ONNI VON SOPANEN + TYÖPAJA

Keväällä 2023 KAVI ja Mediametka ry järjestävät Helsingissä ja Turussa näytökset elokuvasta Onni von Sopanen sekä elokuvaan liittyvät työpajat. Näytökset ja työpajat on suunnattu kaikille 5.6.-luokkalaisille. Erityisen hyvin ne sopivat edistyneemmille S2-ryhmille, ja S2-ryhmät ovat varaamisessa etusijalla. Huom! Elokuvan kieli on sen verran monipuolista, että se saattaa olla joiltain osin haastavaa vähemmän edistyneille S2-oppilalle.

ONNI VON SOPANEN (2006)

Johanna Vuoksenmaan ohjaamassa hyväntuulisessa elokuvassa tutustutaan 12-vuotiaan Onnin elämään. Onni on ihan tavallinen koululainen, jolla on ystäviä, marsu, tyhmä isosisko ja nolo isä. Kun biologian tunnilla tutustutaan perinnöllisyystieteeseen ja perintötekijöihin, päättelee sinisilmäinen poika olevansa vaihdokas. Mitä enemmän hän ajattelee asiaa, sitä varmempi hän on asiastaan. Oman kulmansa asiaan tuo uusi luokkatoveri Miro, joka on adoptoitu suomalaiseen perheeseen.

Onni von Sopanen
Suomi, 2006
Ohjaus: Johanna Vuoksenmaa
Näyttelijät: Kaarlo Somerto, Oona Linnasalmi, Julius Vakkuri, Alex Anton

Puhuttu suomeksi
94 min + 10 min alustus
Sallittu kaikenikäisille
5–6. -luokkalaisille

Näytökset:
Kino Regina, Helsinki: Ti 4.4. klo 9.30.

Logomo, Turku: Ke 29.3. klo 9.30.

TYÖPAJAT

Mediametka tarjoaa elokuvanäytöksen jälkeen kaksi erilaista työpajamallia, joista opettaja voi valita ryhmälleen sopivamman. Työpajat järjestetään omalla koululla sopivana ajankohtana. Näytös ja työpajat sopivat erityisen hyvin edistyneille suomen kielen S2-opiskelijoille 5.–6.-luokilla. S2-oppilaita sisältävät luokat ovat sekä näytöksen että työpajojen varaamisessa etusijalla, joten ilmoitathan siitä varausta tehdessäsi.

Työpajaan ilmoittaudutaan itse ottamalla yhteyttä Mediametkan työpajavetäjään Johannes Repoon: johannes.repo@mediametka.fi. Näytökseen voi osallistua myös ilman osallistumista työpajaan.

PAJA 1. Keppinukke-esityksen suunnittelu ja sen kuvaaminen. Luokka tekee ennakkotehtävänä keppinuket, jotka ovat valmiit ennen työpajan käynnistämistä. (Ohjeet saa ilmoittautuessa työpajan vetäjältä.) Itse pajassa käsikirjoitetaan ja kuvataan näytelmä. Kuvattu video katsotaan yhdessä työpajan lopuksi.

PAJA 2. Stop Motion -animaatio elokuvan erilaisuus-teemaan liittyen, teemoina ryhmäytyminen, luokan
yhteishengen vahvistaminen ja kaveritaitojen kehittyminen. Pääpaino on tarinan käsikirjoittamisessa ja
hahmojen luomisessa.

Lisätiedot: johannes.repo@mediametka.fi.