KAVI järjestää kouluille säännöllisesti maksuttomia elokuvakasvatusnäytöksiä, joiden tehtävä on perehdyttää oppilaat elokuvataiteen historiaan, lajityyppeihin ja kerronnan keinoihin. Kaikkiin näytöksiin kuuluu alustus ja oppimateriaalipaketti. Toisinaan näytöksiin liittyy myös työpajoja ja esimerkiksi tekijävierailuita.

Elokuvakasvatus merkittävä osa KAVIn audiovisuaalisen kulttuurin edistämistyötä. Elokuvanäytösten lisäksi KAVI tuottaa verkkoon oppimateriaaleja elokuvien tueksi. Elokuvapolku-palvelu antaa opettajille ja kasvattajille konkreettisia keinoja havainnollistaa elokuvakerronnan tekniikoita ilmaisten näytteiden avulla. Nettipalvelu on tarkoitettu peruskoulu- ja lukioikäisille lapsille ja nuorille.

KAVIN KOULUNÄYTÖKSET

Ilmoitamme KAVIn koulunäytöksistä täällä verkkosivuillamme, sekä myös erillisellä postituslistalla. Voit liittyä postituslistalle täyttämällä lomakkeen täällä.

KAVIn kevään koulunäytöksistä löytyy ohjelmaa päiväkoti-ikäisistä yläasteryhmille. Kevään miniohjelmisto on julkistettu ja ilmoittautuminen on käynnissä. Tarkemmat ilmoittautumisohjeet löydät sivun lopusta.

KAVIN KOULUNÄYTÖKSET KEVÄÄLLÄ 2022

OHJELMISTO PÄIVÄKODEILLE:

Ystävyysanimaatiot

Yhteiskesto: 45 min + 5 min alustus
Sallittu kaikenikäisille.
Päiväkoti-ikäisille ja 1.–2.-luokkalaisille.
To 21.4. klo 9.30 Kino Regina
Ti 26.4. klo 9.00 Kino Regina

Pienemmille katsojille suunnattu lyhytanimaationäytös koostuu kolmesta Liisa Helmisen ja Tini Sauvon yhteistyössä tekemistä kotimaisesta paperianimaatiohelmestä Myyrän aarre (2001), Kukon ja kanan sauna (1991) ja Minulla on tiikeri (1979).

OHJELMISTO ALAKOULUILLE:

Ronja Ryövärintytär
(Ronja Rövardotter)
Ohjaus: Tage Danielsson
Ruotsi, Norja, 1984
ruotsinkielinen, tekstitys suomeksi
Kesto: 126 min + 10 min alustus
Sallittu yli 7-vuotiaille.
ti 26.4. klo 11.00 Kino Regina
pe 20.5 klo 9 Kino Regina
3.–6.-luokkalaisille

Astrid Lindgrenin satuklassikkofilmatisointi Ronja Ryövärintytär (1984) sijoittuu myyttiseen keskiaikaan – linnaan, jonka salama on halkaissut kahtia ja metsiin, jotka vilisevät maahisia ja syöjättäriä. Ronja asuu ryöväriperheensä kanssa Matiaksenlinnassa, jonka toiseen puoliskoon on kysymättä muuttanut Borkan rosvojoukko. Borkan ja Matiaksen ryövärit vihaavat toisiaan, mutta Ronja ystävystyy Borkan pojan Birkin kanssa. Päähenkilön mutkaton luontosuhde sekä rohkea taistelu ystävyyden puolesta puhuttelee vuosikymmenestä toiseen.

OHJELMISTO YLÄKOULUILLE:

Aatos ja Amine
Ohjaus: Reetta Huhtanen
Suomi/Belgia/Saksa 2019
73 min + 10 min alustus
Sallittu kaikenikäsille.
Pe 20.5. klo 13.00 Kino Regina 
7.–9. -luokkalaisille.

Reetta Huhtasen ohjaamassa dokumenttielokuvassa kuusivuotias Aatos ja hänen ystävänsä etsivät elämän merkityksiä pommi-iskujen ravistelemassa maailmassa. Lapset oppivat ystävyydestä ja selvittelevät elämän merkitystä Brysselin monikulttuurisessa, monikielisessä ja moniuskontoisessa lähiössä. Aatos ja Amine -näytös toteutetaan yhteistyössä Rauhankasvatusinstituutin kanssa.

