Archives

KENRAALI DELLA ROVERE

Vittorio De Sica tekee loisteliaan pääosasuorituksen tositapahtumiin perustuvan tarinan pikkuhuijarina, jonka natsit pakottavat esiintymään kaatuneena italialaiskenraalina vastarintaliikejohtajia vangitakseen. Melodramaattisen haikea viihdetuote oli Roberto Rossellinille katkera menestys, Venetsian Kultaisen leijonan voittaja ja kuitenkin ”urani ainoa elokuva, jonka tein ainoastaan rahasta”.

TOP SECRET! HUIPPUSALAISTA!

DDR-huumori sai elokuvatarkastamon harkitsemaan sensuuritoimia pitkään ja hartaasti, mutta lopulta huumorintaju voitti. Absurdit oivallukset eivät hellitä, kun rocktähti Val Kilmerin keikka rautaesiripun takana paljastuu agenttioperaation kulissiksi. ”Mikään elokuva ei koskaan ole jalostunut kestokatselussa niin komeasti kuin ZAZ-kolmikon ehtymätön ekskursio”, Asko Alanen ylisti Video-oppaan viiden tähden arviossaan.

PIENI MERENNEITO

Atlantin syvyyksissä elää merenneitoprinsessa Ariel, jota ihmisten maailma kiinnostaa enemmän kuin mikään muu. Hän rakastuu prinssi Ericiin, päättää etsiä tämän käsiinsä ja vaihtaa äänensä kolmeen päivään ihmisenä. Kahden Oscarin musiikki säestää Arielin matkaa maan kamaralle.

ANERCA – ELÄMÄN HENGITYS

Elämä hengittää ja sitä on kahdenlaista: toinen pitää yllä elämää, toinen ilmaisee olemassaoloa. Arktisen alueen ihmisen maailma saa Johannes ja Markku Lehmuskallion elokuvakertomuksessa tuekseen musiikin, tanssin ja performanssin.

NO HOME MOVIE

Chantal Akerman teki viimeisenä työnään elokuvan kuolevasta äidistään, elämänsä tärkeimmästä ihmisestä. Holokaustista selvinnyt Natalia Akerman päästää vähitellen irti ja tytär on herkeämättä läsnä, kameroineen. Elokuvan puitteissa päästään suoraan ja sumeilematta käsiksi elämän ja kuoleman kysymyksiin.

BOXES

Muistot ja kuoleman läsnäolo vaivasivat Birkiniä myös hänen ainoaksi jääneessä pitkän elokuvan ohjauksessaan ja käsikirjoituksessaan. Henkilökohtaisuus ja itsetunnustuksellisuus väreilevät tarinan yllä, jossa keski-iän kriisiin uppoavan naisen menneisyys kaivautuu esiin laatikkojen pohjalta löytyvien valokuvien ja muiden esineiden myötä.

JOHN TRAVOLTA 70 V & 70 MM: STAYING ALIVE

Varsinaisen 70-vuotispäivän kunniaksi tarjolla 70-millistä filmiä! Saturday Night Feverin tarina jatkuu viittä vuotta myöhemmin valoisimmilla kujilla, joilla entinen diskokingi etsii mahdollisuutta breikata Broadwaylla. Ohjaaja Sylvester Stallone kuvaa tanssissa sitä puolta mitä parhaiten ymmärtää: atleettisuutta ja fyysistä suorittamista.

VAALEAVERIKÖN RAKKAUS

Tanssiaisten vaivaannuttavat seuranhakurituaalit tuovat yhteen pikkukaupungin Andulan ja prahalaisen muusikon Mildan. Rakkaudennälkäinen Andula joutuu kuitenkin pettymään, kun hänelle valkenee Mildan metsästäneen vain hetken huumaa. Kun miehestä ei kuulu mitään, Andula päättää matkustaa Prahaan yllättämään tämän. Uuden aallon merkkiteos kertoo nuoruuden epävarmuuksista ja intiimeistä hetkistä romantiikan ja huumorin sävyttämänä.

KENNETH ANGER I

Angerin rajoja rikkova läpimurtoteos, sadomasokistisen seiloripojan päiväuni Fireworks oli elokuvahistorian ensimmäisiä avoimen homoeroottisia elokuvia. Puce Moment on kunnianosoitus 1920-luvun flapper-tyylille. Roomassa kuvattu Eaux d’artifice on arvoituksellisen abstrakti näkemys 1800-luvun Italian aristokraateista. Mystikko Aleister Crowleyn uuspakanallisista rituaaleista ammentava Inauguration of the Pleasure Dome kuvaa jumalien ja henkiolentojen maagisia naamiaismenoja.