Toimittaja Jessikka Aro (etäyhteydellä) sekä tutkijat Lauri Piispa ja Mia Öhman keskustelevat propagandasta, elokuvista, Neuvostoliitosta ja Venäjästä Loud Silents Festivalin avauksessa perjantaina 9.10. Kino Reginassa. Teemaa jatkaa festivaalin avajaiskinokonsertti Nail in the Boot X Harri Kuusijärvi.

***

Voiko vanhoja neuvostoelokuvia tarkastella myös taiteena vai onko niissä kyse vain propagandasta? Miten Venäjän nykypropaganda on kehittynyt verrattuna aiempaan? Onko siitä löydettävissä yhteyttä neuvostoliittolaisen elokuvapropagandaan ja sen keinoihin? Muun muassa näistä kysymyksistä keskustelevat Neuvostoliiton propagandaelokuvien ja elokuvapropagandan sekä venäläisen nykypropagandan asiantuntijat Jessikka Aro, Lauri Piispa ja Mia Öhman toimittaja Mikko Gustafssonin johdolla. Paikalla Kino Reginassa ovat Piispa, Öhman ja Gustafsson, ja Aro osallistuu keskusteluun etäyhteyden kautta.

Paneelikeskustelu käynnistää Oodin Kino Reginassa järjestettävän Helsingin ensimmäisen Loud Silents Festivalin ohjelman perjantaina 9.10. klo 16.30. Paneelikeskustelun kesto on noin 40 minuuttia, ja siihen on vapaa pääsy. Keskustelu myös livestriimataan Kino Reginan Facebook-tilin kautta. Keskustelua voi seurata tästä linkistä.

Jessikka Aro on Venäjään ja informaatiovaikuttamiseen erikoistunut palkittu tutkiva journalisti, jonka tietokirja Putinin trollit – Tositarinoita Venäjän infosodan rintamilta ilmestyi 2019. Elokuvatutkija Lauri Piispa on erikoistunut venäläiseen ja neuvostoliittolaiseen elokuvahistoriaan. Väitöskirjatutkija Mia Öhman on tutkinut muun muassa tapoja, joilla Neuvostoliitto pyrki vaikuttamaan Suomessa elokuvalevityksen kautta.

Keskustelua seuraa klo 17.30 alkaen kinokonsertti, jossa harmonikkataitelija Harri Kuusijärvi säestää Mihail Kalatozovin avantgardistisen sotaelokuvan Nail in the Boot (Lursmani Cheqmashi, 1931). Neuvostoliittolaisen elokuvan unohdettu merkkiteos on esimerkki mykkäkauden kunnianhimoisesta elokuvataiteesta, jonka avulla kansaa propagoitiin. Alkujaan sotakoneiston tarpeisiin tuotettu elokuva ei kuitenkaan ollut Neuvostoliiton sensuurikoneiston mieleen, ja vääristelystä sekä formalismista – eli liiasta taiteellisuudesta – syytetyltä Kalatozovilta kiellettiin sen seurauksena elokuvanteko useaksi vuodeksi. Esityksen liput maksavat 15 € / 12 € (KAVIn klubikortilla). Elokuva on tekstitetty suomeksi ja englanniksi.

Loud Silents Festivalilla 9.–11.10. nähdään ja kuullaan yhteensä seitsemän kinokonserttia, muun muassa Kalatozovin toinen mykkäklassikko Svanetian suola (1930) Tapani Rinteen säestämänä.

Yleisön, esiintyjien ja henkilökunnan turvallisuuden varmistamiseksi Loud Silents Festivalilla noudatetaan Kino Reginan turvallisuusohjeita ja -rajoituksia, jotka on laadittu Aluehallintoviraston ohjeiden ja linjausten mukaisesti. Käytössä on alle kolmasosa salin istuinkapasiteetista, turvaväleihin ja siirtymiin kiinnitetään erityistä huomiota ja siivouksesta huolehditaan tehostetusti.

VIII Loud Silents Festival 9.–11.10.2020 Helsingissä, Kino Reginassa (Töölönlahdenkatu 4)