Rakkautta & Anarkiaa rantautuu Kino Reginaan perjantaina 15.9. ja jatkuu kymmenen päivää. Nyt 36. kertaa järjestettävä festivaali tuo tänäkin vuonna pääkaupunkiseudun valkokankaille ajankohtaista, kansainvälistä elokuvaa, jonka ääreen on vaikeaa löytää.

Kino Reginassa festivaalin aloittava When It Melts (Het Smelt, 2023) on belgialaisen Veerle Baetensin uusinta uutta. Esikoisohjaus on kasvutarina, jossa 26-vuotias Eva palaa lapsuutensa maisemiin, traumojen juurille, mukanaan mysteerinen jääkuutio. Eurooppalaisten naisohjaajien nykyelokuvaa saadaan lisää heti lauantaina: Blackbird Blackbird Blackberry (2023) kuvaa georgialaisen 48-vuotiaan Eteron seksuaalista heräämistä sekä ympäröivän yhteisön ennakkoluuloja uutta suhdetta kohtaan.

Uuden lisäksi nähdään vanhaa. Agnès Vardan The Creatures (Les Créatures, 1966) edustaa ohjaajansa vähemmän tunnettua tuotantoa. Michel Piccolin ja Catherine Deneuven näyttelemä avioliiton draama sisältää eksentrisiä fantasian elementtejä. Romanttiset valtapelit ja mielikuvituksellisuus toistuvat Ken Russellin ohjaamassa neliödraamassa Women in Love (1969), joka kuitenkin on edellä mainittua lihallisempi. Heteronormatiivisuutta kritisoidaan ajalleen kumouksellisin tavoin.

Vanha ja uusi yhdistyvät Thomas von Steinaeckerin dokumentissa Werner Herzog – Radical Dreamer (2002). Elämäkerrallinen elokuva tekee kunniaa Herzogin pitkälle uralle ja räjähdysvoimaiselle luonteelle. Äänessä ovat niin kollegat kuin sukulaiset, joilla kaikilla on jotain sanottavaa ristiriitaisen miehen elämästä ja teoista.

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin koko ohjelmisto.