Kino Reginan koululaisnäytösten ollessa tauolla olemme keränneet sivustollemme vinkkejä elokuvakasvatuksen etäopetukseen.

Sekä KAVI että Koulukino tarjoavat materiaaleja elokuvakasvatuksen tueksi.

KAVI: ELOKUVAPOLKU JA ELÄVÄ MUISTI

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) Elokuvapolku-palvelu sopii mainiosti etäopiskeluun. Elokuvapolulla KAVI tarjoaa ilmaisia oppimateriaaleja ja elokuvanäytteitä kouluissa tehtävän elokuvakasvatuksen tueksi niin taide- kuin mediakasvatuksen näkökulmista. Elokuvapolulta voi poimia esimerkiksi yksittäisiä elokuvakerronnan osa-alueita, joihin oppilaat voivat itsenäisesti tutustua elokuvanäytteiden ja tehtävien avulla.

Elokuvapolulta voi katsoa myös kokonaisia elokuvia.  Valikoimasta löytyy niin kotimaisia klassikoita kuin uudempia lyhytelokuvia.

Elävä muisti -palvelusta löytyy Vinkit kouluille -osio, joka sisältää erityisesti historian opetukseen sopivaa arkistomateriaalien ympärille koottuja oppisisältöjä.

KOULUKINO

Koulukinon oppimateriaalit ovat erinomainen tapa käsitellä katsottuja elokuvia joko itsenäisesti tai etäopetuksen kautta. Oppimateriaaleja löytyy moniin tällä hetkellä Yle Areenassa katsottavissa oleviin elokuviin.

Yle Areenasta katsottavissa olevat elokuvat, joihin löytyy Koulukinon oppimateriaali

Fiktioita

Mitä meistä puhutaan
Ikäraja 16. Areenassa 7.4. saakka. Oppimateriaalin teemoja: elokuvan henkilöhahmot, elokuvan taustaa, elokuvakerronnatsa elokuvakokemukseksi, elokuvan herättämät tunteet. Oppimateriaali on suunnattu lukioihin ja muihin toisen asteen oppilaitoksiin erityisesti kuvataiteen, yhteiskuntaopin, terveystiedon, uskonnon, elämänkatsomustiedon, filosofian ja psykologian opetukseen.

Elvis ja Onerva
Ikäraja 12. Areenassa kesäkuuhun saakka. Oppimateriaalin teemoja: yhteisö ja yhteisöllisyys, miehen roolit ja toksinen maskuliinisuus, suostumus, parisuhde- ja tunnetaidot. Oppimateriaali on suunnattu yläkoulujen 8.- ja 9. luokille sekä lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin erityisesti suomen kielen ja kirjallisuuden, kuvataiteen, filosofian, psykologian, elämänkatsomustiedon ja terveystiedon opetukseen.

Poika ja Ilves
Ikäraja 7. Areenassa toistaiseksi. Oppimateriaalin teemoja: seikkailu, luonnonsuojelu, ihmisen ja villieläimen suhde, pohjoisen elinolot, suhtautuminen luonnonsuojelijoihin, läheisen menetys, selviytymistarina, elokuvan rakenne. Oppimateriaali on suunnattu alakouluihin.

Me Rosvolat
Ikäraja 7. Areenassa toistaiseksi. Oppimateriaalin teemoja: ystävyys, yhdessä oleminen, perhe, elokuvan tyylilajit, rosvot, kierrätys, kaupankäynti, kuluttaminen. Oppimateriaali on suunnattu 1.- 4. luokille.

Suden arvoitus
Ikäraja 7. Oppimateriaalin teemoja: oman identiteetin etsiminen, kahden äidin ja tyttären väliset suhteet, ennakkoluulot, luonnossa selviytyminen, Pohjois-Suomen elinkeinot, luonnon kunnioittaminen, sudet, elokuvakerronta. Oppimateriaali on suunnattu 3.-6. luokille.

