TAULUKAUPPIAAT (2010)

The Painting Sellers
Ohjaaja
Juho Kuosmanen
Henkilöt
Teppo Manner, Auli Mantila, Tuomas Airola
Maa
Suomi
Kesto
57 min
Teemat
Lisätieto
Vieraina Auli Mantila, Juho Kuosmanen ja J-P Passi.

Taulukauppiaat on Juho Kuosmasen ohjaama ja J-P Passin käsikirjoittama sekä kuvaama draamakomedia ja road movie. Siinä epäsuhtainen kolmikko, armeijaan menossa oleva autokuski Toni (Teppo Manner), maisematauluja tehtaileva taidemaalari Luukkonen (Auli Mantila) ja tauluja kauppaava Emppu (Tuomas Airola) ponnistelevat toimeentulonsa eteen joulunajan kireissä pakkasissa.

Huom! Vieraina Auli Mantila, Juho Kuosmanen ja J-P Passi. Näytöksen jälkeen 10-15 min keskustelu vieraiden kanssa. Ennakkotiedoista poiketen näytöksessä esitetään ainoastaan elokuva Taulukauppiaat, ei elokuvaa Marja.

***

MARJA

Auli Mantilan ohjaama ja käsikirjoittama 57-minuuttinen Marja tehtii Yleisradio TV 1:lle televisioelokuvaksi. Tuottajana toimi Matti Ijäs.

Marjalla on yksi mies, mutta suhde on pidettävä salassa, sillä se ainoa mies on ukkomies, joka iloisten illanviettojen jälkeen mieluusti etsiytyy Marjan petikumppaniksi. Eniten huolissaan tilanteesta ovat Marjan äiti ja sisar.

Kuten tapahtua voi, Marja tulee raskaaksi, mutta mies ei tilannetta hyväksy ja kiistää kaiken. Raskaana oleva nuori nainen jää totaalisen yksin. Mikään ratkaisu ei tunnu hyvältä ja päätös on raskas, laiton abortti,

TAULUKAUPPIAAT

Kokkolalaislähtöinen ohjaaja Juho Kuosmanen (s. 1979) opiskeli Taideteollisessa korkeakoulussa vuosina 2004–2014. Elokuvien lisäksi hän on ohjannut teatteria ja oopperaa mm. Kokkolan oopperassa sekä näytellyt mm. Auli Mantilan televisiosarjassa Hopeanuolet (2007). Ensimmäinen Kuosmasen ohjaus lyhytelokuvana oli Galaxien Ritari (2005). Lyhytelokuva Kestomerkitsijät sijoittui Cannesissa opiskelijaelokuvien Cinéfondation-kilpailusarjassa kolmanneksi vuonna 2008.

Kuosmanen teki lopputyönään Aalto-yliopiston TaiKin elokuva- ja lavastustaiteen laitokselle tunnin kestävän näytelmäelokuvan Taulukauppiaat (2010). Elokuva oli myös äänisuunnittelija Pietu Korhosen lopputyö.

Kuvaajana tunnetun JP Passin ja Kuosmasen kirjoittama Taulukauppiaat kertoo ensimmäisestä työpaikasta, joulusta Suomen syrjäseudulla ja siitä, kuinka tulla toimeen orastavan ystävyyden kanssa. Elokuvassa asepalveluksen alkamista odotteleva, autonkuljettajana toimiva Toni (Teppo Manner), liikemies Emppu (Tuomas Airola) ja taidemaalari Luukkonen (elokuvan toinen tuottaja Auli Mantila) matkaavat epämääräisissä oloissa halki jouluisen Itä-Suomen. Tarkoitus on tienata myymällä Luukkosen tekemiä maalauksia. Alunperin Luukkosen rooliin etsittiin miestä, mutta roolin sukupuoli päätettiin vaihtaa ja roolin sai tuottaja Auli Mantila.

Minibudjetilla tehty ja dokumentinomaisella lähestymistavalla kerrottu talvinen tarina Taulukauppiaat sai kansainvälistä tunnustusta: se voitti Ranskassa Cannesin elokuvajuhlien opiskelijaelokuvien Cinéfondation-kilpailusarjan pääpalkinnon eli 15 000 euroa. Elokuva sai Portugalin Lissabonin IndieLisboa – International Independent Film Festivalin erikoismaininnan.

Kotimaassa elokuva sai viisi Jussi-ehdokkuutta sekä laatutukea 15 000 euroa. Se voitti Tampereen elokuvajuhlien pääpalkinnon yli 30-minuuttisten elokuvien sarjassa.

Elokuva on omistettu TaiKin pitkäaikaiselle opettajalle äänittäjä, ohjaaja Matti ”Rekku” Kuortille (1948–2010).

–  SKF:n mukaan koostanut Jari Sedergren 2022