Archives

ONNEN HETKET

Nuori puuseppä Francois elää onnellista perhe-elämää vaimonsa ja lastensa kanssa, kunnes hän tapaa postissa työskentelevän Emilien. Kokonaisuus on rakennettu raikkaan väri- ja kuvassommittelun pohjalta, ja rakkauden huumaa siivittävät Mozartin sävelet. Varda palkittiin elokuvasta Berliinin elokuvajuhlien Hopeisella karhulla.

IKUISEN KAUPUNGIN VARAS

Komedian mestariohjaajan Mario Monicellin elokuva edustaa neorealismin rinnalle syntynyttä koomista realismia. Naurun prinssin Totòn ja Aldo Fabrizin suurenmoinen yhteistyö kuvaa rosvon ja poliisin kinastelua. Sodanjälkeistä yhtenäiskulttuuria heijastelevassa elokuvassa kyti jo commedia all’italianan siemen.

VOYAGE IN TIME

Tarkovskin ja hänen Nostalgia-elokuvansa käsikirjoittajan, Tonino Guerran, yhdessä ohjaama dokumentti seuraa Nostalgian kuvausten valmisteluja ja kuvauspaikkojen kartoitusta Italiassa. Elokuva dokumentoi ohjaajan matkaa kohti tuntematonta: Tarkovskin ensimmäistä maanpaossa tehtyä elokuvaa.

KAUPUNGIN PIMEYDESSÄ

Epäonninen bensa-asemaryöstö käynnistää Sterling Haydenin ja nuoren Charles Bronsonin tähdittämän ajojahdin. Minimaalisella kuvausryhmällä ja 10 päivässä kuvattu film noir -klassikko on suurilta osin uskollinen reaaliajalle.  Lehtiartikkelista innoituksen saanut elokuva dokumentoi 1950-luvun puolivälin Los Angelesia autenttisesti.

VIIRU JA PESONEN

Viiru päättää vedota kuninkaaseen, jotta Pesonen ei voisi pakottaa häntä siivoamaan. Lisämaustetta seikkailuun tuovat naapurissa asustava utelias Kosonen sekä Pesosen tungetteleva Alfred-veli. Otamme pienet katsojat huomioon; näytöksissä äänet ovat hieman tavallista hiljaisemmalla ja salin valot himmennetään vain osittain.

JUDEX – SALAPERÄINEN KOSTAJA

Judex on näkymätön kostaja, joka puolustaa heikkoja ja syyttömiä pahaa liikemiestä ja kissamaista Diana Montia vastaan. Louis Feuilladen suositusta sarjaelokuvasta ammentava 1960-luvun filmatisointi on Georges Franjua hauskimmillaan. Fanjun elokuvien painajaismainen surrealismi saa sarjakuvamaiset piirteet tässä vauhdikkaita tapahtumia ja juonenkäänteitä sisältävässä seikkailussa.