutoksen vuoksi asiakkailla on oikeus lippujen ja passien peruuttamiseen ja takaisinmaksuun. Peruutuksen voi tehdä ilmoittamalla tilauksen ja lippujen tiedot verkossa osoitteessa www.eventio.com/peruutus. Palautuspyynnöt on tehtävä 16.4.2020 mennessä.

 

Ilman Zorroa ei olisi Batmania eikä Teräsmiestä – ainakaan sellaisina kuin heidät tunnemme. Zorron merkki (1920) oli maskikostajan ensiesiintyminen valkokankaalla. Elokuvasta tuli suurmenestys, ja sen vaikutuksen voi nähdä supersankarielokuvissa vielä nykypäivänäkin. Rikkaan tyhjäntoimittajan salainen, oikeutta puolustava alter ego? Kartanon syövereihin piilotetut salahuoneet ja -käytävät? Kolmiodraama, jossa nainen on kiinnostunut salaperäisestä muukalaisesta, joka todellisuudessa onkin tuttu tylsä kosija? Zorron merkki teki tämän kaiken ensin.

Supersankarielokuvan prototyyppi sadan vuoden takaa on sykähdyttävä seikkailukertomus, jossa Douglas Fairbanks pääsee esittelemään taitojaan. Zorron rooli oli romanttisissa komedioissa uraansa rakentaneen Fairbanksin ensimmäinen uudentyyppinen toimintarooli. Historiaan karismaattinen Fairbanks jäi juuri tällaisten roolien taitajana: urheilullisena ja nauravana miekkasankarina, jonka temppuilu muistuttaa parkouria ennen kuin lajia oli edes keksitty. Zorron merkki on paitsi supersankareiden, myös Jackie Chanin ja Tom Cruisen kaltaisten virnuillen stunttejaan tekevien toimintatähtien esikuva. Jykevästi miekkaansa heiluttelevan Zorron siviiliminän Don Diego Vegan Fairbanks puolestaan esittää aivan toisenlaisena hahmona, velttona keikarina.

Tunnelman Zorron seikkailuille 1800-luvun espanjalaisvaikutteisessa Kaliforniassa luo espanjalais-chileläis-suomalainen Cuejero musiikillisella fuusiollaan. Maukkaan cocktailinsa yhtye koostaa flamencosta, latinojazzista, välimerellisestä groovesta ja kuumista rytmeistä.

Kenelle:
Señoreille ja señoritoille, veltoille keikareille ja miekkasankareille.

Elokuva esitetään osana Loud Silents -festivaalia 17.–19.4.