Magiaa, estetiikkaa, feminismiä ja kesyttömiä voimia koetaan elokuvasarjassa, jossa kuullaan myös noitateemaisia alustuksia. Noita palaa elämään – ei roviolla!

Noitien lumous -sarjassa nähdään kuusi näytöskokonaisuutta, joissa noidat paljastavat feministisen, rajoja rikkovan potentiaalinsa. Kokonaisuudesta löytyy katsottavaa sekä lapsille että aikuisille, ja sen ovat kuratoineet tutkija ja kirjailija Riikka Ala-Hakula sekä elokuvatoimittaja ja -tutkija Tytti Rantanen yhteistyössä KAVIn ja Nuoren Voiman liiton kanssa.

Ranskalainen dokumenttielokuvaohjaaja ja mediataiteilija Camille Ducellier tutkii kolmessa lyhytdokumentissaan hänelle läheisiä noitia ja noidan hahmon poliittisuutta. Näytöksessä tustutaan muun muassa nykyajan ympäristöaktivismia harjoittaviin queer-feministisiin noitiin. Näytöksem 5.8. esittelee Tytti Rantanen ja 11.8. näytöksen alustaa Riikka Ala-Hakula.

Tonino Cervin elokuvassa Le Regine (1970) vapautta janoava hippi ajaa moottoripyörällä lumottuun metsään, josta löytyy filmitähtien mytologiaa huokuva mökki. Usvan keskellä kolme uuden aallon estetiikalla ehostettua noitaa tarjoilevat hänelle pitopöydän antimia sekä vapaan rakkauden iloja. Vaan onko vieraanvaraisuus lopulta täysin pyyteetöntä? Le Regine -näytökset 8.8. ja 9.8. alustaa Riikka Ala-Hakula.

Luca Guadagninon tuore Suspiria-tulkinta (2018) vie Dario Argenton kulttiklassikon tanssillisuutta ja kehollista kauhua pari pyörähdystä pidemmälle. 1970-luvun Pariisin sijoittuva Céline et Julie vont en bateau (1974) puolestaan kuvaa naisten välistä romanttista ystävyyttä ja flirttailee magian kanssa. Uuden aallon raikkaimpiin ohjaajiin lukeutuvan Jacques Rivetten tunnetuin elokuva on täynnä sanaleikkejä, improvisaatiota, illuusiotaitelijoiden maailmasta lainaavia asuja ja ihmeellisiä sattumia. Näytöksen 30.8. alustaa Tytti Rantanen.

Kotimaista osastoa edustavat 1950-luvulle harvinainen kotimainen kauhuelokuva Noita palaa elämään (1952), jonka alustaa 15.8. arkistonjohtaja ja elokuvatutkija Outi Hupaniittu sekä Camilla Mickwitzin animaatiot, joissa Mimosa-noita ja Juulia-tyttö tekevät mielikuvituksensa voimalla maailmasta paremman paikan.

Noitien lumous Kino Reginassa 5.8.–30.8. Sarjan Facebook-tapahtuman löydät täältä.