ILMOITTAUTUMINEN:

Näytöksiin ilmoittaudutaan sähköpostilla osoitteeseen koulut@kavi.fi.

Kerrothan viestissä toivotun näytöksen, ryhmäsi koon ja luokka-asteen, koulun nimen sekä omat yhteystietosi. Huomioithan, että näytökset on jaoteltu luokka-asteittain.

Ilmoittautua voit heti. Paikkoja on rajattu määrä, ja näytökset täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Vahvistamme ilmoittautumisen sähköpostilla ja lähetämme tarkemmat ohjeet näytökseen saapumisesta.

Näytöksiin on vapaa pääsy. Näytökset järjestetään Kino Reginassa, keskustakirjasto Oodin ensimmäisessä kerroksessa osoitteessa Töölönlahdenkatu 4.

 

KAVIN KOULUNÄYTÖKSET PÄIVÄKODEILLE JA ALAKOULUILLE SYKSYLLÄ 2022

Mamma Roma

Näytökset päiväkodeille ja alakouluille

Lolita

MYYRÄ FILMITÄHTENÄ

Ohjaus: Zdeněk Miler
Tšekkoslovakia, 1963-1988
Kesto: 55 min + 5 min alustus
Sallittu kaikenikäisille

Kokoelmassa esitetään rakastettuja Myyrä-animaatioita kolmelta vuosikymmeneltä. Hyväntuulisen näytöksen ensimmäisessä elokuvassa, varhaisempaa tuotantoa edustavassa Myyrä ja pikkuauto (1963), utelias myyrä alkaa haaveilla omasta autosta. Myyrä taiteilijana (1972) -animaatiossa myyrä löytää ison kasan maalipurkkeja ja koko metsä saa kummallisen värityksen. Uudempaa tuotantoa edustaa Myyrä filmitähtenä (1988), jossa myyrä saa kokeilla elämää elokuva-alalla. Elokuvissa ei ole puhetta  – Myyrä ääntelee omaa kieltään!

To 8.9. klo 9.30.
To 13.10 klo 9.30.
Ti 13.12. klo 9.30.
Päiväkotiryhmille ja 1.–3.  luokkalaisille.

Näytökset alakouluille

IHMEMAA OZ
The Wizard of Oz
Ohjaus: Victor Fleming
Yhdysvallat, 1939
Englanninkielinen, tekstitys suomeksi
100 min + 10 min alustus
Sallittu yli 7-vuotiaille


L. Frank Baumin lastenkirjan pohjalta filmatisoidussa satuklassikossa Dorothy haaveilee pääsevänsä kotiseuduiltaan kauas pois ”sateenkaaren tuolle puolen”. Eräänä päivänä myrskyn silmän kautta avautuu uusi värikäs ihmemaa. Matkallaan Dorothy tapaa Variksenpelättimen, Tinamiehen sekä pelokkaan Leijonan, ja yhdessä nelikko lähtee kohti Smaragdikaupunkia. Elokuva on ansainnut paikkansa katsojien sydämissä muun muassa ihanan tunnuskappaleensa, värikylläisen fantasiamaailmansa, ikimuistoisten hahmojensa sekä nuoren päätähtensä, Judy Garlandin, ansiosta.

To 8.9. klo 13.
5.–6. -luokkalaisille

SIRKUS 

The Circus
Ohjaus: Charles Chaplin
Yhdysvallat 1928
71 min + 10 min alustus
Elokuvassa ei ole puhetta, säestyksenä Chaplinin oma musiikki.
Sallittu kaikenikäisille.

Varhaisen elokuvan ehdoton tähti ohjaajana ja näyttelijänä on Charlie Chaplin. Jo aikanaan hyvin menestyneessä ja aina viihdyttävässä elokuvassa Sirkus (1928) tuttu kulkurihahmo päätyy töihin kiertävään sirkukseen. Tuloksena syntyi traaginen komedia, jossa sirkuksen tahattomasti hauska päätähti (Chaplin) pyrkii nuorallatanssijaksi yrittäessään voittaa ratsastajatytön sydämen.

