Archives

1 + 2

Taiwanilaismestari Edward Yangin viimeisessä elokuvassa seurataan keskiluokkaisen taipeilaisperheen vaiheita vuoden ajan. Liki kolmetuntinen eepos tarkastelee perheriittejä ja ihmissuhteita kolmen eri sukupolven näkökulmasta. Humaani ja koskettava draama äänestettiin 2000-luvun kahdeksanneksi parhaaksi elokuvaksi BBC:n kriitikkokyselyssä ja se toi Yangille parhaan ohjaajan palkinnon Cannesin elokuvajuhlilla 2000. Elokuvan esittelee Mika Pätelä HYY:n elokuvaryhmästä. Huom! Elokuva korvaa peruuntuneen Kirkkaampi kesäpäivä […]

THE LIGHTHOUSE

Jean Grémillonin runollisen huuruisessa kauhuelokuvassa Gardiens de phare isä ja poika ovat kuukauden majakkakomennuksella, kun toista puree vesikauhuinen koira. Robert Eggersin The Lighthouse jatkaa 90-vuotta aikaisemmin aloitettua keskustelua sulavasti kuvaamalla kahden majakanvartijan komennusta 1800-luvun lopulla. Sen aikana nuori timpuri joutuu kestämään vanhan merikrapun simputusta ja ryyppäämistä sekä kuuntelemaan hänen housuistaan päästelemiään sumutorvia. Molemmat elokuvat kuvaavat […]

VAAHTERAMÄEN EEMELI

Eemeli on 5-vuotias poika, jonka kekseliäisyyttä aikuiset eivät aina arvosta. Kun pikkusisko päätyy roikkumaan lipputankoon, Vaahteramäki raikaa taas isän vihaisesta huudosta: ”Eeeemeeliii!” Suuren suosion saaneista Eemeli-elokuvista tuli menestys sekä Ruotsissa että ulkomailla. Myös Lindgren itse oli sovituksiin tyytyväinen ja vieraili usein niiden kuvauspaikoilla.

SEGUNDO DE CHOMÓN: EL CINE DE LA FANTASIA

Espanjalaisen elokuvan Georges Mélièsin, Segundo de Chomónin, fantastisten trikkielokuvien lumous kantaa vuosisatojen yli. Ympäri Etelä-Eurooppaa työskennellyt De Chomón kokeili elokuvissaan varhaisia väritys- ja animaatiotekniikoita. Hauskat ja leikkisät elokuvat ihastuttavat edelleen taikuudellaan ja tieteisseikkailuillaan. Esityksessä ovat elokuvat: Los héroes del sitio de Zaragoza  (Espanja 1903) 4’ L’hereu de Ca’n Pruna  (Espanja 1904) 8’ Ah ! La Barbe […]

ROCCO JA HÄNEN VELJENSÄ

Aikanaan pienimuotoisen skandaalin aiheuttanut perhesaaga on sodanjälkeisen elokuvan mestariteos. Thomas Mannilta ja Fjodor Dostojevskiltä vaikutteita saaneessa italialaisen yhteiskunnan nousukauteen sijoittuvassa mestariteoksessa perhe muuttaa töiden perässä Milanoon, mutta yhteiselo särkyy, kun veljesten välille kehkeytyy riita samasta naisesta.

PYÖVELI

Berlangan musta komedia kertoo laitosteloittamisen ”inhimillisyydestä”. Nino Manfredin näyttelemä ruumisautonkuljettaja Jose Luis rakastuu teloittajan tyttäreen. Teloittaja-isä haluaa vaihtaa ammattia, mutta pelkää menettävänsä valtion rahoittaman asuntonsa. Auttaakseen isää pitämään asuntonsa Jose Luis suostuu jatkamaan teloittajan ammattia. Päätös kuitenkin kalvaa nuorta miestä.

NAINEN ILMAN OMAATUNTOA

Wilderin film noir -klassikon aseman saavuttaneessa kovaksikeitetyssä rikosdraamassa Stanwyckin kylmäävästi esittämä vamppi manipuloi vakuutusmyyjän Walter Neffin tappamaan miehensä. Katsoja identifioituu elokuvassa poikkeuksellisesti rikollisen asemaan, mikä johtuu sekä MacMurrayn sympaattisesta olemuksesta että tämän voice-overista.

IHMISEN POJAT

Maailmassa, jossa ihmiset eivät enää pysty lisääntymään, entinen aktivisti (Owen) suostuu kuljettamaan raskaana olevan naisen merellä sijaitsevaan turvapaikkaan. Upeasti hallittu tieteisdystopia piirtää Englannille raskaan omakuvan, jossa rajansa sulkenut ja muukalaisvihamielinen valtio elää kaaoksen ja epävarmuuden tilassa.

40 URHOA

Fullerin elokuvassa Stanwyck näyttelee kovapintaista suurtilallista, joka ohjaa seutua rautaisella otteella ja 40 asesankarinsa armeijalla. Stanwyck rakasti westerniä ja teki niitä myöhemmällä urallaan useampia. Näyttelijänä hän oli ylpeä siitä, että teki itse stunttinsa, kuten mm. pyörremyrskykohtauksen, jossa hänen hevosensa pillastuu.