Kino Regina, Suomen näytelmäkirjailijat ja käsikirjoittajat ry, Aalto-yliopisto ja Oodi järjestävät yhteistyössä lauantaina 23.10. klo 11.00-15.00 seminaarin aiheesta elokuvakäsikirjoittamisen historia.

Seminaarissa kuullaan puheenvuoroja tutkijoilta, asiantuntijoilta ja tekijöiltä. Seminaarissa julkistetaan myös tv- ja elokuva-Sylvien ehdokkaat. Seminaari on osa Suomen käsikirjoittajat 100 -teemasarjaa, ja se järjestetään Kino Reginassa (Töölönlahdenkatu 4).

Seminaarin ensimmäisellä puoliskolla kuulemme kolme asiantutijaesitelmää, jotka avaavat merkittäviä tekijöitä ja teoksia elokuvakäsikirjoittamisen historiassa. Esitelmien jälkeen on varattu aikaa kysymyksille ja keskustelulle. 

Tauon jälkeen ohjelma jatkuu Sylvi-ehdokkaiden paljastuksella. Sylvi palkinto jaetaan viime vuoden parhaalle tv- ja elokuvakäsikirjoitukselle. Suomen näytelmäkirjailijat ja käsikirjoittajat ry on jakanut vuodesta 1985 lähtien Sylvin näytelmäpalkinto Lean sisarpalkintona. Sylvi-palkinto on jaettu viimeksi vuonna 2015, jolloin sen sai Karoliina Lindgren elokuvakäsikirjoituksesta Armi elää! Nyt palkinto jaetaan ensimmäisen kerran myös parhaalle tv-käsikirjoitukselle. Sylvi-palkinnot jaetaan Suomen näytelmäkirjailijat ja käsikirjoittajat ry:n juhlaseminaarissa marraskuussa. 

Sylvi-ehdokkaiden paljastamisen jälkeen seminaari jatkuu teemalla Muuttuva käsikirjoittajuus, jonka alla kuullaan puheenvuoroja ja keskusteluita alan ammattilaisilta. Kirjailijat eri sukupolvista kokoontuvat keskustelemaan ammattinsa keskeisistä aiheista. 

Tapahtumaan on vapaa pääsy!

Tutustu tapahtumaan liittyviin elokuviin ja teemasarjaan osoitteessa https://kinoregina.fi/teemat/suomen-kasikirjoittajat-100-vuotta/.

Seminaariohjelma

Klo 11–12.30

Klo 11.00 Pohjalaisia / Antti Alanen

Klo 11.30 Juurakon Hulda  Suomessa ja Amerikassa / Raija Talvio

Klo 12.00 ”Ihanteellinen unelmakauppias” – Mika Waltarin  vuosikymmenet elokuvakäsikirjoittajana. / Risto Raitio

Kysymyksiä ja keskustelua

Klo 12.30–13.15 Tauko

Klo 13.15–15.00

Klo 13.15 Sylvi-ehdokkaiden julkistaminen (30)

Klo 13.45 Muuttuva käsikirjoittajuus — keskustelussa kirjoittajia eri  vuosikymmeniltä:

Klo 13.50 60-luvun uusi aalto ja käsikirjoittaja (30)

Puheenvuoro Marja-Leena Mikkola (Käpy selän alla)

ja haastattelussa Lasse Naukkarinen (Kesäkapina)

Moderaattoreina toimivat Raija Talvio ja Antti Alanen.

Klo 14.20 Käsikirjoittajan monet roolit (30-40)

Paneelikeskustelussa Kaisa RastimoJari Olavi Rantala, Karoliina Lindgren ja Oona Haapaniemi.

Keskustelua moderoi Jemina Jokisalo.