Kino Reginan kesä alkaa tiistaina 4.6. Tutustu ohjelmistoon Tapio Riihimäen saatesanoilla ja varaa lippusi kesän elokuvaelämyksiin.

Kesäkautemme avaa sekä käsikirjoittajana että ohjaajana hienon tuotannon tehnyt Billy Wilder. Wilder hallitsi niin rikoselokuvan, komedian kuin draaman. Hänen käsissään syntyi uskomaton määrä klassikoita kuten Ninotchka, Auringonlaskun katu, Kesäleski, Piukat paikat, Poikamiesboksi, Yks, kaks, kolme ja Etusivu uusiks’!

Gina Lollobrigida kuului aikansa johtaviin naistähtiin ja kuuluisimpiin seksisymboleihin. Pintakuoren alla oli kuitenkin myös kunnianhimoisesti työhönsä suhtautunut näyttelijä, jonka roolit ulottuivat komedioista (Kultainen tulppaani, Leipää, rakkautta ja unelmia) draamoihin (Notre Damen kellonsoittaja, Trapetsi) ja näiden yhdistelmiin (Uskottomia naisia).

Viime vuoden viimeisenä päivänä 97-vuotiaana menehtynyt Maunu Kurkvaara vaihtoi itseilmaisunsa muodon 1950-luvulla kuvataiteesta elokuvaan. Tuloksena oli raikas tuulahdus uuden aallon elokuvaa ranskalaisessa hengessä – jopa ennen kuin ranskalaiset itse sen keksivät. Kurkvaaran kohdalla voidaan puhua todellisesta auteurista, sillä usein hän käsikirjoitti, ohjasi, kuvasi, leikkasi ja tuotti elokuvansa itse.

Takeshi Kitano eli Beat Takeshi on niin ikään monitaituri, joka on sekä käsikirjoittaja, ohjaaja, näyttelijä, taidemaalari, koomikko että runoilija. Useimmiten yakuza- ja poliisikuvauksia sisältävien ohjauksien rinnalle nousevat kivikasvoiset näyttelijäntyöt muiden ohjaajien elokuvissa. Kokonaiskuvaa pehmentää muun muassa episodimainen koulupojan kesälomakuvaus Kikujiron kesä.

50 vuotta sitten yleisön tajuntaan iskivät muun muassa sellaiset elokuvat kuin Yöportieri, Lacombe Lucien, Ansa – Parallax View ja Texasin moottorisahamurhat. Katastrofielokuvien muotovalio Maanjäristys esitetään sarjassamme upeana 70-millisenä kopiona. Henkisen ilmapiirin vapautumisen myötä suursuosioon singahtanutta Emmanuellea puolestaan täydentävät sen jatko-osiin ja jäljittelijöihin keskittyvä Emmanuelle & Co. -sarjamme.

Nicolas Cagen ura kattaa niin ylä- kuin alamäkiä, mutta ehdottomasti runsaasti muistettavia roolitöitä. Ohjaajikseen Cage on saanut muun muassa Alan Parkerin (Birdy), Coen-veljekset (Arizona Baby), David Lynchin (Villi sydän), Martin Scorsesen (Bringing Out the Dead), John Woon (Face/Off – kahdet kasvot), Spike Jonzen (Adaptation. Minun versioni) ja Werner Herzogin (Paha poliisi – määräsatama New Orleans).

Jo neljävuotiaana elokuvien lapsitähtenä aloittanut Sarah Polley ehti tehdä uran näyttelijänä ennen kuin siirtyi käsikirjoittajaksi ja ohjaajaksi. Esitämme poliittisesti aktiiviselta tekijältä sekä valikoiman tämän näyttelijäntöistä että kaikki neljä Polleyn käsikirjoittamaa ja ohjaamaa teosta, jotka ovat nousseet arvostelumenestyksiksi. Mukana myös laajasti ylistetty dokumentti Stories We Tell.

David Lynch on yksi aikamme tärkeimmistä elokuvantekijöistä. Surrealistisen ja unenomaisen elokuvan mestarilta näytämme kaikki pitkät elokuvat Eraserheadista Inland
Empireen. Näytöksensä saavat myös Lynchin hämmentävä versio Dyynistä sekä ihmisläheiset draamat Elefanttimies ja The Straight Story

Koko perheen leffakesä -sarja vie meidät lapsuuden loputtoman pitkiltä ja onnellisilta tuntuviin lomatunnelmiin kirjafilmatisoinneilla. Astrid Lindgrenin kesä -sarjassa nähdään parhaat kesäelokuvat ja suosikkihahmot Pepistä Vaahteramäen Eemeliin. Kotimaisten supersuosittujen lastenkirjojen elokuvaversioissa tavataan Heinähattu ja Vilttitossu, Risto Räppääjä, Ella ja kaverit, Onneli ja Anneli sekä Tatu ja Patu.

Ralph Bakshin omaperäiset animaatiot seikkailevat sujuvasti lajityypistä toiseen. Mukana on niin fantasiaa (Taru sormusten herrasta, Fire and Ice – tulen ja jään maa) kuin musikaalia (American Pop), undergroundia (Fritz – kova kolli) kuin omaelämäkerrallista tilintekoa (Heavy Traffic – kuumat paikat). Animaatioelokuvan uudistajalta esitämme seitsemän pitkää elokuvaa ja alkukuvina hänen lyhytelokuviaan.

Kesän perinteinen festivaaliyhteistyösarjamme on Sodankylän parhaat: naiskohtaloita. Eri ikäisien naisten tarinoista eri maissa eri aikoina syntyy laaja kuva niin naisten kohtaamista ongelmista, tasa-arvosta tai sen puutteesta sekä suvaitsevaisuudesta ja suvaitsemattomuudesta.

Giuseppe Tornatore singahti maailmanmaineeseen 80-luvun lopulla lämminhenkisellä lapsuuden, elokuvahulluuden ja elämän ylistyksellä Cinema Paradiso. Italialaisen elokuvan laadun- ja kunnianpalauttajaksi nimetty Tornatore jatkoi 90-luvulla sellaisilla elokuvilla kuin Kaikki hyvin, Tähdentekijä ja Legenda nimeltä 1900, joista viime mainittu oli harppaus kohti amerikkalaistuotantoja. Sarjassamme on mukana myös Ennio, Tornatoren tuoreehko dokumentti pitkäaikaisesta työtoveristaan, säveltäjämestari Ennio Morriconesta.

Merkittävimmistä ranskalaisen uuden aallon tekijöistä Jacques Rozier on perusteettomasti jäänyt tuntemattomimmaksi. Viime vuonna menehtyneen ohjaajan vain viisi pitkää elokuvaa käsittävästä tuotannosta näytämme englanniksi tekstitettyinä kolme: Adieu Philippine, Du côté d’Orouët ja Maine-Océan Express.

Satoi tai paistoi, aina on hyvä hetki tulla Kino Reginaan!
Tervetuloa elokuviin!