Archives

SUOMIFILMI SING ALONG II

Suomifilmi sing along -näytöksessä nähdään rakastetuimpien kotimaisten elokuvien musiikkinumeroiden potpuri. Mukana muun muassa kappaleet ”Romanssi”, ”Sinua, sinua rakastan” ja ”Silmät tummat kuin yö”, ”Kulkurin valssi” ja uusia yllätyksiä.

LAUREL JA HARDY: VUOSISADAN TAISTELU

Ohukaisen ja Paksukaisen Vieras Skotlannista kertoo kaksikon ensikohtaamisesta. Se parhaiten nauraa alkaa hammaskivusta ja päättyy ilokaasuun. Viimeinen silaus tuo parivaljakon rakennustyömaalle. Vuosisadan taistelu on monelle kaikkien aikojen komedia. Sen, kuten muutkin näytöksen elokuvat, on restauroinut Lobster Films.

ORKESTERINJOHTAJA

John Gielgud näyttelee amerikkalaista kapellimestaristaraa, joka matkaa vierailulle provinsiaaliseen puolalaiskaupunkiin paikallista sinfoniaorkesteria johtamaan. Kyse on Krystyna Jandaan henkilöityvistä vanhojen haaveiden metsästyksestä ja Koivikkomaisesta kuolinvaelluksesta, jotka sivutuotteinaan repivät auki aimo annoksen eurooppalaista kulttuuriposeerausta.

SUKUPOLVI

Puolan kotiarmeijan riveissä teini-ikänsä taistellut Andrzej Wajda joutui jälkistalinistisen painostuksen alla tekemään ensimmäisen pitkän elokuvansa vähemmän merkittävästä (ja osittain myös vihollisenaan toimineesta) sosialistisesta vastarintaliikkeestä. 29-vuotias esikoisohjaaja onnistui kuorimaan sota-aiheen ja poliittisen terrorin alta aitoja nuoruuden optimismin sävyjä.

SURNAME VIET GIVEN NAME NAM

Vietnamilaisen elokuvantekijän ja tutkijan Trinh T. Minh-han monitasoinen dokumentti tarkastelee vietnamilaisten naisten roolia yhteiskunnassa. Sekä Vietnamissa että Yhdysvalloissa asuvien naisten kertomukset haastavat vallitsevia käsityksiä samalla, kun elokuva haastaa katsojansa tutkiessaan mm. kääntämisen ja juurettomuuden teemoja yllättävillä ja kompleksisilla tavoilla. To 27.4. näytöksen alustaa mediataiteilija Heidi Tikka. Alustuksen kesto on noin 15 min, ja keskustelu jatkuu […]

BRAINSTORM – AIVOMYRSKY

Kuvaaja ja erikoisefektitaituri Douglas Trumbullin kunnianhimoisessa ohjaustyössä työstetään teknologiaa, jonka avulla pystytään tallentamaan tuntemuksia ja ajatuksia, jotta ihmiset voisivat kokea toistensa emotionaalisia tiloja. Trumbull halusi kuvata ajattelun ja mielikuvat todellisimpana ja vaikuttavimpina kuin “todellisuus”, minkä vuoksi kohtaukset kuvattiin 65mm:n negatiiville.

TYTTÖ JA KETTU

Ranskalaisessa metsässä seikkaillessaan nuori Lila kohtaa villin ketun ja vähitellen voittaa sen luottamuksen. Suositun Pingviinien matka (2005)-elokuvan ohjaajan elokuva tarjoaa kaikkia aisteja värisyttävän matkan ketun näkökulmaan ja maailmaan – sekä muistuttaa villieläinten oikeudesta pysyä villeinä.

MARMORIMIES

Itäblokin elokuvallisen kapinamentaliteetin lipunkantajateos, ensimmäinen hakunisku Berliinin muuriin. Stahanovilainen sankaritehtailu saa kyytiä, kun uuden maailmanajan viileyttä uhkuva TV-toimittaja alkaa tehdä historiallista taustatyötä. Krystyna Janda kohosi pääroolillaan samaan sankarigalleriaan, johon Andrzej Wajda oli aiemmin kohottanut Cybulskin.

KING KONG

Oma Kong-elokuva oli uusiseelantilaisen Peter Jacksonin unelma lapsesta asti. Kaihoisalla mielellä 1930-lukua hahmottava tribuutti on Tolkien-filmatisointeja henkilökohtaisempi työ, jossa ohjaaja Carl Denhamista (Jack Black) löytyy Jacksonin omia piirteitä. Lajinsa viimeistä tulkitsee CGI-käsitelty yksinäisyysekspertti Andy Serkis.