Mikä on Kino Regina?

Kino Regina on elokuvateatteri todellisille elokuvan ystäville. Huipputekniikkaa edustavassa esteettömässä salissa erilaiset esitysformaatit ja kuvasuhteet pääsevät oikeuksiinsa, oli kyseessä sitten mykkäelokuva vuosisadan alusta tai uusin digitaalinen elokuva. Kino Reginassa katselurauha on taattu: eväiden syömistä teatterissa on rajoitettu, ja olemme ylpeitä yleisöstämme, joka ymmärtää katselurauhan merkityksen. Kino Regina on harvoja paikkoja Suomessa, jossa pääsee vielä nauttimaan aidoista filminäytöksistä. Ohjelmistoomme kuuluu myös koko perheen näytöksiä, seminaareja, kinokonsertteja ja sing-along-näytöksiä. Tervetuloa!

Miten voin toivoa elokuvaa ohjelmistoon?

Ohjelmistoon liittyvät toiveet ja palautteet voi lähettää osoitteeseen esitystoiminta@kavi.fi. Toiveita voi lähettää myös Facebookin ja Instagramin kautta. Luemme kaikki palautteet ja toiveet, ja pyrimme huomioimaan niitä elokuvia valitessamme. Kino Reginan ohjelmisto rakentuu temaattisista kokonaisuuksista, minkä vuoksi teemme valintoja myös sen pohjalta, mitkä elokuvat sopivat kunkin kauden teemoihin.

Esitetäänkö Kino Reginassa myös uusia elokuvia?

Kino Reginassa esitetään elokuvia kaikilta vuosikymmeniltä – mykkäajalta nykypäivään. Esitystemme pohjana ovat KAVIn elokuva-arkiston kokoelmat, joten suurin osa elokuvistamme on vanhempia helmiä kuluneilta vuosikymmeniltä. Tavoitteemme on, että Kino Reginassa säännöllisesti käymällä yleisömme saa kattavan ja monipuolisen elokuvallisen sivistyksen, johon kuuluu klassikoita ja harvinaisuuksia eri maista ja eri aikakausilta.

Mukana on aina myös uusia elokuvia, joita esitetään etenkin Ohjaajaklubi-, Jatkoaika-, ja Kuukauden elokuva -teemasarjoissa. Uutta elokuvaa tarjoavat myös elokuvafestivaalit, joiden näyttämönä Kino Regina toimii säännöllisesti. Muissa elokuvateattereissa levityksessä olevia uusia elokuvia emme pääsääntöisesti esitä, mutta niistäkin saatetaan Kino Reginassa nähdä ennakko- tai erikoisnäytöksiä.

Miksi Kino Reginassa ei ole paikkalippuja?

Kino Reginassa ei voi valita paikkoja lipun ostamisen yhteydessä kassalla tai verkkokaupassa. Olemme valinneet vapaan paikoituksen, jotta lipunmyynti sujuu kassalla joutuisammin ja näytökset alkavat ajoissa. Kino Reginan sali on myös suunniteltu niin, että kaikilta paikoilta – myös ensimmäiseltä riviltä – on hyvä näkyvyys valkokankaalle.

Miksi vain osassa Kino Reginan näytöksistä on suomenkieliset tekstitykset?

Kino Reginassa esitetään elokuvia KAVIn omista kokoelmista, minkä lisäksi esitämme myös muista elokuva-arkistoista ja levittäjiltä lainattuja kopioita. KAVIn omissa kopioissa on useimmiten suomen- ja ruotsinkieliset tekstitykset, sillä kopiot on tehty aikoinaan kotimaan levitystä varten. Vastaavasti esimerkiksi Ruotsista lainatuissa kopioissa on usein ruotsinkieliset tekstit. Lainakopioissa suomenkielisiä tekstityksiä ei välttämättä ole. Sääntönä kuitenkin on, että jos elokuva ei ole puhuttu suomeksi tai englanniksi, esityksessä on joko suomen- tai englanninkieliset tekstitykset.

Lainassa oleviin kopioihin emme saa itse lisätä tekstejä, vaan tekstitys täytyy tehdä elektronisesti. Elektroninen tekstitys tarkoittaa, että kääntäjä ensin kääntää elokuvan tekstitykset suomeksi, minkä jälkeen hän ”napittaa” ne tekstityskoneella paikoilleen reaaliajassa näytöksessä. Koska kustakin elokuvasta on yleensä vain 1–3 näytöstä ja esitämme vuodessa useita satoja elokuvia, meillä ei valitettavasti ole resursseja käännättää ja tekstittää kaikkia elokuvia suomeksi. Pyrimme kuitenkin jatkuvasti lisäämään tekstitettyjen elokuvien määrää ohjelmistossamme. Kaikki Kuukauden elokuva -sarjan elokuvat on tekstitetty suomeksi. Tekstitystiedot voi tarkistaa elokuvakohtaisesti verkkosivuiltamme.

Miksi kuvan laatu saattaa vaihdella näytöksittäin?

KAVI esittää edelleen yli puolet elokuvista perinteiseltä filmiltä, ja KAVIn oma elokuva-arkisto koostuu pääosin filmeistä. Myös yleisömme toivoo meiltä filminäytöksiä, ja monet arvostavat aidon filmin tuomaa katselukokemusta, joka monessa elokuvateatterissa on jo mennyttä maailmaa. Samalla täytyy pitää mielessä, että suurin osa filmikopioista alkaa olla jo vanhoja. Etenkin suosituimpien elokuvien kopioita on ehditty esittää jo niin monta kertaa, että kopiot saattavat olla hieman kuluneita. Tämä saattaa näkyä kuvanlaadussa ja kuulua myös äänessä. Kaikki kopiot kuitenkin tarkistetaan ennen esittämistä, eikä liian huonokuntoisia kopioita esitetä. Näytämme filmikopioiden ohella elokuvia myös digitaalisilta formaateilta. Toisinaan haluamme esitellä esimerkiksi uusia digitaalisia restaurointeja sekä uudempia, digitaaliseen formaattiin tehtyjä elokuvia.

Miksi elokuvien tiedot saattavat joskus olla eri tavalla Kino Reginan ohjelmavihkossa kuin verkkosivuilla?

Pyrimme siihen, että elokuvien kestot, tekstitystiedot ja esitysformaatit ovat mahdollisimman hyvin tiedossa siinä vaiheessa, kun ohjelmavihko menee painoon. Joskus kuitenkin esityskopio saattaa vaihtua välissä toiseen, jolloin myös esimerkiksi elokuvan tekstitystiedot ja formaatti saattavat vaihtua. Suosittelemme tarkistamaan elokuvakohtaiset tiedot aina verkkosivuiltamme, jonne päivitämme kaikki muutokset. Etenkin osa ikärajoista päivittyy vasta ohjelmavihkon mentyä painoon.

Voiko Kino Reginaa vuokrata?

Kino Reginan vuokraamisesta yksityiskäyttöön vastaa Oodi. Lue tarkemmat ohjeet teatterin vuokraamisesta täältä: https://kinoregina.fi/info/teatterin-vuokraaminen/.