[KUVA: Suomi 100 –teemaan liittyvä Tähtien tekijät –näyttely kesällä 2017 keskittyi suomalaisen elokuvan kultaisiin vuosiin. Tutkija JoannaWeckmanin kuratoima näyttelyn syntyi yhteistyössä Länsi-Suomen Elokuvakomission kanssa. Kuva: Juho Liukkonen.]
Yksi Kansallisen audiovisuaalisen instituutin tärkeistä tehtävistä on edistää audiovisuaalista kulttuuria Suomessa. Käytännössä se tapahtuu usealla eri toiminta-alueella: esitystoimintana, elokuvakasvatuksena, kirjasto- ja tietopalveluina, näyttely- ja julkaisutoimintana.
KAVIn esitystoiminnan päänäyttämö on Helsingissä. Elokuvateatteri Orion ehti tässä tehtävässä toimia kunniakkaat 30 vuotta – tammikuussa 2019 toiminta siirtyy Oodissa sijaistevaan Kino Reginaan. Esityssarjat kattavat elokuvan historian varhaisvaiheista nykyelokuvaan. Esillä on niin klassikkoteoksia kuin uudelleenlöydettyjä helmiäkin, laajoja retrospektiivejä, tutkimusretkiä lajityyppien historiaan sekä ainutlaatuisia tapahtumia kinokonserteista seminaareihin. Esitystoiminnan aluesarjoja järjestetään yhdeksällä eri paikkakunnalla.
KAVI tekee yhteistyötä useiden elokuvafestivaalien ja järjestöjen kanssa. Yksi tärkeä yhteistyökumppani on Helsingin yliopisto, jonka kanssa järjestetään luentosarjoja ja niihin liittyviä esityssarjoja.
KAVIn kirjasto (KAVIn toimitilat, Sörnäisten rantatie 25 A, 5.krs) palvelee asiakkaitaan audiovisuaalisen ja elokuva-alan erikoiskirjastona, joka on valikoimaltaan ainutlaatuinen maassamme. Kirjastossa on selailtavissa myös laaja elokuvia ja elokuvantekijöitä koskeva leikekokoelma.
Elokuvakasvatus on nykyään merkittävä osa audiovisuaalisen kulttuurin edistämistyötä. Kuratoiduissa kouluille ja oppilaitoksille suunnatuissa näytöksissä käy vuosittan noin 8000 lasta ja nuorta. Syksyllä 2013 avautui Elokuvapolku-sivusto, joka tarjoaa kasvattajille tietopankin sekä ilmaisia elokuvanäytteitä elokuvakasvatuksen tueksi. KAVI on mm. osallistunut valtakunnalliseen Taidetestaajat -projektiin kukuvuosina 2017-2018 ja 2018-2019.
Lisäksi KAVI julkaisee elokuvan tutkimustoimintaan liittyviä teoksia sekä tuo esille omaa kokoelmiaan esille sekä julkaisuina että näyttelyinä. Kansainvälinen kulttuurivaihto keskittyy yhteistyöhön monien ulkomaisten tahojen kanssa lähinnä elokuvaesitysten muodossa.