Anni Leppänen | 9.11.2022
Suuren ryöstösaaliin piilottanut vanki suostuu vankilassa kokeelliseen aivoleikkaukseen päästäkseen ehdonalaiseen. Leikkauksen seurauksena hän menettää muistinsa, mutta luvassa on ongelmia, kun vanhat rikostoverit vaativat tietoa ryöstösaaliin sijainnista. Tehokkaiden 3D-efektien ohella elokuvan ansioihin lukeutuvat loppupuolen unijakso pelottavine Laffing Sal -hahmoineen sekä Santa Monican Ocean Parkissa paikan päällä kuvattu grand finale. Mies hämärästä oli 1950-luvun 3D-buumin ensimmäinen yhdysvaltalaiselokuva […]
Anni Leppänen | 9.11.2022
Tutkijat alkavat mystisesti kuolla huippusalaisessa tutkimusyksikössä New Mexicon autiomaassa. Asiaa tutkimaan kutsutaan tohtori David Sheppard, ja alkaa vaikuttaa siltä, että sabotaasin lähde on talon sisällä. Elokuvan ytimessä on sittemmin 2001: Avaruusseikkaulussa hyytävästi käsitelty ajatus koneesta, joka varastaa vallan ihmisiltä. Vaikka Lentävän vaaran holtittomat robotit tuovat enemmän mieleen Doctor Who -sarjan koomiset Dalekit, 3D-buumin häntäpäässä tehty […]
Anni Leppänen | 9.9.2022
Muistojen, painajaisten ja hulluuden käytävillä leijuva japanilaisen mykkäelokuvan mestariteos esitetään tasaisin väliajoin hämmentyneille ja hullaantuneille yleisöille. Elokuvan mysteerinen tenho johtuu kadonneista keloista ja kommentoivan benshi-kertojan puuttumisesta. Aikojen saatossa löytyneestä juonikuvauksesta on voitu päätellä elokuvan perusjuoni.
Anni Leppänen | 9.9.2022
Bora Boran paratiisisaarille sijoittuva Tabu: A Story of the South Seas on kahden elokuvataiteen mestarin yhteisprojekti. Dokumenttielokuvan isä Robert Flaherty ja saksalaisen kuvakerronnan uudistaja F. W. Murnau lyöttäytyivät yhteen Murnaun lähdettyä Foxin studioilta.
Anni Leppänen | 9.9.2022
Saarielämän eristämä, vahvaluonteinen Cainà ei suostu mukautumaan vanhanaikaisen kyläyhteisönsä tapoihin. Nuori nainen haikailee merille: seikkailuun ja tuntemattomille maille. Lopulta sielussa palava liekki roihahtaa ja Cainà karkaa kotoa. Pääroolin intensiivisesti tulkitseva Maria Jacobini osallistui myös elokuvan käsikirjoittamiseen.
Anni Leppänen | 9.9.2022
Viimeiseksi ranskalaiseksi mykkäelokuvaksi tituleerattu Charles Vanelin Dans la nuit (1929) nähdään erikoisluvalla uutena tuliteränä restauraationa. F. W. Murnaun ja Frank Borzagen mieleen tuova avio-onnen kuvaus saa kuitenkin synkkiä sävyjä, kun mies joutuu tehtaassa onnettomuuteen. Sen seurauksena hän piilottaa vaurioituneet kasvonsa maskin taakse.
Anni Leppänen | 9.9.2022
Viime vuosien yksi hurmaavimmista mykkäelokuvalöydöistä on ollut tanskalainen The Joker (Jokeren, 1928). Aikoinaan Nordisk Films Kompagnin tuottama elokuva oli äärimmäisen kansainvälinen tuotanto Bond-elokuvien hengessä: tanskalaisen tuotantoyhtiön ja saksalaisen ohjaajan englantilaisesta näytelmästä Ranskaan sijoitettu elokuva oli yhtiön kalliimpia. Nordisk ajautui vuosi The Jokerin ensi-illan jälkeen konkurssiin, minkä jälkeen yhtiö keskittyi äänielokuviin. Sekamelskassa The Joker hautautui uusien […]
Anni Leppänen | 9.9.2022
Nanook, pakkasen poika on useissa lähteissä nimetty ensimmäiseksi pitkäksi dokumenttielokuvaksi. Vaikka tämä ei pidä täysin paikkaansa, Robert J. Flahertyn tunnetuin teos tallensi ja käsitteli todellisuutta tavalla, joka tekee siitä elokuvahistorian merkkipaalun.
Anni Leppänen | 9.9.2022
”Tarinat sinänsä eivät kiinnosta minua. Elokuvieni materiaali on ajallisesti erittäin tiivistettyä, ja samalla kuljetan sen tunteiden prisman läpi, mikä tuo siihen elämää ja ilmeikkyyttä.” – Oleksandr Dovzhenko. Kino Reginan ukrainalaisen elokuvan sarjassakin nähtävä Dovzhenkon Maa on elokuvahistorian merkkipaaluja. Dovzhenko oli montaasielokuvan suurin runoilija, mikä näkyy elokuvan herkässä tavassa kuvata luontoa, viljapeltoja ja sadepisaroiden päällystämiä omenoita. […]
Anni Leppänen | 8.9.2022
”Elokuvateatteri on paikka, jossa suuri joukko ihmisiä uneksii yhdessä saman unen.” – Jean Cocteau. Jo kaksitoista vuotta toimineen liettualaisen jazzrocktrion soundi kiteyttää Loud Silents -eetoksen. Yhtye saapuu ensi kertaa Suomeen säestämään runoilevan elokuvataitelijan Jean Cocteaun mestariteoksen Runoilijan veri (1930).