KIVISET JA SORASET: VIVA ROCK VEGAS! (2000)

The Flintstones in Viva Rock Vegas/Familjen Flinta - Viva Rock Vegas
Ohjaaja
Brian Levant
Henkilöt
Mark Addy, Stephen Baldwin, Kristen Johnston, Jane Krakowski
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
91 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Ikäraja

Mikäli Kivisten ja Sorasten ensimmäisessä näytelmäelokuvaversiossa oli parhaat mahdolliset miestähdet, niin tässä pariskuntien nuoruudentörmäilyjä seuraavassa esiosassa näemme parhaat mahdolliset morsiamet: Kristen Johnstonin Vilmana ja Jane Krakowskin Bettynä. Hanna ja Barbera tekevät jälleen cameo-näyttäytymiset elokuvassa, joka jäi yli kuusi vuosikymmentä kestäneen yhteistyön viimeiseksi.

***

Esiosat eli prequelit ovat myöhäispostmoderniin kulttuuriin elimellisenä osana kuuluva elokuvallisten tilojen kaupallinen laajennusmuoto – keino, jonka hyödyntäminen ei vielä 1900-luvun puolella ollut mitenkään itsestäänselvyys. Douglas Hickoxin Zulu Dawn (1979), Richard Lesterin aliarvostettu Butch ja Kid – nuoret hurjat (1979) ynnä televisiosarja Nuori Indiana Jones (1992–94) ovat muutamia mainittavimmista poikkeuksista, joiden rinnalla kannattaa vielä mainita sellainen verhotumpi erikoistapaus kuin Hyvät, pahat ja rumat, joka sisällissotahistorian perusteella sijoittuu varhaisempaan aikaan kuin Leonen dollaritrilogian aiemmat osat (ja löytäähän Eastwoodkin tavaramerkkiponchonsa raunioista vasta elokuvan lopulla). Varsinaiseksi Hollywood-standardiksi esiosat kohosivat George Lucasin katastrofaalisten mutta taloudellisesti tuottoisiksi osoittautuneiden, vuonna 1999 startanneiden Tähtien sota -uusintalämmitysten myötä. Jo muutamaa vuotta myöhemmin prequel saattoi luontaisesti muodostaa toisen tai kolmannen jatko-osan tuoreelle menestyselokuvalle (niin kuin vuoden 2002 Skorpionikuningas oli vuoden 1999 Muumiolle).

Tahvoa vuoden 1994 Kiviset ja Soraset -filmatisoinnissa näytelleen, korvaamattoman Rick Moranisin vetäytyminen näyttelijäntöistä vuonna 1997 lienee vaikuttanut ratkaisevasti siihen, että legendaarisen prime time -piirretyn toinen live action -filmatisointi päätettiin toteuttaa esiosana – kertomuksena siitä, kuinka Retu ja Tahvo tapasivat Vilman ja Bettyn Las Vegasin kivikautisversiossa ennen televisiosarjan tapahtumien alkua. Pääosamiehiksi kiinnitetyt Stephen Baldwin ja Mark Addy eivät toki millään muotoa vedä vertoja ensimmäisen elokuvan Moranikselle ja John Goodmanille – jotka onnistuivat samanaikaisesti kristallisoimaan sekä omat tähtipersoonansa että alkuperäisen TV-sarjan hahmot –, mutta muut näyttelijävalinnat kompensoivat. Aikakauden hittisarjoista Kolmas kivi auringosta ja Ally McBeal tutut Kristen Johnston ja Jane Krakowski loistavat Vilmana ja Bettynä, Joan Collins korvaa Elizabeth Taylorin Vilman äitimuorina ja sekä alkuperäissarjassa että ensimmäisessä Flintstones-elokuvassa äänenä kuultu huippukoomikko Harvey Korman pääsee hänkin tällä kertaa kameroiden eteen Vilman isänä.

William Hanna ja Joseph Barbera olivat tehneet cameonäyttäytymiset Brian Levantin ensimmäisessä Flintstones-leffassa, ja toistivat tempun tässä – animaatiofriikkien kannattaa pitää silmät auki lopun hääkohtauksessa. Kiviset ja Soraset: Viva Rock Vegas! jäi viimeiseksi elokuvaksi, jonka tuotannossa vuodesta 1939 lähtien tiivistä yhteistyötä tehnyt kaksikko oli mukana teoksen ensi-iltaan saakka. Viva Rock Vegasin teatterikierroksen alla Sarah Michelle Gellarin tähdittämän Scooby-Doo -elokuvan tekeminen oli jo alkanut, mutta Hanna ehti kuolla maaliskuussa 2001 ennen sen valmistumista. Barbera seurasi kumppaniaan taivaallisen piirrospöydän ääreen muutamaa päivää ennen vuoden 2006 jouluaattoa.

– Petteri Kalliomäki 2.6.2024