Sokkotanssi
Ikäraja 12. Oppimateriaali suomeksi ja ruotsiksi. Oppimateriaalin teemoja: ystävyys, rakkaus, onni, lasten maailma, aikuisten maailma, perhe, avioero, elokuva-analyysi Oppimateriaali on suunnattu yläkouluihin sekä lukioihin ja muihin toisen asteen oppilaitoksiin.

Keisarikunta
Ikäraja S. Oppimateriaalin teemoja: 1950-luku, musiikki ja äänimaisema, tunteet, elokuvan roolihahmot, murteet, unelmat. Oppimateriaali on suunnattu yläkouluihin, lukioihin ja muihin toisen asteen oppilaitoksiin erityisesti musiikin, historian sekä suomen kielen ja kirjallisuuden opetukseen.

Aki Kaurismäen elokuvia

Ariel
Ikäraja 12.

Varjoja paratiisissa
Ikäraja 7.

Tulitikkutehtaan tyttö
Ikäraja 12. Oppimateriaali käsittelee Aki Kaurismäen ”Työläistrilogiana” tunnettua elokuvakolmikkoa Varjoja paratiisissa, Ariel ja Tulitikkutehtaan tyttö. Oppimateriaali on suunnattu yläkouluihin, lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin.

Toivon tuolla puolen
Ikäraja 12. Oppimateriaalin teemoja: Ihmisoikeudet, sananvapaus, vihapuhe, disinformaatio, rasismi, pakolaisuus, maahanmuutto, Aki Kaurismäki ja hänen elokuviensa tyyli. Oppimateriaali on suunnattu yläkouluihin ja toisen asteen oppilaitoksiin erityisesti suomen kielen ja kirjallisuuden, uskonnon, elämänkatsomustiedon, psykologian, filosofian sekä yhteiskuntaopin opetukseen.

Laitakaupungin valot
Ikäraja 7. Oppimateriaalin teemoja: elokuvan avainteema, elokuvan henkilöt, miljöö – Helsinki. Oppimateriaali on suunnattu yläkouluihin, lukioihin ja muihin toisen asteen oppilaitoksiin erityisesti suomen kielen ja kirjallisuuden sekä kuvataiteen opetukseen.

Le Havre
Ikäraja 7. Oppimateriaalin teemoja: ihmisoikeudet, solidaarisuus, maahanmuutto, siirtolaisuus, pakolaisuus. Oppimateriaali on suunniteltu 9. luokille, lukioihin ja muihin toisen asteen oppilaitoksiin.

Dokumentteja

Hobbyhorse Revolution
Ikäraja S. Areenassa kesäkuuhun saakka. Oppimateriaalin teemoja: Erilaiset harrastukset ja niiden merkitys, luonteenvahvuudet ja jokaisen ihmisen ainutlaatuisuus, dokumenttielokuvan tekeminen, oman osaamisen jakaminen muille. Oppimateriaali on suunnattu alakoulujen 6. luokille sekä yläkouluille ja toiselle asteelle erityisesti suomen kielen ja kirjallisuuden, kuvataiteen, terveystiedon opetukseen sekä oppilaan ja opinto-ohjaukseen.

Miehiä ja poikia
Ikäraja 7. Areenassa toukokuuhun saakka. Oppimateriaalin teemoja: dokumenttielokuva rakentaa todellisuutta, sukupuolen moninaisuus, tunteiden ilmaiseminen, mieheys. Oppimateriaali on suunnattu yläkoulujen 8. ja 9. -luokille sekä lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin erityisesti suomen kielen ja kirjallisuuden, kuvataiteen, yhteiskuntaopin, terveystiedon ja psykologian opetukseen.

Kelet
Ikäraja S. Areenassa syksyyn saakka. Oppimateriaali koostuu ihmisoikeuskasvatusta käsittelevästä osuudesta, ballroom-kulttuuria käsittelevästä osuudesta sekä dokumenttielokuvaa käsittelevästä osuudesta. Ihmisoikeuskasvatusosuuden teemat: ihmisoikeudet, sukupuoli-identiteettiin perustuva syrjintä, rasismi, normien valta ja ihmisten moninaisuus. Oppimateriaali on suunnattu 9. luokille sekä lukioille ja muille toisen asteen oppilaitoksille.