MIMOSAN SYNTYMÄYÖ + MIMOSA + …JA SINUSTA TULEE PELLE (1987 + 1983 + 1985)

Mimosas födelsenatt + Mimosa + Och du blir en clown
Ohjaaja
Camilla Mickwitz
Maa
Suomi
Kesto
22 min + 27 min + 17 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm + KAVI 16 mm
Ikäraja

Mickwitzin animaatioissa taikavoimat ja mielikuvitus tuovat valoa hankaliin tilanteisiin. Noitatyttö Mimosa muistuttaa aikuisille, mikä elämässä oikeastaan on oleellista – sekä lastenkodissa että syntymäpäivillä. Pikkuveljensä vahdiksi joutunut Juulia puolestaan keksii mielikuvitusmatkan, jossa veli saa ansionsa mukaan. Lempeys kuitenkin voittaa lopulta.

***

Mimosa (1983)

Noitien lumous -teemasarjassa esitettävään Camilla Mickwitz -koosteeseen on valittu kolme Mickwitzin animaatiota, joissa korostuvat mielikuvitus, magia ja tyttöhahmojen toimeliaisuus.

Suomenruotsalainen Camilla Mickwitz (1937–1989) tunnetaan etenkin Jason-, Emilia– ja Mimosa-sarjoistaan sekä Pikku Kakkosen vuodelta 1983 peräisin olevasta alkuanimaatiosta ja kuuluisasta ”Varokaa heikkoa jäätä” -opetusvideosta (1986).

Mickwitzin muiden animaatioiden tavoin pala-animaationa toteutettu Mimosa (1983) kertoo lastenkodista, jonka aikuisilla on omat pinttyneet, tylsät tapansa, eikä lapsillakaan niin kivaa. Mutta lapset ovat huomanneet, että öisin aikuiset tekevät aivan eri asioita ja näyttävätkin vähän erilaisilta. Korissa lastenkodin portaille jätetty Mimosa-noita on aikuisten silmissä rauhallinen ja vain nukkuu tyytyväisenä. Mutta lapset tietävät, että Mimosan jätti ovelle pääsiäisnoita. Niinpä lapset tekevät Mimosalle luudan ja pääsevät näkemään, miten Mimosan taikavoimat mullistavat lastenkodin arjen. Mimosa muuttaa aikuisten haaveet näkyviksi ja saa aikuiset toteuttamaan salaiset toiveensa myös päivänvalossa.

Mickwitzin tarinat kertovat usein aikansa arjesta, naisten asemasta, päivähoidosta ja luonnonsuojelusta. Niiden voi nähdä heijastelevan 1970- ja 1980-lukujen suomalaisissa perheissä tapahtuneita muutoksia, kuten vähentyneitä avioliittoja, lisääntyneitä avioeroja ja yksinhuoltajien määrän kasvua. Yhteiskunnan rakennemuutosten, kuten kaupungistumisen ja naisten työssäkäynnin lisääntymisen seurauksena tapahtunut lasten kasvatuksen institutionalisoituminen on taustalla myös Mimosassa, jossa yksinhuoltajanoita jättää lapsensa lastenkotiin lentäessään itse työmatkalle.

Mimosan syntymäyö
Pääsiäisyö on Mimosan syntymäyö. Äiti on päättänyt järjestää hänelle synttärit, mutta noitaäidin hajamielisyys aiheuttaa ongelmia. Lisäksi juhliin kutsutut äidin noitakaverit ovat niin kiireisiä juomaan taikalientä ja puhumaan itsestään, että Mimosa itse on jäädä sivuosaan. Lopulta Mimosa löytää omat taikavoimansa ja Mimosa-tarinoille tyypilliseen tapaan onnistuu tuomaan aikuisten maailmaan ripauksen sitä hauskuutta ja lennokkuutta, jonka he ehkä ovat jo unohtaneet. Olennaista on, että tarinoiden tapahtumien myötä aikuiset muuttuvat, eivät lapset. Elokuvan voi tulkita käsittelevän hienotunteisesti myös perheiden alkoholismia ja muita sosiaalisia ongelmia.

… Ja sinusta tulee pelle
Juulia on joutunut vasten tahtoaan pikkuveljensä vahdiksi. Niinpä hän keksii mielikuvitusmatkan, jonka aikana veli saa ansionsa mukaan. Tarina korostaa mielikuvituksen voimaa, joka toimii parhaimmillaan taian tavoin muuttaen ympärillä olevaa todellisuutta. Lempeys voittaa, ja lopulta Juulia myöntää, että pikkuveli on parasta maailmassa.

– Katri Tenhola 12.8.2020