Kinokonserttien lisäksi Kino Reginassa kuullaan joka esityskaudella elävää musiikkia säestetyissä mykkänäytöksissä. Syyskaudella säestettyjä näytöksiä on Elokuvan historia-, Edgar Allan Poe- ja Sergei Eisenstein -teemasarjoissa.
Syyskauden 2019 säestetyt mykkänäytökset:
ti 29.10. klo 19 The Great Victorian Moving Picture Show • piano Matias Tyni
Laajakangasformaatin loistoa yli 120 vuoden takaa! Englannin suurimmalla valkokankaalla IMAX-teatterissa ensiesityksensä saaneet häikäisevät restauroinnit vievät katsojan aikamatkalle viktoriaaniseen Englantiin. Suurilta osin 68 mm -filmille kuvatut elokuvat tarjoavat katsojille ällistyttävän tarkan aikamatkan menneisyyteen.
su 3.11. klo 16 & ke 13.11. klo 19.30 Usherin talon häviö (1928) • piano Karl Sinkkonen
Eteeristä kauhua ja vavahduttavan kauniita kuvia tarjoava goottikuvaelma kertoo Usherin sukukartanon hyytävistä tapahtumista, joissa on niminovellin ohella elementtejä Soikea muotokuva -novellista. Jean Epsteinin ja Luis Buñuelin käsikirjoittama elokuva jää lepattamaan sieluun kuin ahdistava uni.
ti 5.11. klo 19 Le Film d’Art • piano Matias Tyni
Pathé-yhtiön suojatin, Le Film d’Art (1908–1911) -elokuvayhtiön ideologiana oli kohottaa elokuva muiden taiteenlajien kanssa samalle tasolle. Pitkillä kokokuvilla kerrottuihin elokuviin ammennettiin aiheita vakavasti otettavista lähteistä. Sarjassa nähdään historiallista draamaa ja Raamatun kertomuksia, mutta myös ranskalaisen komiikan kuningas Max Linder.
ti 12.11. klo 19 Biograph-lyhytelokuvia • piano Karl Sinkkonen
Amerikkalaisen elokuvakerronnan pioneeri D.W. Griffith tunnetaan parhaiten monituntisista spektaakkeleistaan, mutta todelliset läpimurtonsa hän teki jo lyhytelokuvillaan. Yli 3000 lyhytelokuvaa tuottaneen Biograph-yhtiön sarja vuosilta 1909–13 esittelee Griffithin täysosumat ja kestävimmät nimikkeet, joiden pääosissa nähdään Mary Pickford, Lionel Barrymore ja Gishin sisarukset.
ti 19.11. klo 19 Untuvainen (1919) • piano Markus Kettinen
Nobel-voittaja Selma Lagerlöfin kirjaan perustuvassa elokuvassa Mauritz ja Anne-Marie ovat menossa naimisiin, mutta perheiden luokkaerot aiheuttavat pikkukylässä vilkasta kritiikkiä. Nuori pari hakeutuu Mauritzin varakkaan sedän huomaan, mutta vierailulla Mauritz kohtaa vanhan lapsuuden rakastettunsa Elisabetin, joka vaarantaa parin onnen.
to 21.11. klo 17 Vanhaa ja uutta (1929) • piano Johanna Pitkänen
Maatalouden kollektivisointia mainostava Vanhaa ja uutta on Sergei Eisensteinin ainoa valmistunut elokuva nykyisaiheesta. Se on myös hänen vapautunein ja humoristisin teoksensa. Valoisan tulevaisuuden lupaus herättää eroottista hurmiota, ja teos sisältää elokuvahistorian ikimuistoisimmat separaattori-, sonni- ja traktorikohtaukset.
ti 26.11. klo 19 Nosferatu (1922) • viulu Antti Korhola, kontrabasso Philip Holm
Mestariohjaaja F. W. Murnaun ”kauhun sinfonia” on vampyyrikuvaston klassikko. Se edustaa saksalaista ekspressionismia ja kansankunnan pahaa oloa kauheimmillaan. Bram Stokerin Draculan pohjalta vapaasti sovitetun elokuvan seiniä pitkin hiipivät varjot ja Kreivi Orlokin iljettävä olomuoto saavat ihon edelleen kananlihalle.
ti 3.12. klo 19 Ihmiset väkijoukossa (1928) • säestys Artturi Taira
Amerikkalaisen mykkäelokuvan mestariteos, ohjaajansa King Vidorin henkilökohtainen suosikki, kuvaa amerikkalaista unelmaa. Taloudellisten takaiskujen ja suurkaupungin arkkitehtuurisen painostavuuden puristuksissa John ja Mary yrittävät perustaa perheen. Tuloksena on arjen ja pienten ihmisten suurta draamaa vailla turhaa melodramaattisuutta.
Syyskauden 2019 kinokonsertit:
la 2.11. klo 17 Häxan (1922) • säestys Mara Balls
Tanskalaisen Benjamin Christensenin faktaa ja fiktiota sekoitteleva noitahistoriikki on pohjoismaisen mykkäelokuvan suurimpia klassikoita. Nykypäivän handmaidstalemäisessä uutisvirrassa noitavainot tuntuvat ajankohtaisemmilta kuin koskaan. Musiikillisen noitarovion näytökseen manaa rockkitaristi Mara Balls, jonka räjähtävä säestys sai ensi-iltansa loppuunmyydyssä näytöksessä Loud Silents -festivaalilla.
pe 15.11. klo 19 Cenere (1917) & A Santanotte (1922) • säestys Marcello Allulli (tenorisaksofoni) & Giovanni Ceccarelli (piano)
Italialaisen jazz-duon säestämä kinokonsertti nostaa esiin kaksi varhaisen italialaisen elokuvan naistekijää. Cenereä, väkevän realistista adaptaatiota Nobel-palkitun Grazia Deleddan romaanista, tähdittää aikansa kuuluisin italialainen näyttelijätär Eleonora Duse. A Santanotten takana on Italian varhaisin ja tunnetuin naisohjaaja Elvira Notari.