BERGMAN ISLAND (2021)

Ohjaaja
Mia Hansen-Løve
Henkilöt
Vicky Krieps, Tim Roth, Mia Wasikowska, Anders Danielsen Lie, Melinda Kinnaman
Maa
Ranska
Kesto
112 min
Teemat
Ikäraja

Elokuvantekijäpariskunta (Vicky Krieps & Tim Roth) matkustaa työskentelemään ja etsimään inspiraatiota Gotlannin pohjoispuolella sijaitsevalle Fårön saarelle, Ingmar Bergmanin elokuvien ja sielunmaisemiin. Hansen-Løve tutkailee suunnattomalla herkkyydellä ja henkilökohtaisella otteella taiteen ja todellisuuden risteymäkohtia ensimmäisessä englanninkielisessä elokuvassaan.

***

Maailmassa ei liene toista paikkaa, jonka liittää tiettyyn elokuvaohjaajaan kuin Fårö, Ingmar Bergmanin kotisaari. Tämä miljöö ja merellinen maisema on tuttu kuuluisista mestariteoksista, kuten Naisen naamio Persona, Häpeä ja Kohtauksia eräästä avioliitosta. Tälle saarelle sijoittuu myös Mia Hansen-Løven (s. 1981) ensimmäinen englanninkielinen teos Bergman Island. Täältä sen päähenkilöt, taiteellinen ohjaaja-näyttelijäpariskunta Chris (Vicky Krieps) ja Tony (Tim Roth) löytävät itsensä. He haluavat nähdä, pystyvätkö he ruotsalaisen elokuvan jättiläisen avulla saavuttamaan parempaa luovuuden tasoa. Tuloksena on Hansen-Løven tähänastisella uralla mitä vahvin ilmaus taiteen ja elämän olemuksesta ja luonteesta. Bergman Island onkin syvällinen, vilpitön oodi itsensä löytämisestä taiteilijana.

Bergmanin haamu on läsnä hetkestä, jolloin pari saapuu saarelle. Heitä muistutetaan siitä, kuinka paljon avioliittoja purkautui samana vuonna kuin Kohtauksia eräästä avioliitosta (1973) oli ajankohtainen. Lisäksi päähenkilöt keskustelevat ohjaajan saavutuksista sekä riitelevät siitä, mitä Bergmanin elokuvista he katsoisivat. Tällaiset hetket tekevät kokonaisuudesta Hansen-Løvelle tyypillisen elokuvan. Ohjaajalle on ominaista intellektuaalinen tyyli ja ote, joka on esimerkiksi tuttu hänen kuvatessa Natalie Chateaux’n (Isabelle Huppert) filosofisia pohdintoja elokuvassa Tämän jälkeen ja nuorekasta DJ-maailmaa Edenissä. Bergman Islandia kannattelevat vahvat roolisuoritukset ja Krieps varastaakin huomion intohimoisena ja tunteikkaana taiteilijana. Hänen haavoittuvainen ja nuorekas olemuksensa muistuttaa Hansen-Løvea itseään, jolla oli suhde kuuluisaan ranskalaiseen elokuvantekijään Olivier Assayasiin.

Omaelämäkerrallisen sävyn lisäksi Hansen-Løven työ tuo voimakkaasti mieleen myös parisuhdekeskeisen avioliittodraaman sekä Liv Ullmannin ja Erland Josephsonin tähdittämän Bergmanin televisiosarjan ja elokuvan Kohtauksia eräästä avioliitosta. Pääparin tarinan ohella tärkeää osaa Bergman Islandissa esittää Chrisin mielessä syntyvä elokuva elokuvassa, jonka tulkkeina ovat nuori häitä varten Fårölle saapuva Amy (Mia Wasikowska) sekä hänen kohtaamansa vanha rakastettunsa Joseph (Anders Danielsen Lie). Hansen-Løven työt ovat olleet tyypillisesti humaaneja ja keskittyneet tunteisiin sekä pelottomiin henkilöhahmoihin. Bergman Islandin lopullinen kannanotto on, että taiteilijana oleminen on jotain syvällisesti henkilökohtaisesti koettavaa. Bergmanin maailmaan sijoittuva elokuva painottaa, että on hienoa olla voimakkaasti vaikuttunut ja inspiroitunut toisesta taiteilijasta. Mutta vielä mahtavampaa on huolimatta ihailustaan hylätä hänen toteuttamansa luovat metodit ja kuunnella omaa ääntään.

– Aurora Amidonin (Paste) mukaan Joona Hautaniemi 4.11.2021