KAVIn ja Oodin Tyttökirjaseminaarissa 22.11. Kino Reginassa syvennytään tyttökirjaperinteeseen ja – filmatisointeihin klassikoista uutuuksiin. Ohjelmassa on asiantuntijaluentoja, nuorten lukijoiden paneelikeskustelu, klassikkodramatisointeja ja ääneenlukuhetki.

Seminaarissa Uuden Kuun ja Vihervaaran tytöt (2005) -kirjan tekijät Suvi Ahola ja Satu Koskimies kertovat suomalaislukijoiden suhteesta L. M. Montgomeryn tuotantoon. Tutkija Heta Mulari (FT) käsittelee puheenvuorossaan Astrid Lindgrenin Ronja Ryövärintytär -romaania ja sen elokuvasovituksia, ja Anu Lahtinen (FT) kertoo Louisa M. Alcottin teosten filmatisoinneista. Paneelikeskustelussa pohditaan nuorten lukijoiden kanssa, millaista on tyttökirjallisuus nykyään, mitä siltä halutaan ja miltä vanhemmat klassikot näyttävät nykysukupolven silmin. Keskustelemassa ovat lukiolaiset Kaisla Aarnio ja Tiia Fredriksson Kallion lukiosta, ja paneelin moderoi Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalin toiminnanjohtaja Anna Möttölä.

Puheenvuorojen välissä nähdään Kulkuriteatterin esittämiä kohtauksia Alcottin kirjasta Pikku naisia (1868). Seminaarin jälkeen Kino Reginassa esitetään romaanin Hollywood-filmatisointi vuodelta 1949, rooleissa mm. Elizabeth Taylor ja Margaret O’Brien. Elokuvan jälkeen ilta jatkuu ääneenlukutuokion merkeissä Oodin Kirjataivaan Satuhuonessa, jossa yleisö voi kuunnella kirjaston henkilökunnan lukevan otteita rakastetuimmista tyttökirjoista klo 19 alkaen. Lukutuokiota täydentää kirjanäyttely, josta voi lainata tyttökirjoja eri vuosikymmeniltä.

Kino Reginan Pikku naisia – tyttökirjat valkokankaalla esityssarja esittelee onnistuneita tyttökirjafilmatisointeja 1940-luvulta 2010-luvulle ja luotaa näiden rakastettujen tarinoiden monipuolista perintöä. Sarjan on yhteistyössä KAVIn kanssa kuratoinut Anna Möttölä. Seminaarin jälkeisenä viikonloppuna 24.–25.11. tarjolla on harvinainen mahdollisuus nauttia Anna ystävämme -romaanisarjan klassisesta 1980-luvun televisiosarjasovituksesta valkokankaalla. Sarjassa esitetään myös elokuvat Tässä on Peppi Pitkätossu! (1972), Salainen puutarha (1993), Matilda ja lasten kapina (1996), Nälkäpeli (2012) ja The Breadwinner (2017). Sarjan kruunaa tyttökirjafilmatisointien moderni klassikko, hurmaava Pikku naisia vuodelta 1994.

Tyttökirjaseminaari Kino Reginassa, Oodissa 22.11. klo 12.30–16.30. Vapaa pääsy.
Pikku naisia – tyttökirjat valkokankaalla -esityssarja Kino Reginassa 16.11.–29.12.2019.
Liput elokuvanäytöksiin: 7,50 € / 6 € (KAVIn klubikortilla).
Katso seminaarin ja esityssarjan tarkempi ohjelma: kinoregina.fi.