Muusikko-säveltäjä Päivi Takalan taiteilijajuhlakonsertti kokoaa yhteen Derenin 1940-luvun mykkäelokuvat.

Maya Deren I: Kinokonsertti Experimental to 16.11. klo 17. Liput 13 €/11 € (klubikortilla).

Kinokonsertin säestyksestä vastaavat Päivi Takala (viulu ja elektroniikka) ja Andrew Bentley (syntetisaattori ja soma-pipe).

Päivi Takala on pitkän linjan monipuolinen muusikko ja taiteilija. Sibelius-Akatemian jälkeen hänen uransa alkoi viulistina Helsingin kaupunginorkesterissa 1978. Opinnot School of the Art Institute of Chicagossa johdattelivat elokuva-alalle, missä Takala on työskennellyt ohjaajana,  säveltäjänä ja äänisuunnittelijana. Takalan ensimmäinen elokuva oli dokumentti “Rumpu, ruokokitara ja honda” (Takala & Tuura, 1989), joka kuvattiin Sambiassa ja joka voitti lukuisia kansainvälisiä palkintoja. Klassisen musiikin lisäksi Takala on soittanut monia eri genrejä edustavissa yhtyeissä. Hän  valmistui taiteen tohtoriksi Aalto-yliopistosta 2014. Hän on opettanut elokuvamusiikkia Sibelius-Akatemiassa. Tällä hetkellä Takala keskittyy elokuvamusiikkiin ja mykkäelokuvien parissa työskentelyyn, missä hänen instrumentteinaan ovat viulu ja piano.

Miksi Maya Deren?

Maya Deren on kiinnostanut minua kauan kokeellisen elokuvan pioneerina, instituutioiden ulkopuolella taidetta tehneenä taiteilijana. Deren ammensi ilmaisuunsa vahvasti tanssitaiteesta, joka näkyy hänen äänettömissä kuvissaan vahvana kehollisuutena ja tuntoisuutena. Tämä puolestaan mahdollistaa monenlaiset musiikilliset tulkinnat, mikä tekee Derenin elokuvien kanssa musisoinnin erittäin kiehtovaksi.

Andrew Bentley (1952, Iso-Britannia) on toiminut Yleisradion kokeilustudion suunnittelijana, musiikin liike-elämässä sekä yliopiston opettajana, viimeksi Taideyliopiston musiikkiteknologian professorina. Hän on erikoistunut elektroniseen improvisointiin ja esiintynyt eri kokoonpanoissa, mm. Piip-triossa, Son Panic’issa ja Manialogissa. Hän on kehittänyt oman suuntauksen, jota hän kutsuu ääniteatteriksi, jossa yhdistetään elektroninen improvisaatio ja performanssitaide.