Maaliskuun ajan myös yleisöllä oli mahdollisuus osallistua elokuvasarjan kuratointiin.

Seitsemän kuolemansyntiä

Sarjan on kuratoinut Ville Jämiä.
Korona-pandemia on vaikuttanut meidän kaikkien tapaan olla ja elää. Seitsemän kuolemansyntiä ovat kuitenkin säilyneet muuttumattomina jo tuhansien vuosien ajan. Lankea siis synnin tielle ja katso kuinka hairahdukseen on harhauduttu suomalaisen elokuvan historian saatossa.

1. Ylpeys: Linnaisten vihreä kamari (1945)

Valentin Vaalan ohjaama historiallinen jännityselokuva Linnaisten vihreä kamari (1945) pohjautuu Zacharias Topeliuksen romaaniin. 1830-luvulle sijoittuvassa tarinassa Linnaisten kartanon valtija, eversti Karl Littow (Paavo Jännes) ja hänen tyttärensä Anna (Regina Linnanheimo) ja Ringa (Kaija Rahola) ovat ylpeitä aatelissukunsa tahrattomasta historiasta. Kartanoon saapuu talvella vierailulle Annaa havitteleva ulkomaalainen kreivi Spiegelberg (Ture Junttu) ja rakennuksen korjauksia suunnitteleva arkkitehti, suvun vähäisempään haaraan kuuluva Kaarle Lithau (Rauli Tuomi). Pian Linnaisten kartanon ja Littow’n suvun vuosisataiset salaisuudet uhkaavat paljastua niin kartanon vieraille kuin isäntäväelle.
Katso elokuva täältä. 

2. Kateus: Juurakon Hulda (1937)

Valentin Vaalan ohjaama yhteiskunnallinen komedia Juurakon Hulda (1937) pohjautuu Juhani Tervapään eli kirjailija Hella Wuolijoen samannimiseen näytelmään. Tapahtumat sijoittuvat 1930-luvun Helsinkiin, jonne torpan tyttö Hulda Juurakko (Irma Seikkula) saapuu työnhakuun. Hän pääsee tuomari Soratien (Tauno Palo) sisäköksi, mutta ryhtyy pian opiskelemaan kyllästyttyään työväestön huonoon kohteluun ja asemaan. Huldan sisukkuutta ihaillaan, mutta häntä myös kadehditaan ja yritetään häväistä.
Katso elokuva täältä. 

 

3. Viha: Ja alla oli tulinen järvi (1937)

Risto Orkon ohjaama draama Ja alla oli tulinen järvi (1937) pohjautuu kirjailija Maila Talvion aiheeseen. Eteläiseen Sisä-Suomeen sijoittuvan tarinan tapahtumat ajoittuvat vuosiin 1912 ja 1936. Ylioppilas Jussi Raala (Joel Rinne) on menettänyt perintönsä, kartanon ja sahalaitoksen, isänsä juopottelun takia patruuna Lumialle (Hugo Hytönen). Katkera ja kostonhimoinen Jussi päättää hankkia omaisuuden takaisin.
Katso elokuva täältä.

4. Laiskuus: Vieras mies (1957)

Hannu Lemisen ohjaama melodraama Vieras mies (1957) perustuu Mika Waltarin romaaniin. Kaupungista muuttanut pariskunta hoitaa rapistuvaa maatilaa. Mies Alfred Jönsson (Kaarlo Halttunen) on alkoholisti, siksi vastuu tilasta jää Katriina-vaimolle (Rauni Ikäheimo). Apua hän saa tilan entiseltä omistajalta Hermannilta (Aku Korhonen). Mieheltään lupaa kysymättä vaimo palkkaa rengiksi työmies Aaltosen (Esko Vettenranta). Syntyy kolmiodraama, jonka seurauksena Katriina joutuu epäillyksi taposta.
Katso elokuva täältä.

5. Ahneus: Antreas ja syntinen Jolanda (1941)

Valentin Vaalan ohjaama ja Turo Karton käsikirjoittama melodraama Antreas ja syntinen Jolanda (1941) perustuu nimimerkki Antti Kokkolan eli Tatu Pekkarisen aiheeseen. Vuoden 1940 Helsinkiin sijoittuvassa tarinassa syntymästään sokea Antreas Tuurio (Olavi Reimas) saa niukan elantonsa myymällä harjoja Kauppatorilla. Vammastaan huolimatta hän on luonteeltaan valoisa ja elämänmyönteinen ihminen. Kiltti lukiolaistyttö Martta (Kaija Rahola) rakastaa Antreasta, jolle konttoristi Jolanda (Kirsti Hurme) on unelmien täyttymys. Sokea ja köyhä mies ei saa tunteilleen vastakaikua, mutta kun hän perii miljoonia niin huikentelevainen Jolandakin hakeutuu Antreaksen seuraan.
Katso elokuva täältä.

 

6.Ylensyönti: Pekka ja Pätkä pahassa pulassa (1955)


Armand Lohikosken ohjaama ja Reino Helismaan käsikirjoittama komedia Pekka ja Pätkä pahassa pulassa (1955) on kuudes Pekka ja Pätkä –elokuva. Justiina (Siiri Angerkoski) läksyttää työtä vieroksuvia kaveruksia ja passittaa heidät töihin. Pekka (Esa Pakarinen) ja Pätkä (Masa Niemi) päätyvät puutyötehtaaseen, jossa heidän tehtävänsä on naulata joulukuusen jalkoja yhteen. Miehet laskevat tällä tapaa jo rikastuvansa, mutta päätyvätkin kommelluksien kautta moniin erilaisiin työtehtäviin ja ihailevan naisjoukon jahtaamaksi.
Katso elokuva täältä. 

 

7. Himo: Sensuela (1972)


Teuvo Tulion viimeiseksi elokuvaksi jääneessä eroottisessa melodraamassa Sensuela (1973) lappilaistyttö Laila Walk (Marianne Mardi) rakastuu toisen maailmansodan lopussa pelastamaansa saksalaiseen lentäjään Hans Mülleriin (Mauritz Åkerman) isänsä Aslakin (Ossi Elstelä) vastusteluista huolimatta. Vuosia sodan jälkeen Hans työskentelee Lapissa valokuvaajana ja kohtaa Lailan uudelleen. Mies houkuttelee hänet karkaamaan mukanaan Helsinkiin, jossa Laila ajautuu seksuaalisen hyväksikäytön, päihteiden ja prostituution maailmaan.
Katso elokuva täältä.