HUOM! Uudenmaan koronarajoitusten vuoksi myös koulunäytökset ovat tauolla. Seuraamme koronatilannetta ja tiedotamme tulevien koulunäytöksien toteutumisesta nettisivuillamme, Kultuksessa ja uutiskirjeillä suoraan opettajille. Elokuvakasvatuksen uutiskirjelistallemme voi liittyä täällä. Suosittelemme korona-ajan elokuvakasvatuksen tueksi ilmaista Elokuvapolku-palvelua, josta löytyy katsottavaksi sekä pitkiä että lyhyitä elokuvia oppimateriaalien kera.

KAVI järjestää kouluille säännöllisesti maksuttomia elokuvakasvatusnäytöksiä, joiden tehtävä on perehdyttää oppilaat elokuvataiteen historiaan, lajityyppeihin ja kerronnan keinoihin. Kaikkiin näytöksiin kuuluu alustus ja oppimateriaalipaketti. Toisinaan näytöksiin liittyy myös työpajoja ja esimerkiksi tekijävierailuita.

Elokuvakasvatus merkittävä osa KAVIn audiovisuaalisen kulttuurin edistämistyötä. Elokuvanäytösten lisäksi KAVI tuottaa verkkoon oppimateriaaleja elokuvien tueksi. Elokuvapolku-palvelu antaa opettajille ja kasvattajille konkreettisia keinoja havainnollistaa elokuvakerronnan tekniikoita ilmaisten näytteiden avulla. Nettipalvelu on tarkoitettu peruskoulu- ja lukioikäisille lapsille ja nuorille.

KAVIN KOULUNÄYTÖKSET SYKSYLLÄ 2020

Ilmoitamme KAVIn koulunäytöksistä tällä sivulla sekä erillisellä postituslistalla. Voit liittyä postituslistalle täyttämällä lomakkeen täällä.

Ilmoittautumisohjeet löydät sivun alalaidasta.

OHJELMISTO PÄIVÄKODEILLE

Viiru ja Pesonen
(Pettson och Findus: Kattonauten, Ruotsi 2000) 80 min + 10 min alustus.
Puhumme suomea. Sallittu kaikenikäisille.
Ke 21.10. klo 9.30 Päiväkodeille ja 1.-3. luokkalaisille.
To 29.10. klo 9.30. Päiväkodeille ja 1.-3. luokkalaisille.

Viirun mielestä siivoaminen ei kuulu kissan velvollisuuksiin, ainakaan Pesosella ei ole oikeutta käskeä häntä niin ikävään puuhaan. Niinpä Viiru päättää kirjoittaa asiasta itse kuninkaalle. Piirrosseikkailussa telttaillaan kanojen kanssa, käydään kuussa, sirkuksessa sekä hirvimetsällä. Sven Nordqvistin kuvakirjoista tutut tarinat ja hahmot toimivat mainiosti myös piirrosanimaationa.

OHJELMISTO ALAKOULUILLE

Viiru ja Pesonen
(Pettson och Findus: Kattonauten, Ruotsi 2000) 80 min + 10 min alustus.
Puhumme suomea. Sallittu kaikenikäisille.
Ke 21.10. klo 9.30 Päiväkodeille ja 1.–3. luokkalaisille.
To 29.10. klo 9.30. Päiväkodeille ja 1.–3. luokkalaisille.

Viirun mielestä siivoaminen ei kuulu kissan velvollisuuksiin, ainakaan Pesosella ei ole oikeutta käskeä häntä niin ikävään puuhaan. Niinpä Viiru päättää kirjoittaa asiasta itse kuninkaalle. Piirrosseikkailussa telttaillaan kanojen kanssa, käydään kuussa, sirkuksessa sekä hirvimetsällä. Sven Nordqvistin kuvakirjoista tutut tarinat ja hahmot toimivat mainiosti myös piirrosanimaationa.

Raparperimehua
(Rabarber, Alankomaat 2015), 70 min + 10 min alustus.
Hollanninkielinen, tekstitetty suomeksi. Sallittu yli 7-vuotiaille. Suositellaan yli 9-vuotiaille.
To 22.10. klo 9.30. 4.–6.-luokkalaisille. TÄYNNÄ

Hollantilainen Raparperimehua on lämminhenkinen ja humoristinen kuvaus uusioperheestä. Tarina kuvaa tämän päivän lapsille tuttuja tilanteita, ystävyyttä ja ensirakkautta. Elokuvassa löydetään koomisuutta myös vakavista aiheista, kuten alati vaihtuvista äiti- ja isäpuolista.

Siem tapaa Winnien, kun heidän vanhempansa rakastuvat ja muuttavat pikavauhtia yhteen. Kun tuore suhde alkaa rakoilla, oma-aloitteinen kaksikko ryhtyy tekemään parisuhde-elokuvaa pitääkseen uusioperheensä kasassa.

Muumipeikko ja pyrstötähti
(Alankomaat/Japani 1992), 75 min + 10 min alustus. Sallittu kaikenikäisille.
Ke 28.10. klo 9.30. 1.–6.-luokkalaisille. TÄYNNÄ
Ke 28.10. klo 12. 1.–6. luokkalaisille.

