Kesällä nähdään yli kaksisataa filminäytöstä, kohokohtana alkuperäinen Top Gun 70 mm -näytöksenä. Kesän nimiä ovat mm. Terrence Malick, Akira Kurosawa, Judy Garland, Damiano Damiani, Roger Corman ja monet muut. Tervetuloa tutustumaan!

Kino Reginassa nähdään kesän aikana yli kaksisataa filminäytöstä. Tyypillisin esitysformaatti on 35 mm -filmi, mutta järjestämme ainoana teatterina Suomessa säännöllisesti myös 70 mm -filminäytöksiä, joissa kuva-ala on laajempi ja kokemus vielä tavallista filmielämystäkin sykähdyttävämpi. Koska kesäkaudella suurin osa elokuvien esityskopioista tulee KAVIn omista arkistoista, useissa näytöksissä on myös suomenkieliset tekstitykset.

Kesän kohokohta on 70 mm -näytös elokuvasta Top Gun – lentäjistä parhaat (1986), jonka odotettu jatko-osa Top Gun: Maverick (2022) on tulossa ensi viikolla ensi-iltaan kaupallisissa elokuvateattereissa. Alkuperäinen Top Gun oli 1980-luvun sukupolvikokemus ja monien mielestä se kaikkien aikojen lentoelokuva. Se oli myös näyttelijä Tom Cruisen läpimurtoelokuva megatähdeksi, ja heinäkuussa 60 vuotta täyttävälle huimapäälle onkin omistettu kesäkaudella kokonainen esityssarja. Neljäntoista elokuvan sarjaan sisältyvät kaikki kolme Tom Cruisen ja hänen entisen vaimonsa Nicole Kidmanin yhdessä tähdittämää elokuvaa, joista Kaukainen maa (Far and Away, 1992) nähdään sekin 70 mm -filmikopiolta.

Kino Reginan kesäohjelmisto sisältää lisäksi Terrence Malickin näyttävillä kuvillaan suurten kysymysten äärelle johdattavia elokuvia, Akira Kurosawan tuotannon parhaat palat sekä näyttelijä Jean-Pierre Léaudin elokuvien sarjan 400 kepposta -elokuvan (Les Quatre cents coups, 1959) pikkupojasta La morte de Louis XIV:n (2016) kuolevaksi Aurinkokuninkaaksi. Myös Judy Garland varttui lapsesta aikuiseksi valkokankaalla, ja hänen satavuotisjuhlasarjassaan nähdään ihastuttavia klassikoita, kuten Ihmemaa Oz (The Wizard of Oz, 1939) ja Tähti on syttynyt (A Star is Born, 1954). Kesän muita nimiä ovat Damiano Damiani, Ang Lee, Roger Corman ja Ville Salminen. Yhdessä Sodankylän elokuvajuhlien kanssa toteutettuun matkaelokuvien sarjaan ajankohtaisteeman tuovat pakolaisuuden kuvaukset, kuten Unelma onnesta (Reise der Hoffnung, 1990) ja Tie (Yol, 1982).

Kotimainen tarjonta huipentuu Helsingin ensiesitykseen Mikko Niskasen ylistetystä vuoden 1972 tv-sarjasta Kahdeksan surmanluotia, jonka on pieteetillä restauroinut 35 mm -filmille Martin Scorsesen The Film Foundation kunnianosoituksena Peter von Baghille.

Tervetuloa elokuvakesään! Tutustu koko ohjelmistoon täältä.