LOUD SILENTS -KINOKONSERTTI: ZORRON MERKKI X CUEJERO (1920)

Mark of Zorro
Ohjaaja
Fred Niblo, Theodore Reed
Henkilöt
Douglas Fairbanks, Marguerite De La Motte, Noah Beery, Robert McKim
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstit
Kesto
95 min
Teemat
Kopiotieto
35 mm

Maskikostajan ensiesiintyminen valkokankaalla oli suurmenestys. Karismaattinen Douglas Fairbanks jäi historiaan nauravana miekkasankarina, jonka temppuilu muistutti parkouria ennen kuin lajia oli edes keksitty. Tunnelman Zorron seikkailuille 1800-luvun espanjalaisvaikutteisessa Kaliforniassa luo Cuejero fuusiollaan flamencoa, latinojazzia ja välimerellistä groovea.

Ilman Zorroa ei olisi Batmania eikä Teräsmiestä – ainakaan sellaisina kuin heidät tunnemme. Zorron merkki (1920) oli maskikostajan ensiesiintyminen valkokankaalla. Elokuvasta tuli suurmenestys, ja sen vaikutuksen voi nähdä supersankarielokuvissa vielä nykypäivänäkin. Rikkaan tyhjäntoimittajan salainen, oikeutta puolustava alter ego? Kartanon syövereihin piilotetut salahuoneet ja -käytävät? Kolmiodraama, jossa nainen on kiinnostunut salaperäisestä muukalaisesta, joka todellisuudessa onkin tuttu tylsä kosija? Zorron merkki teki tämän kaiken ensin.

Supersankarielokuvan prototyyppi sadan vuoden takaa on sykähdyttävä seikkailukertomus, jossa Douglas Fairbanks pääsee esittelemään taitojaan. Zorron rooli oli romanttisissa komedioissa uraansa rakentaneen Fairbanksin ensimmäinen uudentyyppinen toimintarooli. Historiaan karismaattinen Fairbanks jäi juuri tällaisten roolien taitajana: urheilullisena ja nauravana miekkasankarina, jonka temppuilu muistuttaa parkouria ennen kuin lajia oli edes keksitty. Zorron merkki on paitsi supersankareiden, myös Jackie Chanin ja Tom Cruisen kaltaisten virnuillen stunttejaan tekevien toimintatähtien esikuva. Jykevästi miekkaansa heiluttelevan Zorron siviiliminän Don Diego Vegan Fairbanks puolestaan esittää aivan toisenlaisena hahmona, velttona keikarina.

Kenelle:
Señoreille ja señoritoille, veltoille keikareille ja miekkasankareille.

Elokuva esitetään osana Loud Silents -festivaalia.