Helmi-maaliskuussa suomalaiset pääsevät katsomaan ilmaiseksi Euroopan parlamentin LUX-elokuvapalkinnon finalistielokuvia Helsingissä, Tampereella ja Oulussa. Kino Reginassa LUX Film Days 2024 -tapahtuman viisi elokuvaa esitetään 4.–5.3.

Vuonna 2007 perustettu LUX-elokuvapalkinto tukee eurooppalaisten elokuvien levitystä. Vuodesta 2021 alkaen elokuvapalkinnon voittajan ovat valinneet eurooppalaiset katsojat yhdessä Euroopan parlamentin jäsenten kanssa. Ehdokkaiksi valitaan tuoreita eurooppalaisia elokuvia, jotka lisäävät tietoisuutta ajankohtaisista yhteiskunnallisista ja poliittisista kysymyksistä. Ne kuvastavat samalla eurooppalaisen elokuvan kauneutta ja monimuotoisuutta.

Vuoden 2024 finalistielokuvat

Espanjalaisen Estibaliz Urresola Solaguren elokuva 20 000 Species of Bees (20,000 especias de abejas, 2023) kertoo tarinan kahdeksanvuotiaasta lapsesta, jonka identiteetti ei vastaa sitä, miten muut häntä puhuttelevat. Kesällä Baskimaassa lapsi uskoutuu huolistaan sukulaisilleen ja ystävilleen. Mutta miten äiti voi tukea lapsensa identiteetin etsintää, kun hän itse käsittelee edelleen omaa suhtautumistaan vanhemmuuteen?

Aki Kaurismäen Kuolleet lehdet (2023), kertoo kahdesta yksinäisestä rakkautta etsivästä ihmisestä, jotka kohtaavat sattumalta öisessä Helsingissä. Kohtaamista vaikeuttavat alkoholismi, kadonneet puhelinnumerot, väärinkäsitykset ja itse elämä, jossa kaikki ei aina mene kuin elokuvissa.

On the Adamant (Sur l’adamant, 2023) on ranskalaisen Nicolas Philibertin dokumentti ainutlaatuisesta päiväkeskuksesta mielenterveyden häiriöistä kärsiville aikuisille: kyseessä on Pariisin sydämessä Seine-joessa kelluva rakenne, joka toimii ankkurina ajassa ja tilassa potilailleen. Elokuva kutsuu katsojan mukaan tapaamaan potilaita ja henkilökuntaa.

Virolaisen Anna Hintsin dokumenttielokuvassa Savusaunasisaruus (Savvusanna sõsarad, 2023) ryhmä naisia jakavat intiimeimmät ajatuksensa ja salaisuutensa jotka savusaunan hämärän turvassa. Saunan tiiviissä, kosteassa lämmössä naiset paljastavat pelkonsa ja häpeänsä ja saavat voimansa takaisin.

Ilker Çatakin ohjaama ja Saksassa tuotettu The Teachers’ Lounge (Das Lehrerzimmer, 2023) seuraa Carlaa, nuorta ja idealistista opettajaa, joka päättää tutkia joukkoa ratkaisematta jääneitä varkaustapauksia koulussaan. Piilokameran avulla hän paljastaa varkaan, mutta paljastus yllättää kaikki ja asettaa Carlan mahdottoman dilemman eteen.

LUX Film Days -elokuvanäytökset

Viisi finalistielokuvaa näytetään ilmaiseksi helmi-maaliskuussa kolmessa elokuvateatterissa ympäri Suomea: Helsingin Kino Reginassa 4.–5.3., Tampereen Arthouse Cinema Niagarassa 19.–26.2. ja Oulun elokuvateatteri Studiossa 23.–28.3. Elokuvat on tekstitetty suomeksi ja ruotsiksi. Ilmaisliput elokuviin voi lunastaa ennakkoon elokuvateatterien verkkokaupasta tai lippukassalta.

Helsingin näytökset Kino Reginassa:

Ilmaisliput Kino Reginan näytöksiin voi lunastaa 20.2. alkaen Kino Reginan verkkokaupasta kinoregina.fi tai Kino Reginan lipputiskiltä. Kino Regina sijaitsee keskustakirjasto Oodin ensimmäisessä kerroksessa.


Katso ja arvioi

Katsojat voivat arvioida elokuvia luxaward.eu -sivustolla antamalla niille tähtiä. Katsojat valitsevat voittajaelokuvan yhdessä Euroopan parlamentin jäsenten kanssa siten, että molempien arvioilla on 50 %:n painoarvo. Arviointi päättyy 14.4.2024, ja voittajaelokuva julkistetaan 16.4.2024 Euroopan parlamentissa Brysselissä.

LUX-yleisöpalkinnon myöntävät Euroopan parlamentti ja European Film Academy yhteistyössä Euroopan komission ja eurooppalaisen elokuvateatteriverkoston Europa Cinemas kanssa.