To 24.11. klo 9.30.
2.–6. -luokkalaisille

OHUKAINEN JA PAKSUKAINEN
Toiset sata vuotta (1927), Joulukuusikauppiaat (1929), Vapaus (1929)
Ohjaus: Stan Laurel & Oliver Hardy
Yhdysvallat 1927-1929
Mykkä, livesäestetään pianolla.
60 min + 20 min alustus.
Sallittu kaikenikäsille.

Ohukainen ja Paksukainen-näytöksessä slapstick-komedian tunnetuimmat kaverukset, Stan Laurel ja Oliver Hardy, seikkailevat kolmessa uransa hienoimpiin kuuluvassa lyhytkomediassa Toiset sata vuotta, Joulukuusikauppiaat ja Vapaus. Parivaljakon vetovoima perustuu hahmojen vastakkainasetteluun ja kirvoittaa naurun yhä tänäkin päivänä. Elokuvat esitetään pianolla säestettynä ja konserttiin sisältyy pedagoginen osuus, jossa tarkastellaan musiikin ja äänen merkitystä elokuvan kokonaisilmaisussa ja huumorin rakentumisessa. Mykkäelokuvakonsertin ja sen pedagogisen osuuden vetää elokuvaohjaaja, muusikko ja säveltäjä Päivi Takala (TaT).

To 24.11. klo 13.
1.–6. -luokkalaisille

LUMIKUNINGATAR
Ohjaus: Päivi Hartzell
Suomi 1986
Suomenkielinen
93 min + 10 min alustus
Sallittu yli 7-vuotiaille

Päivi Hartzellin ohjaama, persoonallinen ja vahvatunnelmainen mukaelma H. C. Andersenin sadusta on suomalaisen lastenelokuvan helmiä ja alusta loppuun visuaalisesti upeaa käsityötä. Elokuva kertoo kahdesta ystävyksestä, Kaista ja Kertusta, jotka joutuvat Lumikuningattaren juonen ansiosta erilleen. Kerttu lähtee etsimään ystäväänsä ja kohtaa matkalla mitä erikoisempia asioita. Elokuvan teema on matka lapsuudesta kohti aikuisuutta.

Ti 11.10. klo 9.30
To 13.10 klo 13.

3.–6. -luokkalaisille

DOKKINO: Dokumentärfilmer för lågstadiet

Lågstadievisningar: 
Sjöhästen (Seepferdchen, 2020, 16 min), Fjärilar i magen (Fien, Jip en Fien, 2021, 15 min) & Yaren och solen (Yaren en de Zon, 2021, 19 min).
Visningen tar ca 70 minuter inkl. en introduktion.
Undertexter: Svensk text
Åldersgräns: tillåtet för alla åldrar

DOKKINO är ett riksomfattande och årligt återkommande dokumentärevenemang för barn och unga. För första gången visas DOKKINOs filmer på Kino Regina som en del av KAVI:s skolvisningar för svenskspråkiga skolor.Visningar består av korta dokumentärfilmer riktade till barn och ungdomar. DOKKINO-temat för året 2022 är Jag känner, ett tema som lyfter fram barn och unga som modigt närmar sig sina liv och utmaningar. De barn och ungdomar vi träffar i filmerna skäms inte för sina svagheter och känner inte att man behöver vara en supermänniska för att klara sig: alla är bra som de är.

Under 2022 firar DOKKINO sitt 20-årsjubileum och anordnas för första gången på svenska. Ni kan bekanta er med årets läromaterial här. Du kan anmäla dig till Kino Reginas visningar på DOKKINOs hemsida.

TI 8.11. kl 9.00
Åk 4.-6.

KINO REGINAN KOULUNÄYTÖKSET YLÄKOUILLE JA 2. ASTEELLE

Mamma Roma

Näytökset yläkouluille ja 2. asteelle

Lolita

SIRKUS 

The Circus
Ohjaus: Charles Chaplin
Yhdysvallat 1928
71 min + 10 min alustus
Elokuvassa ei ole puhetta, säestyksenä Chaplinin oma musiikki.
Sallittu kaikenikäisille.

