Kino Reginassa nähdään Miroslav Slaboshpytskyin Heimo (Plemja, 2014) ti 25. ja la 29.10. Ukrainalaisohjaaja vastaa etäyhteydellä yleisön kysymyksiin 29.10 pidettävän näytöksen jälkeen.

Miroslav Slaboshpytskyin ohjaama ja käsikirjoittama Heimo on monilla festivaaleilla palkittu, yksinomaan viittomakielistä dialogia sisältävä ukrainalainen rikosdraama. Tarina sijoittuu viittomakielisten nuorten sisäoppilaitokseen, jota tarkastellaan uuden tulokkaan Sergeyn (Grigori Fesenko) silmin. Sergeyn on selviytyäkseen valittava puolensa systeemissä, joka perustuu järjestäytyneeseen rikollisuuteen, ryöstöihin ja prostituutioon. Brutaalin elokuvan aiheena ei ole kuurous, vaan suljetut maailmat, joissa jengeillä on omat kielensä ja koodinsa.

Elokuvasta järjestetään Kino Reginassa kaksi näytöstä 25. ja 29.10, joista jälkimmäisessä on etäyhteydellä vieraana elokuvan ohjaaja. Miroslav Slaboshpytskyi esittelee elokuvan ja vastaa yleisön kysymyksiin näytöksen jälkeen. Slaboshpytskyita haastattelee Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) erikoistutkija Antti Alanen.

”Elokuvasta tuli vallankumouksellinen”, ohjaaja Slaboshpytskyi kertoo. ”Sen ansiosta löysin uuden tarinankerronnan tavan, joka todistaa, että ihmiset eivät kommunikoi vain sanoilla myös vain tunteilla ja tunnetiloilla. Puhumme eri kieliä, mutta koemme samat pelot, kivut, ilot ja surut. Rakkaus ja viha eivät tarvitse käännöstä. Juuri tämä on elokuvani syvän humanistinen viesti, sen tietynlaisesta brutaaliudesta huolimatta.”

Slaboshpytskyin uusin projekti on John Vaillantin romaaniin The Tiger (2010) perustuva elokuva, jonka pääosissa nähdään Alexander Skarsgård ja Dane DeHaan. Elokuvan tuottaa Darren Aronofsky.

Heimo-näytös on osa KAVIn, Ukrainalaisen elokuvan päivien ja Oleksandr Dovzhenko National Centren kanssa yhteistyössä järjestettyä ukrainalaisen elokuvan teemasarjaa. Ukrainalaisen elokuvan päivät: elokuvan vuosisata -sarja käynnistyi lokakuun alussa ja jatkuu kuun loppuun. ”Meitä ilahduttaa se, että monet ukrainalaiset ovat löytäneet tämän teemasarjan näytöksiin. Toivomme, että näytökset lisäävät myös tietoisuutta ukrainalaisesta elokuvasta ja kulttuurista laajemmin”, kommentoi KAVIn esitystoiminnan tulosaluepäällikkö Kirsi Raitaranta.

Kaikkiin teemasarjan näytöksiin on vapaa pääsy Maahanmuuttoviraston myöntämällä oleskelulupakortilla. Liput ilman korttia: 7,50 € / 6 €.

Heimo 25.10 klo 19 ja 29.10 klo 19.
Ukrainalaisen elokuvan päivät 1.10. – 30.10.