Archives

CÉLINE ET JULIE VONT EN BATEAU

Leikkimielinen 1970-luvun Pariisin sijoittuva elokuva kuvaa Célinen ja Julien välistä romanttista ystävyyttä ja flirttailee magian kanssa. Uuden aallon raikkaimpiin ohjaajiin lukeutuvan Jacques Rivetten tunnetuin elokuva on täynnä sanaleikkejä, improvisaatiota, rennon androgyynejä ja illuusiotaiteilijoiden maailmasta lainaavia asukokonaisuuksia, ihmeellisiä sattumia sekä liioitellun pitkiä ja seikkaperäisiä kohtauksia. Alustaa Tytti Rantanen, yksi Noitien lumous -sarjan kuraattoreista.

ZABRISKIE POINT

Michelangelo Antonionin elokuva kertoo Amerikasta ja amerikkalaisista nuorista, jotka kapinoivat ja ovat katkaisseet suhteensa lähes kaikkeen. Elokuvan rikkiraastettujen, tuomittujen ja yksinäisten ihmisten kohtalot kohtaavat toisensa lyhyen hetken. Mitä jää jäljelle? Tuhoa, väkivaltaa, itsetuhoa tai hiljainen alistuminen.

RAJUT KUVIOT

Jack Nicholsonin tähteyden Easy Riderin jälkeen sementoi elokuva rauhattomasta Bobby Dupeasta. Tarpeekseen kulttuuriperheestään saanut kuljeskelija on päättänyt vaihtaa konserttipianistin uransa öljynporaukseen. Paluu perheen luokse on kuitenkin edessä, kun Bobin isä on kuolemassa. Toinen toistaan oivaltavammat kohtaukset ovat painuneet elokuvayleisön kollektiiviseen tajuntaan.

KÖYHÄN PIKAJUNA

Akira Kurosawan ensimmäinen värielokuva kertoo elämästä sivistyksen roskatunkiolla sodan jälkeen. Nuori poika kulkee päivittäin samaa reittiä kaatopaikan ympäri ja kuvittelee olevansa junan ohjaaja. Kurosawa tarjoaa huumoria unohtamatta tarinoita köyhien ja sorrettujen elämästä, palasia elämästä ja kärsimyksestä, unelmista ja kuolemasta.

SORRY TO BOTHER YOU

Rahaton ja töitä vailla oleva Cassius ottaa epätoivoisena työtarjouksen vastaan puhelinmyyjänä ja huomaa menestyvänsä todella hyvin käyttäessään ”valkoista puhelinääntä”. Boots Rileyn hallusinatorinen elokuva on mustaa huumoria, politiikkaa ja yllättävää kerrontaa yhdistelevä afro-psykedeelinen satiiri vahingolliseen järjestelmään mukautumisesta.

DO THE RIGHT THING

Kansainväliseksi rasismin vastaiseksi liikkeeksi noussut maailmanlaajuinen muutos on käsillä. Kuuman kesän aikana myös Kino Reginan valkokangas hehkuu huomiota ansaitsevien afroamerikkalaisten tekijöiden tarinoista. Ajankohtainen minisarja esittelee afroamerikkalaisen väestön haasteita, mellakoita ja psykedeelisen tulkinnan vahingolliseen järjestelmään mukautumisesta.
Categories: Yleinen

JATKOAIKA

Kesäkauden perinteinen Jatkoaika-sarjamme palaa jälleen. Sarja esittelee kaksi viime vuoden ensi-iltaelokuvaa, jotka poistuivat teatterikierrokselta liian nopeasti: omaperäisen indie-kauhuelokuvan ja palkitun saksalaisen laatudraaman.
Categories: Yleinen

50 VUOTTA SITTEN: ELOKUVAVUOSI 1970

50 vuotta sitten -elokuvasarjassa on edetty vuoteen 1970. Michelangelo Antonionin, Akira Kurosawan ja Eric Rohmerin elokuvien lisäksi mukana on ruokottomia romaanisovituksia, kuten ruotsalaisversio Hannu Salaman Juhannustansseista ja tanskalaisversio Henry Millerin romaanista. Herkkuja tarjoillaan spagettilänkkäristä kuuluisaan kanasalaattikohtaukseen.
Categories: Yleinen

IF BEALE STREET COULD TALK

Mies tuomitaan syyttömänä vankilaan, jolloin hänen kihlattunsa ja äitinsä ryhtyvät taistelemaan vapauttamisen puolesta. Poliittisen liikehdinnän empaattiseksi ääneksi nousseen kirjailijan James Baldwinin romaanituotannon kaihoisasta helmestä tuli Oscar-voittajan käsissä upea elokuva. Se käsittelee vaikeaa aihetta ja tavoittaa Baldwinin tekstin herkkyyden ja runollisuuden.

NIMENI ON TRINITY – PAHOLAISEN OIKEA KÄSI

Terence Hillin ja Bud Spencerin tähdittämä italowestern kertoo veljeskaksikosta, josta yksi on lännen nopein ja toinen väliaikainen seriffi. Yhdessä Trinity ja Bambino puolustavat mormoneja, jotka majuri Harriman haluaa häätää pois. Majuri päästäisi mielellään päiviltä myös veljeskaksikon. Trinity-sarjan ensimmäinen ja monien mielestä paras osa sisältää nasevia iskuja sekä nyrkein että sanoin.