LOUD SILENTS -KINOKONSERTTI: FILIBUS X AINON (1915)

Feministisen, sukupuolijoustavan antisankarin seikkailuja sadanviiden vuoden takaa säestää omaleimaisessa musiikillisessa ilmaisussaan yhtä lailla energiaa ja iloa säteilevä AINON-yhtye.

Mykkäelokuvafestivaali Loud Silents peruuntuu kevään osalta koronaviruksen vuoksi. Festivaalin uudesta ajakohdasta ilmoitetaan myöhemmin. Olemassa olevat liput ja festivaalipassit kelpaavat sellaisenaan uutena ajankohtana, vaikka niissä näkyisi vanha päivämäärä. Muutoksen vuoksi asiakkailla on oikeus lippujen ja passien peruuttamiseen ja takaisinmaksuun. Peruutuksen voi tehdä ilmoittamalla tilauksen ja lippujen tiedot verkossa osoitteessa www.eventio.com/peruutus. Palautuspyynnöt on tehtävä 16.4.2020 mennessä.

 

Paronitar Troixmondella on salainen alter ego: Filibus, naamioitumiskyvystään tunnettu superroisto. Kukaan ei tietenkään tiedä paronittaren salaisuutta, sillä Filibus ei jää kiinni, vaikka ilmojen salaperäinen piraatti seilaa ilmalaivallaan avoimesti kaupungin yllä ja laskeutuu aluksestaan uskaliaasti suoraan näköalaterasseille. Jalokivien ryöstämisen ohella suurinta huvia on lavastaa tekijäksi kuuluisa rikosetsivä, joka on jatkuvasti askeleen jäljessä. Mysteerirosvon ja etsivän kissa ja hiiri -leikki tuo jännittävissä juonenkäänteissään mieleen Louis Feuilladen parhaat jatkosarjat Fantômas (1913) ja Les Vampires (1915–16).

Vuonna 1915 julkaistu Filibus on 105-vuotiaaksi elokuvaksi vauhdikas, futuristinen ja humoristinen steampunk-seikkailu, josta välittyy tekemisen riemu. Se myös todistaa, että jo yli sata vuotta sitten tehtiin feminististä elokuvaa. Tarinan naispäähenkilö on superpahis, mutta samalla sankari, jonka puolella katsoja on alusta asti. Alaisinaan virkavaltaa jekuttavalla ilmapiraatilla on joukko kasvottomia miespalvelijoita. Valeasuissaan miesten vaatteisiin pukeutuva ja etsivän siskon kanssa flirttaileva paronitar on myös kiistattoman queer. Tämän antisankarin polttoaineena ei virtaa white male rage!

Ääniraidan kepeälle ilottelulle luo Filibuksen tapaan leikkisä, yllätyksellinen ja muuntautumiskykyinen AINON. Helsinkiläisyhtye käsikirjoittaa musiikillisen seikkailunsa sulavasti ja notkeasti kuin jalokivivaras poimien vaikutteita jazzista, klassisesta ja nykymusiikista.

Kenelle:
Keppostelijoille, steampunkkareille, naamiosankareille.

Elokuva esitetään osana Loud Silents -festivaalia 17.–19.4.