Tänä vuonna vieteään Muumien 75-vuotisjuhlaa, minkä kunniaksi koulunäytöksissä esitetään suuren suosion 1990-luvulla saanut animaatioelokuva Muumipeikko ja pyrstötähti (1992). Elokuva oli tervetullut jatko vuosina 1990–1992 tehdylle japanilaiselle Muumilaakson tarinoita -sarjalle.

Tove Jansson kirjoitti alkuperäisen tarinan Muumilaaksoa uhkaavasta tuhosta jo vuonna 1946, mutta versioi sitä myöhemmin. Ensimmäisessä täyspitkässä Muumi-elokuvassa kuullaan pitkälti samoja ääninäyttelijöitä kuin alkuperäisessä televisiosarjassa.

Chaplinin lyhytelokuvia livesäestyksellä
(Yhdysvallat 1914-1917), 60 min + 10 min alustus.
Elokuvat ovat mykkiä. Sallittu kaikenikäisille.
To 26.11. klo 9.30. 1.-6.-luokkalaisille. PERUTTU

Varhaisen mykkäelokuvan tunnetuimman koomikon Charles Chaplinin tuotannosta esitetään koosteessa kolme lyhytelokuvaa. Elokuvassa Täydellinen nainen (A Woman, 1915) Chaplin on ihastunut nuoreen tyttöön, mutta joutuu pukeutumaan naiseksi paetakseen tämän vihaista isää. Uudessa talonmiehessä (The New Janitor) Chaplinin esittämä tohelo kiinteistönhoitaja onnistuu estämään rikoksen. Chaplin parhaimpiin elokuviin lukeutuva Siirtolainen (The Immigrant, 1917) kuvaa kulkurihahmon saapumista maahanmuuttajana Amerikkaan. Elokuvat esitetään livepianosäestyksellä.

OHJELMISTO YLÄKOULUILLE JA 2. ASTEELLE

Kaduttaako?
(Spijt!, Alankomaat 2013), 93 min + 10 min alustus.
Puhuttu englanniksi, suomen- ja ruotsinkielinen tekstitys. K12
To 22.10. klo 13. 7.–9.-luokkalaisille ja 2. asteelle.

Jochem on pulska poika, jota luokan koviskolmikko höykyttää aina tilaisuuden tullen. Luokanvalvoja yrittää ymmärtää nuoria, eikä näe Jochemin syvenevää ahdinkoa. Myöskään luokkakaverit eivät uskalla puuttua asiaan. ”Kaduttaako?” on merkittävä puheenvuoro koulukiusaamisesta. Elokuva tekee näkyväksi luokassa tapahtuvan kiusaamisen dynamiikan ja muistuttaa siitä epämiellyttävästä tosiasiasta, että kaikkien toiminnalla on vaikutuksensa ja myös sivustaseuraajilla on vastuunsa.

Elokuva kuten myös sen pohjana oleva menestysromaani  on palkittu moninkertaisesti. Euroopan elokuva-akatemian nuorten tuomaristo valitsi sen aikanaan vuoden parhaaksi eurooppalaiseksi nuortenelokuvaksi.

Chaplinin lyhytelokuvia livesäestyksellä
(Yhdysvallat 1914-1916), 58 min + 10 min alustus.
Elokuvat ovat mykkiä. Sallittu kaikenikäisille.
To 26.11. klo 13. 7.–9. -luokkalaisille ja 2. asteelle. PERUTTU

Varhaisen mykkäelokuvan tunnetuimman koomikon Charles Chaplinin tuotannosta esitetään koosteessa kolme varhaista lyhytelokuvaa. Tutustuminen (Getting Acquainted, 1914) kertoo puistossa tapahtuvista väärinkäsityksistä ja viettelyksistä. Uudessa talonmiehessä (The New Janitor, 1914) Chaplinin esittämä kiinteistönhoitaja onnistuu estämään rikoksen. Elokuvassa Chaplin hammaslääkärinä (Laughing Gas, 1914) Chaplinin esittämä hammaslääkärin apuri aiheuttaa kiusallisia tilanteita. Kimaran päättää Pikkutunneilla (One A.M., 1916), jossa Chaplinin fyysiset kyvyt pääsevät loistamaan. Elokuvat esitetään livepianosäestyksen kera.

 

ILMOITTAUTUMINEN:

Näytöksiin ilmoittaudutaan sähköpostilla osoitteeseen koulut@kavi.fi.
Kerrothan viestissä ryhmäsi koon ja luokka-asteen, koulun nimen sekä omat yhteystietosi. Huomioithan, että näytökset on jaoteltu luokka-asteittain.
Ilmoittautua voit heti. Paikkoja on rajattu määrä, ja näytökset täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Vahvistamme ilmoittautumisen sähköpostilla.
Koronatilanteesta johtuen paikkoja näytöksissä on tarjolla rajoitetusti. Jotta vierailu olisi turvallinen ja mielekäs, näytöspaikoilla huolehditaan turvaväleistä sekä hygieniasta.
Näytöksiin on vapaa pääsy, mutta HUOM! ennakkoilmoittautuminen on sitova!