LOUD SILENTS -KINOKONSERTTI: FILIBUS X AINON (1915)

Ohjaaja
Mario Roncoroni
Henkilöt
Cristina Ruspoli, Giovanni Spano, Mario Mariani
Maa
Italia
Tekstitys
suom. tekstit / English subtitles
Kesto
71 min
Teemat
Kopiotieto
DCP

Vuonna 1915 julkaistu Filibus on 105-vuotiaaksi elokuvaksi vauhdikas, futuristinen ja humoristinen steampunk-seikkailu, joka todistaa, että jo yli sata vuotta sitten tehtiin feminististä elokuvaa. Ääniraidan ilottelulle luo Filibuksen tapaan leikkisä ja muuntautumiskykyinen AINON, joka poimii vaikutteita jazzista, klassisesta ja nykymusiikista notkeasti kuin jalokivivaras.

Paronitar Troixmondella on salainen alter ego: Filibus, naamioitumiskyvystään tunnettu superroisto. Kukaan ei tietenkään tiedä paronittaren salaisuutta, sillä Filibus ei jää kiinni, vaikka ilmojen salaperäinen piraatti seilaa ilmalaivallaan avoimesti kaupungin yllä ja laskeutuu aluksestaan uskaliaasti suoraan näköalaterasseille. Jalokivien ryöstämisen ohella suurinta huvia on lavastaa tekijäksi kuuluisa rikosetsivä, joka on jatkuvasti askeleen jäljessä. Mysteerirosvon ja etsivän kissa ja hiiri -leikki tuo jännittävissä juonenkäänteissään mieleen Louis Feuilladen parhaat jatkosarjat Fantômas (1913) ja Les Vampires (1915–16).

Vuonna 1915 julkaistu Filibus on 105-vuotiaaksi elokuvaksi vauhdikas, futuristinen ja humoristinen steampunk-seikkailu, josta välittyy tekemisen riemu. Se myös todistaa, että jo yli sata vuotta sitten tehtiin feminististä elokuvaa. Tarinan naispäähenkilö on superpahis, mutta samalla sankari, jonka puolella katsoja on alusta asti. Alaisinaan virkavaltaa jekuttavalla ilmapiraatilla on joukko kasvottomia miespalvelijoita. Valeasuissaan miesten vaatteisiin pukeutuva ja etsivän siskon kanssa flirttaileva paronitar on myös kiistattoman queer. Tämän antisankarin polttoaineena ei virtaa white male rage!

Kenelle:
Keppostelijoille, steampunkkareille, naamiosankareille.

Elokuva esitetään osana Loud Silents -festivaalia.