Kymmenen vuotta täyttävällä festivaalilla 14.–16.10. elokuvia säestävät muun muassa Pekka Laine & The Enchanted, Cleaning Women sekä liettualainen jazzrocktrio Sheep Got Waxed.

Kymmenes livesäestetyn elokuvan festivaali Loud Silents juhlii näyttävällä ohjelmistolla Kino Reginassa. Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) vuosittain järjestämässä tapahtumassa eri tyylilajien parhaat muusikot säveltävät elokuviin uuden ääniraidan. Tänä vuonna nautitaan muun muassa modernista saamelaismusiikista ja nähdään ukrainalaisen elokuvan merkkiteos huipputason klassisten muusikoiden säestämänä.

Kansainvälistä jazzrockia ja modernia saamelaismusiikkia

Liettualaisen Sheep Got Waxed -trion luoma säestys elokuvataiteilija Jean Cocteau’n mestariteokseen Runoilijan veri (Le sang d’un poète, 1930) kiteyttää Loud Silents -festivaalin ennakkoluulottoman eetoksen. Alun perin äänielokuvaksi toteutettu unenomainen tarina runoilijan kärsimyksistä saa uusia merkityksiä kitaran, saksofonin ja rumpujen särmikkään tummanpuhuvasta äänimaailmasta. Kontrasteilla leikkivä jazzia ja rockia yhdistelevä trio vierailee nyt ensi kertaa Suomessa.

Sadan vuoden takaisesta dokumenttielokuvan merkkiteoksesta Nanook, pakkasen poika (Nanook of the North, 1922) teki erityisen tapa, jolla se tallensi ja käsitteli todellisuutta. Rankoissa olosuhteissa kuvattu elokuva kuvasi inuiittiperheen päivittäistä arkea ennennäkemättömän läheltä. Ääniraidan arktiselle perheonnelle tuottaa saamelaismusiikin johtaviin kokoonpanoihin kuuluva Ulla Pirttijärvi & Ulda. Yhtyeen musiikki ammentaa saamelaisperinteistä ja joikulauluista, keskeisenä ajatuksena perinteisen ja modernin saamelaiskulttuurin vuoropuhelu.

Ukrainalaisen elokuvan merkkiteos

Oleksandr Dovzhenkon Maa (Zemlja, 1930) on herkkä ja runollinen teos maalaiskylästä ja maatalouden kollektivisoinnin vaikutuksista. Elokuvahistorian merkkipaaluihin lukeutuvan teoksen kysymykset menneisyydestä, tulevaisuudesta ja ihmisarvosta ovat jälleen erityisen ajankohtaisia.

Elokuvan säestävät suomalais-ukrainalainen pianisti Justas Stasevskij yhdessä sellisti Jaani Helanderin kanssa. Sibelius-Akatemiassa ja Wienin Taidekorkeakoulussa (MdW) opiskellut Stasevskij on saanut tunnustusta kansainvälisissä pianokilpailuissa, minkä lisäksi hän on esiintynyt kamarimuusikkona ja solistina mm. Wienin Musikvereinissa, Musiikkitalossa ja lukuisilla festivaaleilla. Helander on Helsingin kaupunginorkesterin sellisti sekä Sibelius-Akatemian opettaja, jolle on kertynyt lukuisia kansainvälisiä esiintymisiä, palkintoja ja sävellyksiä.

Muita Loud Silents -festivaalin tämän vuoden esiintyjiä ovat Pekka Laine & The Enchanted, Cleaning Women, Sampo Wiik, Teho Majamäki & Veera Neva sekä Matias Tyni Trio.

Ohjelmisto on nyt julkaistu ja liput myynnissä.

Perjantai 14.10.

Loud Silents: A Page of Madness X Sampo Wiik klo 18
Loud Silents: Runoilijan veri X Sheep Got Waxed klo 20.15

Lauantai 15.10.

Loud Silents: Tabu X Teho Majamäki & Veera Neva klo 16
Loud Silents: Cainà X Pekka Laine & The Enchanted klo 18
Loud Silents: Dans la nuit X Cleaning Women Duo klo 19.30

Sunnuntai 16.10.

Loud Silents: The Joker X Matias Tyni Trio klo 15
Loud Silents: Maa X Justas Stasevskij & Jaani Helander klo 17.15
Loud Silents: Nanook, Pakkasen poika X Ulda & Ulla Pirttijärvi klo 19.15

Liput näytöksiin 15 € / 12 € (klubikortilla).
Näe kaikki festivaalinäytökset edullisesti Loud Silents -passilla yhteishintaan 70 € / 60 € (klubikortilla).

Huom! Liput yksittäisiin näytöksiin tulee lunastaa Loud Silents -passilla viimeistään 30 min ennen näytöstä joko verkkokaupasta (passin koodilla) tai Kino Reginan lipputiskiltä. Passeja on myynnissä rajoitettu määrä.

#loudsilents