Archives

KUUKAUDEN ELOKUVA – KESÄ

Kino Reginassa nähdään Kuukauden elokuva -paikalla parhaita uutuuselokuvia, jotka eivät ole tulleet Suomessa laajempaan levitykseen. Käsin poimittuja helmiä uusien laatuelokuvien ystävillä – suomeksi tekstitettynä!
Categories: Yleinen

TENET 70 MM

Christopher Nolanin Tenet (2020), saapuu Kino Reginaan 70 mm -erikoisnäytöksiin heinäkuussa. Kansainväliseen vakoilumaailmaan sijoittuva, eri aikatasoissa seikkaileva toimintaspektaakkeli seuraa nimettömän CIA-agentin (Washington) tehtävää pelastaa maailma aseenaan aikamatkustus ja yksi sana: ”Tenet”. Ohjaajan pitkäaikaisen yhteistyökumppanin, kuvaaja Hoyte van Hoyteman taidokas kädenjälki ja henkeäsalpaavat toimintajaksot pääsevät kunnolla oikeuksiinsa 70 mm -formaatissa.
Categories: Yleinen

COLTTIKONSERTTI: ADIOS MORRICONE

Säveltäjä Ennio Morricone (1928–2020) ei halunnut lännensankariksi, mutta unohtumattomat western-teemat ovat hänen ydintuotantoaan. Ne mullistivat lajinsa ja muodostavat ajattoman isojen mielentilojen preerian. Colttikonsertti kunnioittaa muistoa kolmella huippuvuosien italowesternillä, ohjaajina keskeiset kyvyt Sergio Leone, Damiano Damiani ja Sergio Corbucci. Korkealentoisen elokuvamusiikin ilta on myös scope-kuvalla nautittavaa 35 mm:n juhlaa.
Categories: Yleinen

CHARLIE KAUFMAN

Kahdenkymmenen vuoden aikana ”kaufmanilaisesta elokuvasta” on tullut käsite fellinimäisen ja bunuelmaisen elokuvan rinnalle. Käsikirjoittaja-ohjaaja Charlie Kaufmanin viihdyttävän filosofiset elokuvat ovat toimineet äärimmäisen kekseliäinä ja hauskoina leikkikenttinä kokonaiselle sukupolvelle elokuvantekijöitä. Mm. Spike Jonze, Michel Gondry ja George Clooney ovat turvallisesti aloittaneet ohjaamisen hänen tekstiensä parissa
Categories: Yleinen

FIKTIIVISEN MAAILMAN ARKKITEHTUURI

Elokuvan ja arkkitehtuurin yhteyksiä voi tarkastella monesta kulmasta, mutta peruslähtökohtia on kaksi: elokuva joko kuvaa rakennettua tilaa tai luo tilan, jota ei ole olemassa. Rakennuksilla ja tiloilla, ympäristöllä ja esineillä, on oma roolinsa elokuvan kerronnassa. Ympäröivä maisema ja maailma voi ilmaista päähenkilön, tai tekijän, tunnelmia ja sielunmaisemaa – tai kuljettaa tarinaa eteenpäin. Näytöksiin sisältyy arkkitehtuuriteemaisia […]
Categories: Yleinen

VEIKKO AALTONEN

Suomalaisten elokuvaohjaajien kärkikaartiin kuuluva Veikko Aaltonen ansaitsee oman retrospektiivinsä tai paremmin läpileikkauksen tähänastisesta tuotannostaan. Kokonaisuus näyttää, kuinka Aaltonen kumppaneineen uudisti elokuvakäsikirjoituksia ja satsasi näyttelijätyöhön. Monet näyttelijöistä tekevät Aaltosen elokuvissa ”elämänsä roolin”.
Categories: Yleinen

SHOCHIKU 100 VUOTTA

Shochiku on yksi Japanin merkittävimmistä ja isoimmista elokuva-alan toimijoista. Sadan vuoden aikana se on tuottanut suuria klassikoita, ohjaajina mm. Yasujirō Ozu ja Kenji Mizoguchi. Shochiku alkoi ensimmäisenä käyttää benshin eli kinokertojan sijaan tekstitystä ja naisnäyttelijöitä onnagatan, naisrooleihin erikoistuneen miesnäyttelijän sijaan. Yhtiö erikoistui moderniin genre-elokuvaan [gendai-geki] ja erityisesti naisten elokuvaan [josei-eiga]. Myöhemmin yhtiö on tuottanut myös […]
Categories: Yleinen

LOVE LOVE BANG BANG: BONDSPLOITAATION LYHYT OPPIMÄÄRÄ

Poikkeusaikojen virallinen kesäsarja tarjoaa lievitystä pahimpaan Bondin puutteeseen, kun Reginan kankaan valtaa 007-kloonien ja -parodioiden kärkikaarti. Matka populaarikulttuurin värikylläiseen jätti-ilmiöön alkaa italomestareiden sarjatulituksella, ja jatkuu maailmankiertueena rip off -mentaliteetin muille sydänmaille.
Categories: Yleinen

ANDREI TARKOVSKI

Venäläisohjaaja Andrei Tarkovski (1932–1986) oli oman tien kulkija, joka keksi elokuvan uudestaan jokaisella teoksellaan. Jo elinaikanaan maailman arvostetuimpiin taiteilijoihin kuulunut tekijä palkittiin monilla kansainvälisillä festivaaleilla, ja hänen elokuvansa päästettiin länsimaiseen levitykseen, vaikka kotimaassa vastaanotto oli usein ristiriitainen. ”Tarkovski on suurin kaikista. Hän liikkuu niin luontevasti unten kamarissa” (Ingmar Bergman).
Categories: Yleinen