Lue täältä ohjelmiston saatesanat ja tutustu elokuvasyksyn tarjontaan.

Kausiuudistuksemme on kytenyt pinnan alla jo pidempään, ja koronapandemia antoi viimein sysäyksen kausien lyhentämiselle. Syyskautemme kestää reilun kaksi kuukautta, ja talvikausi startataan jo marraskuussa.

Ohjelmistomme käynnistyy Italialaisohjaaja Luchino Viscontin teoksilla, joilla on keskeinen osa elokuvan historiaa luotaavassa ohjelmistossamme. Käymme läpi hänen väkevää tuotantoaan Riivaajista (1943) Rocco ja hänen veljensä -elokuvaan (1960). Teema jatkuu seuraavalla kaudella.

Barbara Stanwyck oli laaja-alainen näyttelijä, jonka uralle mahtui suuria klassikoita raastavasta melodraamasta (Äidin uhraus) kylmäävään film noiriin (Nainen ilman omaatuntoa) ja tyylikkääseen screwballiin (Nainen Eeva). Hän teki yhteistyötä Hollywoodin keskeisten ohjaajien kanssa Frank Caprasta King Vidoriin ja Howard Hawksiin.

Christian Petzold on yksi merkittävimmistä eurooppalaisista nykyohjaajista, jonka tuotannossa Saksan historia on usein läsnä. Ohjaajan hedelmällinen yhteistyö Nina Hossin kanssa on tähän mennessä kantanut jo kuuden elokuvan verran.

Meksikolaisohjaaja Guillermo del Toro on tuonut Hollywoodiin raikkaan latinalaisamerikkalaisen tuulahduksen kauhufantasioillaan. Del Toro debytoi onnistuneesti Cannesissa Cronosilla, nousi vahvaan nosteeseen Pan’s Labyrinthin myötä ja sinetöi menestyksensä pyyhkimällä Oscar-pöydän pysteistä elokuvallaan Shape of Water.

Esittelemme ensimmäistä kertaa laajasti espanjalaisohjaajien J. A. Bardemin ja L. G. Berlangan Suomessa tuntematonta tuotantoa. Bardem ja Berlanga aloittivat elokuvan teon yhdessä, mutta loivat tahoillaan omat uransa. Luvassa on melodraamaa, komediaa ja yhteiskunnallisesti kantaaottavaa satiiria.

Lauri Lehtinen ja Antti Suonio ovat kuratoineet Jean-Claude Van Dammen 60-vuotispäivän kunniaksi kovaotteisen lahjapaketin 1980–1990-lukujen toimintaa. Ohjelmassa nähdään mm. Roland Emmerichin ja John Woon ohjaukset sekä R&A-festivaalin päätöselokuva vuodelta 1997, Tsui Harkin Double Team.

Kuukauden Double Bill yhdistää vuonna 1983 ilmestyneet venäläisten mestareiden versioinnit: Aki Kaurismäen Rikoksen ja rangaistuksen sekä Robert Bressonin Rahan (L’Argent). Kivikkoisten majakkasaarten tummiin maisemiin vievät Jean Grémillonin kauhuelokuva The Lighthouse Keepers (1929) ja Robert Eggersin The Lighthouse (2019)

HYY:n Elokuvaryhmä täyttää 25 vuotta, ja opiskelijoiden kuratoimassa sarjassa tutkitaan vahvojen klassikoiden kautta elokuvan ja ajan monitahoista suhdetta. Helsingin yliopiston ja Avoimen yliopiston luentosarja Maailman elokuvan historia käynnistyy suositulla The Great Victorian Moving Picture Show’lla ja jatkuu talvikaudella.

Erikoisnäytöksissä nähdään Arabian Lawrence 70 mm -filmikopiona. Cercle franco-finlandais de Helsinki –Helsingin ranskalais-suomalainen yhdistys ry täyttää 130 vuotta, mitä juhlitaan Georges Simenonin romaanifilmatisoinnilla Kissa, pääosissa Jean Gabin ja Simone Signoret. Kotimaisissa erikoisnäytöksissä juhlitaan 110 vuotta sitten syntynyttä Oiva Paloheimoa ja muistelmansa julkaisevaa kulttuurin monitoimimiestä M. A. Nummista.

Muumien juhlavuoden tiimoilta järjestetään Tove Janssonin taiteilijuuteen keskittyvä seminaari, jota täydennetään dokumenttielokuvilla. Muumien lisäksi koko perheen ohjelmistossa ovat pääosassa rakastetut Astrid Lindgren -filmatisoinnit.

Elokuvissa ihmiskuntaa koetellaan usein erilaisilla ulkoisilla uhkakuvilla ja dystopioilla, jotka voisivat olla totta. Epidemia-sarjassa luotaamme aihetta laveasti. Teemassa nähdään mm. Elia Kazanin Pakokauhun vallassa ja Alfonso Cuarónin Ihmisen pojat.

Helsinkiin siirtynyt Loud Silents Festival tuo valkokankaalle mykkäklassikoita ja harvinaisuuksia, joille tämän päivän muusikot antavat uuden elämän. Festivaalin säestykset on tuotettu tilaustyönä. Ja silkkaa elokuvafestivaalia on myös nyt käynnistyvä syyskuu: Kino Reginassa on sekä Espoo Ciné- että Rakkautta & Anarkiaa -näytöksiä. Lokakuun Kuukauden elokuvana nähdään Aaltra-ohjaajien Delépine ja Kervern uutuuskomedia Delete History, jossa satiirin kohteena on aikuisten digiloikka. Marraskuun kuukauden elokuva valitaan R&A-festivaalin yleisöpalkintona – muistakaa äänestää!

Uutta kotimaista elokuvaa tarjoavat perinteiset Ohjaajaklubit, joilla nähdään Ulla Heikkilän nuorisoelokuva Eden ja Ville Jankerin draama Metsäjätti.

Tutustu koko ohjelmistoon.

Tervetuloa elokuviin!
Kirsi Raitaranta