Helsingin ensimmäinen Loud Silents Festival houkutteli rajoituksista huolimatta runsaasti katsojia ja kuulijoita Kino Reginaan viikonloppuna 9.–11.10.

Livesäestetyn mykkäelokuvan juhlan seitsemästä näytöksestä kolme myi loppuun ja muutkin näytökset löysivät yleisönsä. ”Tänä vuonna lähes kaikki elokuvafestivaalit maailmanlaajuisesti ovat olleet poikkeuksellisia eivätkä ollenkaan verrattavissa aikaisempiin vuosiin. Olen erittäin kiitollinen, että ihmiset ovat lähteneet teatteriin”, festivaalin taiteellinen johtaja Otto Kylmälä sanoo.

Avajaisiltana kahdeksanhenkinen Gasthaus Orkesteri hurmasi mukaansatempaavalla ja hyvin elokuvallisella säestyksellään moderniin Brand upon the Brain! -mykkäelokuvaan (2006). Solisti Susanna Tikkasen ilmeikäs livekerronta oli ensimmäinen laatuaan festivaalin historiassa. Lauantaina festivaalin käynnisti saksofonisti Tapani Rinteen hypnoottisen säestyksen täydellisesti tukema Svanetian suola (1930) upeine vuoristokuvineen. Yleisöä kiinnosti erityisesti myös jazzahtavan AINON-yhtyeen ja leikkisän, harvoin nähdyn Filibus-elokuvan (1915) muodostama lennokas pari.

Aiemmin seitsemän kertaa Tampereella järjestetty festivaali toteutettiin nyt ensimmäisen kerran Helsingin Kino Reginassa yhteistyössä Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) kanssa. Otto Kylmälän mukaan muutto Suomen parhaaseen, monien eri elokuvaformaattien esittämiseen sopivaan arkistoteatteriin oli looginen ja toimiva askel tapahtuman taiteellisen ja tuotannollisen laadun kehittämisessä.

Loud Silents Festivalin ohjelmistossa yhdistyivät totuttuun tapaan mykkäelokuvaklassikot ja -harvinaisuudet sekä tuoreet säestykset eri musiikkityyleistä. Festivaalilla tänä vuonna esiintyneiden muusikoiden sukupuolijakauma oli tasainen, ja esiintyjinä kuultiin niin pitkän linjan tekijöitä kuin uudempia tulokkaitakin. Suurimmalle osalle mykkäelokuvan säestäminen oli uusi kokemus. Festivaalin järjestelyt turvallisuuspainotuksineen keräsivät kiitosta artisteilta.

Yhdeksäs Loud Silents Festival jatkaa yhteistyötä KAVIn kanssa ja järjestetään Kino Reginassa syksyllä 2021.

Tiedustelut:

Otto Kylmälä, Loud Silentsin taiteellinen johtaja ja KAVIn suunnittelija
otto.kylmala(at)kavi.fi
p. 040 764 8573

Katri Tenhola, KAVIn suunnittelija
katri.tenhola(at)kavi.fi
p. 02953 38148