Varhaisen elokuvan ehdoton tähti ohjaajana ja näyttelijänä on Charlie Chaplin. Jo aikanaan hyvin menestyneessä ja aina viihdyttävässä elokuvassa Sirkus (1928) tuttu kulkurihahmo päätyy töihin kiertävään sirkukseen. Tuloksena syntyi traaginen komedia, jossa sirkuksen tahattomasti hauska päätähti (Chaplin) pyrkii nuorallatanssijaksi yrittäessään voittaa ratsastajatytön sydämen.

Ti 27.9. klo 9.30
7.–9. -luokkalaisille ja 2. asteelle.

OHUKAINEN JA PAKSUKAINEN: KOOMIKKOPARIN SYNTY
Toiset sata vuotta (1927), Joulukuusikauppiaat (1929), Vapaus (1929)
Ohjaus: Stan Laurel & Oliver Hardy
Yhdysvallat 1927-1929
Näytös livesäestetään pianolla.
60 min + 20 min alustus.
Sallittu kaikenikäsille.

Ohukainen ja Paksukainen-näytöksessä slapstick-komedian tunnetuimmat kaverukset, Stan Laurel ja Oliver Hardy, seikkailevat kolmessa uransa hienoimpiin kuuluvassa lyhytkomediassa Toiset sata vuotta (The Second Hundred Years), Joulukuusikauppiaat (Big Business) ja Vapaus (Liberty). Parivaljakon vetovoima perustuu hahmojen vastakkainasetteluun ja kirvoittaa naurun yhä tänäkin päivänä. Elokuvat esitetään pianolla säestettynä ja konserttiin sisältyy pedagoginen osuus, jossa tarkastellaan musiikin ja äänen merkitystä elokuvan kokonaisilmaisussa ja huumorin rakentumisessa. Mykkäelokuvakonsertin ja sen pedagogisen osuuden vetää elokuvaohjaaja, muusikko ja säveltäjä Päivi Takala (TaT).

Ti 13.12. klo 11.30
7.–9. -luokkalaisille ja 2. asteen oppilaille.

IHMEMAA OZ 

The Wizard of Oz
Ohjaus: Victor Fleming
Yhdysvallat, 1939
Englanninkielinen, tekstitys suomeksi
100 min + 10 min alustus
Sallittu yli 7-vuotiaille

 

 

L. Frank Baumin lastenkirjan pohjalta filmatisoidussa satuklassikossa Dorothy haaveilee pääsevänsä kotiseuduiltaan kauas pois ”sateenkaaren tuolle puolen”. Eräänä päivänä myrskyn silmän kautta avautuu uusi värikäs ihmemaa. Matkallaan Dorothy tapaa Variksenpelättimen, Tinamiehen sekä pelokkaan Leijonan, ja yhdessä nelikko lähtee kohti Smaragdikaupunkia. Elokuva on ansainnut paikkansa katsojien sydämissä muun muassa ihanan tunnuskappaleensa, värikylläisen fantasiamaailmansa, ikimuistoisten hahmojensa sekä nuoren päätähtensä, Judy Garlandin, ansiosta.

To 10.11. klo 9.30.
7.–9. -luokkalaisille 

400 KEPPOSTA

Les Quatre cents coups
Ohjaus: François Truffaut
Ranska, 1959
Ranskankielinen, tekstitys suomeksi ja ruotsiksi
98 min + 10 min alustus
Sallittu yli 12-vuotiaille

 

Koskettava kasvutarina 400 kepposta (1959) on Ranskan uuden aallon perusteos, elokuvaa uudistanut kertomus perheensä laiminlyömän nuoren Antoinen elämästä, kommelluksista ja suruista Pariisissa. Elokuvakriitikkonakin tunnettu ohjaaja François Truffaut voitti parhaan ohjaajan palkinnon elokuvasta Cannesissa vuonna 1959. Elokuva on osittain omaelämäkerrallinen, ja siinä on viittauksia ranskalaiseen elokuvaan, tunnetuimpana Jean Vigon Nolla käytöksessä -elokuvaan.

