Kino Reginan kevätkausi alkaa maanantaina 4.3. Tutustu kauden ohjelmistoon ja lähde matkalle elokuvamaailman ympäri!

Metodinäyttelemisen jättiläisen Marlon Brandon syntymästä tulee kuluneeksi 100 ja kuolemastakin jo 20 vuotta. Teatterinäyttämön ja Actors Studion kasvatin elokuvauraa esittelevässä sarjassa ovat mukana niin Hurjapäät (1953), Kummisetä (1972), viime vuosina kyseenalaista mainetta saanut Viimeinen tango Pariisissa (1972) kuin Ilmestyskirja. Nyt (1979). Harvemmin nähtyä laitaa edustaa Brandon ainoa oma ohjaustyö Vihan riivaama (1960).

Carl Th. Dreyeristä kasvoi aikansa tärkeimpiin ohjaajiin kuuluva kosmopoliitti, joka teki elokuvia Tanskan lisäksi Ruotsissa, Norjassa, Ranskassa ja Saksassa. Esitämme Dreyerin keskeisimmät ohjaukset mykkäkaudelta 1960-luvulle: paholaisen Suomen vuoden 1918 sodan keskelle tuoneesta Lehtiä paholaisen kirjasta (1919)-episodielokuvasta ikoniseen
Jeanne d’Arcin kärsimykseen (1928), unenomaiseen Vampyriin (1932) ja noitavainokuvaukseen Vihan päivä (1943).

Usein vallanpitäjien hampaisiin joutunut mutta kriitikoiden ja yleisön suosioon singahtanut puolalaisohjaaja Agnieszka Holland kuuluu eurooppalaisen elokuvan ehdottomaan kärkeen. Esittelemme omaäänisen tekijän uraa 70-luvulta viimeisimpään,
ajankohtaisesti rajaselkkausta kuvaavaan Vihreään rajaan.

Sensuuria ja vaimentamispyrkimyksiä ovat synnyinmaassaan kohdanneet myös iranilaisen elokuvantekijäperheen tyttäret Samira ja Hana Makhmalbaf, jotka debytoivat ohjaajina jo teini-iässä elokuvillaan Omena (1998) ja Buddha Collapsed Out of Shame (2007). Makhmalbafien festivaaleilla ympäri maailmaa menestyneet syvän humanistiset teokset kuvaavat sotaa ja sortoa erityisesti lasten ja naisten näkökulmasta.

Paheksuttava babylon, kiehtova kulttuurimekka, vaihtoehtokulttuurin kehto, sodan raunioittama ja muurin jakama kaupunki suurvaltojen puristuksessa. Berliinin vuosikymmenet -sarja esittelee alati kiehtovaa, monikasvoista kaupunkia 1920-luvulta 2020-luvulle saksalaisten elokuvantekijöiden silmin. Sarjan kinokonserttina koetaan Jimi Tenorin säestämä kaupunkisinfonioiden komea perusteos Berliini: Suurkaupungin sinfonia (1927).

Viime syksynä kuolleen käsikirjoittaja-ohjaaja Terence Daviesin (1945–2023) muistoksi esitämme täyden retrospektiivin. Hillityn intohimoiset, katkeransuloisen nostalgiset kuvaukset lapsuudesta, rakkaudesta ja sodasta Rakkaat muistot (1988)-elokuvasta Benedictioniin (2021) edustavat brittielokuvan parhaimmistoa. Muistamme myös yhtä kokeellisen elokuvan historian merkittävimmistä ohjaajista, kanadalaista Michael Snow’ta (1928–2023),jonka tilan ja ajan representaatioon keskittyvästä elokuvatuotannosta on esillä valikoitu parhaimmisto, muun muassa Wavelength (1967) ja La Région Centrale (1971).

Meksiko oli yksi maailman tuotteliaimmista ja tunnetuimmista elokuvamaista kultakaudellaan 1940-luvulta 1960-luvun lopulle, mutta nykyään meksikolainen elokuva on meilläkin turhan tuntematonta. Puutetta paikkaa osaltaan sarjamme Meksikolainen 1940–60-lukujen populaarielokuva. Sarjan harvoin nähdyt elokuvahelmet on poimittu Locarnon elokuvafestivaalille 2023 kuratoidun retrospektiivin tarjonnasta. Mukana on muun muassa melodraamaa, goottilaisuutta, gangstereita sekä tietysti yksi supersankari.

Genre-elokuvan ystäville herkkua tarjoaa myös Giallo-musiikkiopisto, jossa soivat italialaisten kauhutrillerien parhaat musiikkiraidat kiihkeistä avantgarde-kokeiluista tarttuviin murhan melodioihin Ennio Morriconen ja Claudio Simonettin johdolla ohjaajinaan muun muassa Dario Argento ja Lucio Fulci.

Omia teitään uuden aallon aikalaisena kulkeneen ranskalaisohjaaja Georges Franjun surrealistisissa jännityselokuvissa kuten Silmät ilman kasvoja (1959) ja Judex (1963) puolestaan näkyy ranskalaisen fantasian ja rikoksen, kuten Georges Méliès’n, Jean Cocteaun ja Louis Feuilladen perintö.

Huhtikuun ensimmäisenä viikonloppuna juhlistamme 70 vuotta täyttävää toimintasankaria, hongkongilaista Jackie Chania, jonka huumorin, akrobatian ja korkeiden potkujen vauhdikas ja vastustamaton yhdistelmä nosti supertähdeksi. Koko perheen kevätsarjan sankareita puolestaan ovat armottoman anarkistiset Tom & Jerry sekä hullunkuriset perheet Kiviset ja Soraset. Näiden ja monien muiden kekseliäiden klassikkojen takana olivat piirroselokuvaviihteen innovaattorit William Hanna & Joseph Barbera.

Jatkosodan päättymisestä oli kulunut vasta muutama kuukausi, kun maamme tärkein elokuvapalkinto jaettiin ensi kerran. Kotimaista elokuvaa juhlitaan Jussit 80 vuotta -sarjassa, jossa nähdään palkittuja elokuvia Valkoisista ruusuista (1943) Maa on syntiseen lauluun (1973) ja Tulipäästä (1980) Nousukauteen (2003). Mukana on myös lukuisista ehdokkuuksistaan huolimatta sensaatiomaisesti ilman palkintoja jäänyt Kaisa Rastimon Säädyllinen murhenäytelmä (1998).

Uudempaa suomalaista elokuvaa esittelemme tuttuun tapaan Suomen elokuvaohjaaliitto SELO:n kanssa yhteistyössä toteutettavissa Ohjaajaklubi-näytöksissä. Elokuvien Lapua 1976 (2023), Máchhan – kotiinpaluu (2023) ja Je’vida (2023) -näytöksiä seuraavat keskustelutilaisuudet ohjaajien kanssa. Ilmaisnäytöksissä esitämme Euroopan parlamentin LUX-elokuvapalkintoehdokkaat. Suomalaisväriä kisaan tuo Aki Kaurismäen Kuolleet lehdet(2023).

Tervetuloa Kino Reginaan matkalle elokuvamaailman ympäri!
Kino Reginan kevätkausi 4.3.–2.6.2024.