LUONNON LAPSET (1991)

Börn náttúrunnar/Naturens barn
Ohjaaja
Fridrik Thór Fridriksson
Henkilöt
Gísli Halldorsson, Sigridur Hagalin, Egill Olafsson
Maa
Islanti/Norja/Saksa
Tekstitys
English subtitles
Kesto
85 min
Teemat
Lisätieto
DCP
Ikäraja

Islantilaisen elokuvan kantaisä Fridrikssonin merkityksellinen kuvaus elämän arvokkuudesta kertoo ikääntyvästä pariskunnasta, joka haluaa paremman päätöksen elämälleen. Pari ryhtyy vastustamaan kasvotonta ja kylmää byrokraattista kohtaloa ja lähtee vanhainkodista takaisin kotiseudulleen.

***

Luonnon lapset -elokuvan tuottaja, ohjaaja ja käsikirjoittaja Friðrik Þór Friðriksson on Islannin elokuvahistorian tärkeimpiä nimiä. 1987 perustettu tuotantoyhtiö Icelandic Film Corporation on onnistunut tekemään laajaa kansainvälistä yhteistyötä mm. Francis Ford Coppolan ja Lars von Trierin tuotantoyhtiöiden kanssa. Luonnon lapset tuli nimitetyksi ensimmäisenä islantilaisena parhaan ulkomaankielisen elokuvan ehdokkaaksi Oscar-kisaan vuonna 1991.

Friðrik Þór Friðriksson on kertonut olevansa amerikkalaisen elokuvan ystävä, tosin John Fordin ja Nicholas Rayn lisäksi myös Akira Kurosawa on tehnyt vaikutuksen. Hänellä on myös elokuviensa kautta läheiset suhteet Islannin merkittävimpiin kirjailijoihin Einar Már Guðmunssoniin, jonka romaaniin Luonnon lapset tämän iltainen elokuva perustuu, mutta myös Einar Kárasoniin, joka on ohjaajan elokuvien White Whales, Devils Island ja Falcons kirjallinen lähtökohta (ja jonka kanssa allekirjoittanut on laulanut kaulakkain karaokea tämän Suomen-vierailulla).

Friðrik Þór Friðrikssonin visuaalinen tyyli, joka vieroksuu kaupallisten temppujen tekemistä, on erityisen vahva tiettyjen kuvien tyrmäävässä vaikutuksessa katsojiinsa. Persoonallisuus yhdistyy vahvaan islantilaisen kulttuurin juureviin lähtökohtaan. Usein ja myös Luonnon lapsissa päähenkilöt ovat risteyskohdassa traditionaalisen ja modernin törmätessä toisiinsa. Esitystä luonnehtii kuiva huumori ja syvä solidaarisuus hahmojen kanssa.

Vanhan Thorgeirin täytyy jättää voimien vähetessä maatilansa ja kotinsa Islannin maaseudulla ja muuttaa seniorikotiin pääkaupunkiin Reykjavikiin, jossa asuu myös hänen jälkipolveaan. Elämä tyttären luona ei luonnistu ja tie jatkuu hoivakotiin, jossa hän tapaa vanhan lapsuuden kaverinsa Stellan. Thorgeir ei sopeudu uuteen ympäristöönsä ja yhdessä Stellan kanssa he varastavat jeepin ja karkaavat ”vanhan väen vankilasta”. Ensimmäinen kohde on Stellan vanha koti luoteis-Islannissa, läntisten vuonojen äärellä ja samalla tarina saa aiemman naturalismin sijaan fabuloivan luonteen.

Oleellinen kysymys elokuvassa on, kuinka tärkeää pitkä elämä on, jos sinun täytyy jättää kaikki merkityksellinen taaksesi?

– Jari Sedergren 2022