THE COOL WORLD (1963)

Ohjaaja
Shirley Clarke
Henkilöt
Hampton Clanton, Yolanda Rodríguez, Bostic Felton
Maa
USA
Kesto
125 min
Teemat
Kopiotieto
35 mm
Lisätieto
Warren Millerin romaanin ja Robert Rossenin näytelmän pohjalta
Ikäraja

Warren Millerin novelliin perustuva, raa’an realistinen, mutta runollinen elokuva on tutkielma maailman suurimmasta metropoliviidakosta New Yorkin Harlemissa, missä segregaation ongelmat säilyvät kansalaisoikeustaistelujen voitoista huolimatta. Päähenkilöt ovat kulman kovia teinejä. Tuottajana toimi dokumenttielokuvan klassikoihin kuuluva Frederick Wiseman.

***

Warren Millerin romaani ”The Cool World” ilmestyi vuonna 1959 ja sen pohjalta Miller ja Robert Rossen kirjoittivat samannimisen näytelmän, jota esitettiin Eugene O’Neill -teatterissa Broadwaylla New Yorkissa vuoden 1960 helmikuussa. Näytelmä inspiroi monia Shirley Clarken elokuvaan osallistuneita näyttelijöitä.

Shirley Clarke muutti käsittelyn kameravetoiseksi, kuvaajana Baird Bryant. Monet elokuvan näyttelijöistä ovat Harlemin mustia jengiläisiä, mutta se ei estä Clarkea tulemasta lähelle, suorastaan iholle. Tavoitteena, joka myös onnistuu, on kuvata näitä monien mielestä pelottavia kohteita intiimisti ja heidän persoonallisuutensa tavoittaen.

Harlem on 1960-luvun alussa täynnä huumeita, väkivaltaa, suoranaista kurjuutta, minkä höysteeksi maata vaivaavat rodulliset ennakkoluulot. Näistä Clarke ei vaikene. Elokuvan fiktiivisessä tarinassa 15-vuotias Duke haluaa ostaa ”mutkan” aikuiselta Priest-nimiseltä rikolliselta noustakseen oman jenginsä johtoon ja aloittaakseen uudelleen jo laantuneet jengitaistelut.

Myöhemmin maailmankuuluksi dokumentaristiksi noussut Frederick Wiseman tuotti elokuvan. Kyse on käsikirjoitetusta fiktiosta, jossa on kuitenkin vankka dokumentaarinen perusta, ja sen sijaan, että elokuva perustuisi narratiiville, katsojille jää vaikutelma spontaanisuudesta ja satunnaisuudesta. 1960-luvun alussa tällainen oli ennen kuulumatonta. Aikalaiset tosin kauhistelivat myös nelikirjaimisen f-sanan runsasta käyttöä.

Kongressin kirjaston Yhdysvalloissa ylläpitämään Kansalliseen elokuvarekisteriin The Cool World nostettiin vuonna 1994.

– Jari Sedergren 2020