Archives

DOUBLE BILL: INTOHIMOLEIKKI + THE LIMEY – KOSTAJA LONTOOSTA

Poor Cow on yksi keskeisistä brittiläisen uuden aallon elokuvista. Englantilaisten työläiskuvausten taitajan ja pienen ihmisen ymmärtäjän, Ken Loachin, varhainen mestariteos on realistinen kitchen sink -draama, jossa nuori nainen muuttaa asumaan yhteen rikollisen kanssa, kun hänen lapsensa isä joutuu vankilaan. Amerikkalaisen genre-elokuvan revisionisti Steven Soderbergh näki Stampin sinisilmäisyydessä jotain hyytävää ja teki rakenteeltaan jännittävän neo noirin […]

OZU-LUENTO 2: OZUN ELOKUVALLINEN TYYLI

Elokuvien ohella Ozun teemoihin ja tyyliin pääsee  syventymään kahden tiiviin luennon verran torstaina 29.12. ja 5.1. Ensimmäinen luento käsittelee Ozun elokuvien teemoja ja jälkimmäinen Ozun elokuvallista tyyliä. Luennot ovat maksuttomia, niiden kesto on 30 min ja ne pidetään suomeksi.

Valokuvanäyttely: Everyday Life of Jonas

Jonas Mekasin satavuotissarjan aikana Kino Reginan aulassa nähdään valokuvanäyttely Everyday Life of Jonas. Valokuvaaja Arūnas Kulikauskas työskenteli Mekasin kanssa yli kymmenen vuoden ajan ja kuvasi taiteilijan elämää kotona, kapakoissa ja kaduilla. Yli 300 kuvan joukosta Arūnas on kuratoinut 27 kuvan valikoiman, joka nähdään vaihtuvina kokonaisuuksina Kino Reginan aulassa joulu- ja tammikuun aikana.

MIES KYLMÄSTÄ

Richard Burton häikäisee Martin Rittin synkeän vakoojatarinan Mies kylmästä loppuunpalaneena brittivakoojana. John le Carrén romaanifilmatisointien ehdottomaan kärkikastiin kuuluva trilleri tarkastelee koruttomasti kylmän sodan häikäilemättömiä vastakkainasetteluja.

LUOJAN TÄHDEN PAETKAA!

Kummitustaloelokuvien superhitti perustuu erittäin vapaasti Amityvillen kylässä asuneen Lutzin perheen tositarinaan. Omakotitalon arki täyttyy paranormaaleista häiriöistä. Taustalta löytyy vanhoja veritekoja ja pakollinen intiaanien hautausmaa. 1970-lukulaisen uskottelukauhun sakein saavutus johti loputtomien jatko-osien kiroukseen.

ON THE SILVER GLOBE

Malickmainen vaeltava kamera yhdistyy Mad Maxin kyberpunk-dystopiaan sivilisaation alkuhetkistä kertovassa elokuvassa, joka pohjautuu Żuławskin isosedän kirjoittamaan scifi-trilogiaan. Projekti jouduttiin keskeyttämään poliittisista syistä, ja lavasteiden tuhoaminen hankaloitti sen viimeistelyä. Żuławski sai uskonnon kaksiteräistä miekkaa kuvaavan kokonaisuuden kuitenkin toimimaan seuraavalla vuosikymmenellä.

KOVAA KYYTIÄ JA KAUNOKAISIA

Kivikasvoinen Buster Keaton unelmoi olevansa salapoliisi selvittämässä suurta rikosta – tytön takia tietenkin. Akrobaattinen Keaton tunnettiin hurjista ja tarkkaan suunnitelluista stunteistaan, eikä tästäkään elokuvaunesta puutu vaarallisia tilanteita, kuten päristelyä moottoripyörän sarvilla. Mukana on kuitenkin myös ällistyttäviä trikkejä.

INTOHIMOLEIKKI

Englantilaisen työläiskuvausten taitajan ja pienen ihmisten ymmärtäjän varhainen mestariteos. Ken Loachin realistinen kitchen sink -draama validoi sinisilmäisen pahan pojan, Terence Stampin, kulttitähdeksi. Naisnäkökulmastaan kiitosta saaneessa elokuvassa nuori nainen muuttaa asumaan rikollisen kanssa, kun hänen lapsensa isä joutuu vankilaan.

THE LIMEY – KOSTAJA LONTOOSTA

Amerikkalaisen genre-elokuvan revisionisti Steven Soderbergh näki Terence Stampin sinisilmäisyydessä jotain hyytävää ja teki rakenteeltaan jännittävän neo noirin. Kostotrillerissä ikääntyvä brittiläinen rikollinen saapuu Los Angelesiin etsimään tytärtään. Soderbergh syventää päähenkilön rikollista menneisyyttä käyttämällä takaumissa kohtauksia Ken Loachin Intohimoleikki (Poor Cow) -elokuvasta.

PAHAN KOSKETUS

Orson Welles siirsi valkokankaalle mitättömän jännitysromaanin ja pelkisti sen oman nerokkaan tyylinsä mukaiseksi. Kyse on paradoksaalisen hirviön muotokuvasta, jonka kautta hahmottuu moraaleista yksinkertaisin, ehdottomuuden ja puhtauden moraali. Kuten Truffaut elokuvaa luonnehti: ”Oikukkaana nerona Welles tuntuu saarnaavan meille hilpeästi: Anteeksi, että olen roisto, ei se ole minun vikani, jos olen nero, minä tapan itseni, kunhan rakastatte […]