PORTRAIT OF JASON (1967)

Ohjaaja
Shirley Clarke
Henkilöt
Jason Holliday, Shirley Clarke, Carl Lee
Maa
USA
Kesto
105 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Ikäraja

Modernin identiteettipolitiikan tienraivaaja antaa oman tulkintansa representaation ja luonnehdinnan välisestä erosta ja niiden vaaroista. Clarke ystävineen haastatteli 33-vuotiasta mustaa homoseksuaalia prostituoitua Jason Hollidayta 12 tuntia hänen elämästään, rakkauksistaan ja uskomuksistaan. Elokuva kuuluu itseoikeutetusti maailman 100 parhaan dokumenttielokuvan listalle.

***

Kokeellisen ja riippumattoman elokuvan mestari Shirley Clarke (1919–1997) syntyi puolalaisten siirtolaisten perheeseen. Isä rikastui tehtailijana, äidin juutalaissuku oli myös varakas. Lapsuudessa Clarke kiinnostui tanssista ja päätyi modernin tanssin esittäjäksi huolimatta siitä, että isä vastusti tämän kaltaisia urahankkeita. Clarken laaja-alainen koulutus yliopistoissa toi hänelle jatkuvasti puhetilaisuuksia teattereissa ja museoissa.

Clarken ensimmäiset elokuvat yhdistivät teatteritaustaa, realistista elokuvaa ja dokumentaaria tavalla, joka sai elokuvien tapahtumat näyttämään tarkasta käsikirjoituksesta huolimatta spontaanilta ja satunnaiselta. Samalla Clarke loi perustaa uudelle tyylille, joka toi esiin ajankohtaiset ja tärkeät yhteiskunnalliset asiat. Elokuvien formaatti oli vaatimaton, budjetti pieni ja filmi mustavalkoista.

Modernin identiteettipolitiikan tienraivaaja antaa oman tulkintansa representaation ja luonnehdinnan välisestä erosta ja niiden vaaroista. Clarke ystävineen haastatteli 33-vuotiasta mustaa cabaret-esiintyjää in spe ja homoseksuaalia prostituoitua Jason Hollidayta (Aaron Payne, 1924–1998) 12 tuntia hänen elämästään, rakkauksistaan ja uskomuksistaan.

Holliday nautti haastattelun edetessä päihteitä ja avautui kameralle kerros kerrokselta tavalla, joka oli maailmassa ja varsinkin kameran edessä uutta. Samaa, nykyisin myös epäeettisenä pidettävää tapaa käytettiin sittemmin DDR:ssä (palkkasotilas Kongo-Mülleriä haastatellessa) ja pienimuotoisesti myös Suomessa (Liikemiehen muotokuva, 1970).

Elokuvan uskottiin pitkään olevan kadonnut, mutta lopulta Wisconsisista löytyi 16 mm:n esityskopio restauroitavaksi. Portrait of Jason kuuluu itseoikeutetusti maailman 100 parhaan dokumenttielokuvan listalle.

– Jari Sedergren 2020