Dokumenttielokuvan varjohistoriaa esittelevän tapahtuman toinen tuleminen keskittyy vain tärkeimpiin asioihin: maailmaan ja Suomeen. Gualtiero Jacopetti ja Franco Prosperi ovat lajin inspiroivat mustat lampaat, joita kuului inhota jo 1960-luvulla ennen poliittisen korrektiuden keksimistä. Kaksikon väitteisiin ei aina voi luottaa, mutta särmikäs, runollinen ja ironinen ilmaisu on säilyttänyt hämmentävän lumonsa – ainakin silloin, kun se ei ole äärimmäisen vanhentunutta.

Cannesin kilpasarjaan ja Oscar-ehdokkaaksi yltänyt Mondo Cane – tämä on maailma (1962) teki maailmasta sensaatiotehtaan Riz Ortolanin loistavan musiikin tahdissa. Jatko-osassa Maailman naiset (1963) kulttuurierojen paraati yltää kaukomailta Ruotsiin. Kino Reginassa nähdään Carl-Erik Creutzin elegantisti selostamat uniikit suomenkieliset versiot, bonuksena Jacopettin ja Prosperin skandaalinkäryisen Hyvästi Afrikan (1966) suomikopion ainoat säilyneet katkelmat.

Jacopettin ja Prosperin perilliset etsivät eksotiikkaa vielä syvemmältä Pohjolasta: Shockpoint II:n ällistyttävä kohokohta on Antonio Colantuonin Tämä on Suomi – maa vailla syntiä (Dove non è peccato, 1970), joka saa Suomen ensiesityksensä KAVIn tuoreena digitointina.

Tapahtuma on osa Uskomaton Italia ja Suomi -teemaa.

Teeman ovat kuratoineet ja esittelyn kirjoittaneet Lauri Lehtinen ja Antti Suonio.

Teemaan kuuluvat elokuvat