Ti 27.9. klo 13.
9. -luokkalaisille ja 2. asteen oppilaille.

TULITIKKUTEHTAAN TYTTÖ

Ohjaus: Aki Kaurismäki
Suomi 1990
Suomenkielinen
69 min + 10 min alustus
Sallittu yli 12-vuotiaille

 

Suomen tunnetuimman ohjaajan Aki Kaurismäen musta draama Tulitikkutehtaan tyttö (1990) on työläistrilogian itsenäinen kolmas ja viimeinen osa. Onnettomissa perheoloissa asuva, yksinäinen Iris (Kati Outinen) työskentelee tehtaassa ja toivoo kohtaavansa rakkauden. Sen sijaan hänen päässään alkaa muhia kosto kokemiensa vääryyksien tekijöitä kohtaan. Näytös liittyy Hakasalmen huvilan Rikoksen ja rakkauden kaduilla -näyttelyyn ja ryhmä voi halutessaan varata opastetun kierroksen Kallio-filmatisointeihin liittyvään näyttelyyn. Näyttely on esillä 12.2.2023 asti.

To 10.11. klo 13.
2. asteen oppilaille

TÄYDELLINEN RIKOS

Dial M for Murder
Ohjaus: Alfred Hitchcock
Yhdysvallat, 1954
Englanninkielinen, tekstitys suomeksi
105 min + 10 min alustus
Sallittu yli 12-vuotiaille

Jännityselokuvien suurmestarin Alfred Hitchcockin suljetun huoneen jännitystarinassa aviomies yrittää murhauttaa rikkaan vaimonsa. Elokuva esitetään 3D-versiona, joka tuo kuvaan psykologista syvyyttä. Pääosissa säkenöi Hollywoodin ikoninen tähti Grace Kelly, jonka hahmon puvustuksen värit kehittyvät juonen mukaan. Huomaattehan, että 3D-näytöksessä katsojat saavat päähänsä 3D-lasit.

Ti 11.10. klo 13
2. asteen oppilaille

Että tuntisin eläväni

DOKKINO: Dokumentärfilmer för högstadiet 

Visningsserien för högstadier: 
Naomis hemlighet (Naomi’s geheim, 2016, 16′), Var god vänta (Vennligst vent, 2020, 19′) & Känslan av liv (Että tuntisin eläväni, 2019, 16′).
Visningen tar ca 70 minuter inkl. en introduktion.
Undertexter: Svensk text
Tillåtet för alla åldrar

DOKKINO är ett riksomfattande och årligt återkommande dokumentärevenemang för barn och unga. För första gången visas DOKKINOs filmer på Kino Regina som en del av KAVI:s skolvisningar för svenskspråkiga skolor. Visningar består av korta dokumentärfilmer riktade till barn och ungdomar. DOKKINO-temat för året 2022 är Jag känner, ett tema som lyfter fram barn och unga som modigt närmar sig sina liv och utmaningar. De barn och ungdomar vi träffar i filmerna skäms inte för sina svagheter och känner inte att man behöver vara en supermänniska för att klara sig: alla är bra som de är.

Under 2022 firar DOKKINO sitt 20-årsjubileum och anordnas för första gången på svenska. Ni kan bekanta er med årets läromaterial här.

Du kan anmäla dig till Kino Reginas visningar på DOKKINOs hemsida.

Ti 8.11. kl 12:00
Åk 7.-9.

KOULUJEN ELOKUVAVIIKKO

Koulujen elokuvaviikkoa vietetään vuosittain lokakuussa. KAVIn Elokuvapolun sisällöt ja varhaiskasvatuksen uusi Esipolku olivat keskeisesti esillä vuoden 2021 elokuvatarjonnassa. Elokuvaviikolla tutustuttiin elokuvien maailmaan tutkimalla, kokemalla ja tekemällä. Kaikki elokuvat ovat maksuttomasti katsottavissa kouluissa. KAVIn Elokuvapolut sisällöt ovat katsottavissa vielä Elokuvaviikonkin jälkeen. Tutustu elokuvatarjontaan ja tehtäviin Elokuvapolun sivuilla.